ДОНОРИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОТРЕБНИ: Научници корак ближе пресађивању свињских органа људима

Поделите:

Међународни тим научника направио је корак напред у пресађивању органа међу различитим врстама, створивши генетски модификоване свиње чији су органи погодни за трансплантацију људима објављено је у америчкомчасопису „Сајанс“.

Овај потез могао би да представља револуцију у пресађивању органа јер би се генетски модификовани органи свиња, у које су уметнути људски гени, могли трансплантирати људима уместо ретких органа људских донора на које се најчешће врло дуго чека, преноси регионална Н1.

Због сличности и компатибилности свињских органа с људскима, те животиње се вец дуго сматрају погодним даваоцима за такозвану ксенотрансплантацију.

Да би се спречило одбацивање животињских органа научници су још почетком деведесетих година прошлог века дошли на замисао да у свиње убаце људске гене.

До сада су проблем у пресадивању свињских органа представљали вируси који могу бити заразни када је рец о трансплантацији на људског пацијента.

„Сајанс“ пише да је група научника коју су предводила двојица генетичара с Харварда, Џорџ Ларч и Луан Јанг, успешно применила методу клонирања како би отклонили гене одговорне за постојање вируса у свињском ДНК пре него што су приступили стварању 37 свињских ембриона.

Надају се да су на тај нацин превладали једну од највецих препрека у овој врсти трансплантације.

Приватна компанија „Генесис“ коју су основали Ларч и Јанг, успела је да „створи 37 прасади чији ће органи бити потенцијално добри за ксенотрансплантацију“.

„Сајанс“ истиче да је недостатак људских органа за пресађивање толики да свакодневно у Сједињеним Америчким Државама у ишчекивању одговарајућег људског донора умре 22 пацијента.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here