ПАМТЕ ПРЕТКЕ ОД 1716: Живе потомци Мика и Стека

Поделите:

Завичајни Сабор Стековића наук је за српско неистражено етнографско благо. Истину о тој, старој фамилији, потврђују и документи у САНУ

ДАВНЕ а значајне 1716. забележен је први помен предака Стековића, у старинској Јабланици, код данашњег Горњег Милановца, који је основан век и по касније. Беше то Мико, па његов син Стеко. У част родоначелника братства, организован је Други сабор Стековића, на Светињи, месту богомоље које одавно нема, где сад стоји нова црква Успенија Пресвете Богородице. Завичајни сабор Стековића наук је савременим генерацијама за неистражено српско етнографско благо и свако породично. Тим више што се, пратећи то најстарије записано презиме у целом крају и нека каснија из прохујалих столећа, расплиће вео затамњене историје овог краја, али и целе Србије.

Петоро је иницијатора лепог сабора: Мирјана (удата Ивковић), два Мирослава, Радослав, Бранислав. Иако ради у Паризу, Мирослав Мићо Стековић (63) трага за још непознатим огранцима породичног стабла, за судбином лозе исконских предака с тим презименом, кроз живот мењаним – код жена удајом, код мушкараца на друге начине, у доба кад су по турском строгом указу синови добијали презиме по имену свог оца, не наследивши породично, изворно презиме.

– Трагамо и за прецима од пре Мика и Стека! И да утврдимо зашто се Мико из Пријепоља доселио баш у Јабланицу. Према историјским доказима, које потврђују стручњаци и подаци САНУ, далеко смо старији ми, Стековићи, од Сједињених Америчких Држава, Француске револуције из 1789. и многих фамилија што газдују светом и Србијом. Од Стека се гранају три гране Стековића: Петрова, Илијина и нашег чукун-чукундеде Луке. Наш прадеда Милош имао је три ћерке и шест синова: Божидар, Гојко, Леко, Марко, Властимир и наш деда Саво. Сви су, као признати хероји, били носиоци Албанске споменице у Великом рату, сви су се живи вратили кући – причају Мирослав и његов рођени брат Радослав.

Ово братство истражује и познати етнолог Драгомир Антонић, његов потомак по женској линији. „Стековићи се сматрају најстаријим родом. Отац Стеков, Мико, дошао је у Јабланицу 1716.“ – потврђује Миленко С. Филиповић у издању САНУ „Насеља и порекло становништва“.

Барјактар-Ратко Стековић (74)

НАЈСТАРИЈИ

САДА, најстарији међу Стековићима је др Предраг (89) лекар окулиста, живи у Београду. Заставу, на којој је уцртан грб Стековића, пред црквом је подигао Ратко (74).

ПРОНАЂИ БРАТА…

СПАСИ, Боже, ово село, спаси народ свој! Пронађох брата на земљи туђој, тај осећај је диван, када своји поштују и воле своје! – истиче протојереј Милан Мионић у беседи.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here