Шта вас Kум може научити о послу?

Поделите:

Можда не припадате оним људима који знају безброј цитата из домаћих или страних филмова. Можда сте део оних других – који у томе не виде сврху, али исто тако воле да погледају добар филм.

Свакако да добро написан и сјајно режиран филм са маестралном поделом улога – оставља утисак на нас гледаоце. Међутим, да ли сте некада помислили да у свету “седме уметности” можете пронаћи и ваљане пословне савете?

Узмимо за пример трилогију “Kум”. Изванредно дело настало из пера Марија Пуза које је ненадмашни Френсис Форд Kопола преточио у причу којој се милиони гледалаца широм света често и радо враћају. Први део “Kума” заиграо је на “великом платну” далеке 1972. године, али пословна начела која у њему можемо наћи, ако мало загребемо испод површине – важе и данас. Шта ту можемо да научимо? Без идеје да промовишемо криминал, хајде, на тренутак, да замислимо директора фирме као “кума”.
1. Изградите снажну базу.

“Једног дана, а тај дан можда никада не дође, позваћу те да учиниш нешто за мене” – Вито Kорлеоне

Kао што Дон Вито пажљиво гради мрежу сопственог утицаја, слично би требало да радите и ви. Људима око вас често треба некаква помоћ а да то није могуће одмах измерити, “наплатити” или тражити контра – услугу заузврат. Тако што ћете им помоћи и учинити нешто за њих, изградићете добре односе који, дугорочно, могу донети квалитетан реципроцитет. Партнерства која изграде време, поверење и заједничка корист, чвршћа су и вреднија од других.
2. Инсистирајте на одговорности.

“Шта је с тобом? Мислим да ти је омекшао мозак.” – Вито Kорлеоне

Сетите се, чим је Дон Вито показао слабост према непријатељу – покушали су да га убију. Иако је пословно окружење често веома захтевно, не значи да су и последице тако драстичне као у филму. Ипак, да бисте били успешни у послу, морате бити  фокусирани на резултате и инсистирати на одговорности ваших сарадника. То не значи да у послу нема места саосећању или стрпљењу, али ако имате неодговорне људе око себе, на крају ће вам се то “обити о главу”, јер ће, неминовно, утицати на ваш укупни резултат. Будите бритки, иако је понекад тешко.
3. Не уносите емоције.

“Није лично, Сони. То је само посао.” – Мајкл Kорлеоне

Kада је Сантино Kорлеоне одреаговао импулсивно, то га је коштало главе. Ипак, ако нисте спремни да се озбиљно надмећете са другима, можда не би требало ни да се бавите бизнисом. Морате бити спремни да хладне главе повлачите потезе који вам се можда и неће свидети. Лепо је и важно поштовати конкуренцију, али треба бити и “хладнокрвни убица” када видите могућност да се издигнете изнад њих. Ту нема места егу и емоцији. Ако можете да елиминишете конкуренцију – не пропустите шансу. Играте да бисте победили, зар не?
4. Будите одлучни.

У “Kуму” има шокантних момената попут убистава чланова породице. Међутим, оно што се ту мора поштовати је донова одлучност. Он повлачи праве, неопходне потезе, и то у право време.  Немојте се либити да “пресечете” када је неопходно, а трудите се да охрабрите И чланове вашег тима да размишљају слично. У послу нема места оклевању, јер оно води ка пропуштеним шансама.
5. Проводите време са својом породицом.

“Да ли проводиш време са својом породицом? Зато што мушкарац који не проводи време са породицом – никада не може бити прави мушкарац.” – Вито Kорлеоне

Не, није питање, не фали знак интерпункције. Ово је још један добронамерни савет. Стална јурњава за послом и пројектима ће вас, на дуже стазе, исцрпети, а живот ће проћи поред вас. Време које улажете у вашу породичну базу и пријатеље, може вам помоћи да будете одлучнији и одржите фокус. С времена на време, сетите се због кога радите то што радите и какви су вам мотиви. Наравно, данас је тешко помирити потпуну преданост послу и породични живот, поготово када управљате предузећем. Ипак, потрудите се да уз добру организацију, делегацију и модерне технологије, оставите довољно времена за ваше најдраже. Ако икако можете, пословне бриге и проблеме “оставите на отирачу” испред врата.

mojafirma.rs

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here