10 најмањих земаља на свету

10 најмањих земаља на свету

ПОДЕЛИ

Са сопственим државним поретком и кулутром – ових десет земаља сврставају се у неке од најбогатијих, најинтригантнијих и најзанимљивијих места на свету.

Са преко 194 земље на свету, лако је помислити да вас реч држава асоцира на велике земљане површине које настањује велики број људи. Међутим, неке државе су толико мале да цела њихова површина може да се мери са градовима већих држава. Већина ових минијатурних држава налази се у Европи, на Kарибима и Пацифику, али постоји још безброј земаља које се налазе на разним тачкама светске мапе, са површинама испод 400 километара квадратних.

Десет најмањих држава на свету покривају површину мању од оне коју заузима град Хјустон у Тексасу (1625,2 километар квадратни).

10. Гренада (344 км²)

Ова острвска држава у Kарибима позната је и под називом Острво зачина. Највећи светски произвођач орашчића, ова мала нација била је колонизована од стране Француза у периоду од 1649. до 1763. године. Са упечатљиво привлачном архитектуром из тог периода, ово острво популарна је туристичка дестинација.

9. Малта (316 км²)

Још једна острвска држава, Малта се налази у Медитеранском мору. Републику Малту чине три острва – Гоцо, Kомина и највеће од њих, Малта. Са популацијом од 450,000 становника на малој површини, ова земља једна је од најгушће насељених на свету. Због великог броја сунчаних дана током године, прелепих плажа и богате историје, Малта је популарна туристичка дестинација.

8. Малдиви (300 км²)

Популарна туристичка дестинација у Индијском океану, Малдиви су најмања азијска земља и по површини и по броју становника. Постоји преко хиљаду коралних острва који се простиру на преко 90,000 километара квадратних, те је ово чини и једном од најражуђенијих земаља света. Малдиви су били колонија многих земаља, Португала, Холандије и Британије, али су своју независност изборили 1965. Данас, ова држава највише живи од туризма, профитирајући на својим познатим плажама белог песка и прелепим плавим морем.

7. Сент Kитс и Невис (261 км²)

Ова два острва једна су међу првима које су присвојили колонизатори из Европе. Њихова економија ослања се на туризам, пољопривреду и мале мануфрактурне произвођаче. Препуна плантажа шећера, ова острва била су један од највећих извозника током векова – данас, већина плантажа претворено је у паркове и хотеле.

6. Лихтенштајн (160 км²)

Ова мала држава једина је земља света која се у потпуности налази у планинском венцу Алпа. Ушушкана између Швајцарске и Аустрије, Лихтенштајн је земља са најмањом стопом незапослености на свету (свега 1,5%). Ова планинска земља по уређењу је монархија, на чијем челу се, тренутно, налази принц Иван-Адам ИИ.

5. Сан Марино (61 км²)

Трећа најмања земља Европе једна је од најстаријих држава света. Са свих страна окружена је Италијом, покрива мало више од 60 км² са популацијом од само 30,000 држављана.

4. Тувалу (26 км²)

Раније позната под називом Острва Елис, ова држава налази се у Пацифичком океану, североисточно од Аустралије. До 1978. ова држава припадала је Британији, а данашњих 10,000 становника углавном се бави мањим бизнисима.

3. Република Науру (21 км²)

Још једно острво у Пацифичком океану, Науру је најмања острвска држава на свету. Познатија и под називом Пријатно острво, куриозитет представља чињеница да ова држава нема главни град. Науру је познат и као земља са највећом стопом гојазних људи, 97% мушкараца и 93% жена има вишак килограма, док преко 40% популације пати од дијабетеса.

2. Монако (2 км²)

Ова мала држава на Азурној обали дом је највећем броју милионера света. Позната по својим коцкарницама и луксузним хотелима, Монако је омиљено игралиште богатих. Окружена је Француском са три стране, док четврту границу чини Медитеран. Са популацијом од 36,000 становника, Монако је и најгушће насељена земља света. Најпознатији догађај године који се одржава у овом граду-држави је трка Формуле 1.

1. Ватикан (0.44 км²)

Најмања земља на свету је Ватикан. Смештена је унутар италијанске престонице, Рима, и центар је Kатоличке цркве. Дом је највеће цркве на свету – Базилике Светог Петра, а у богатим музејима налазе се нека од најбитнијих уметничких дела, попут Пијете и фреске Стварање Адама. Ова држава живи од добровољних донација милијарде припадника римокатоличке цркве и продаје туристичких артикала.

 

 

 

 

Националнагеографија

1 КОМЕНТАР

  1. „Дом је највеће цркве на свету – Базилике Светог Петра“

    највећа црква на свету је Аја Софија у Стамболу, на Босфору.

Comments are closed.