„Кампања“ у СНС – Вучића за председника Србије?

„Кампања“ у СНС – Вучића за председника Србије?

ПОДЕЛИ

Јачање или слабљење моћи Александра Вучића?

Све су чешћа истраживања јавног мнења као и изјашањавања политичких структура СНС да би било најбоље решење када би кандидат за председника Србије био садашњи председник владе Александар Вучић. Зашто су политичке олигархије у СНС заинтересоване да Александар Вучић буде кандидат за председника Србије?Очигледно је жеља дела руководства СНС да преко председничких избора буду и превремени парламентарни избори али избори у Београду, са намером освајања пуне власти. Поред тога постоје и неки други могући разлози унутар партијске комбинаторике. Рачуна се у структурама СНС да би на председничким изборима на пролеће 2017. године у првом кругу за председника Србије био изабран Александар Вучић, а СНС би могао освојиити 130-150 мандата и могао би се ослободити неких притисака коалиционих партнера, пре свега СПС-а и других странака.

Моћ и интереси партијске олигархије

Други могући партијски разлог у СНС да Александар Вучић буде кандидат за председника Србије, јесте могућност да Александар Вучић као садашњи председник владе са „неограниченом“ влашћу и великом контролом над структурама партије, министрима и директорима јавних предузећа, сада буде председник Србије са знатно мањим овлашћењима и тиме се ојачају локални моћници и партијски тајкуни као у време власти ДС и Бориса Тадића. Овде се ради и о потреби ослобађања страха и притиска локалне власти и партијских мрежа од ауторитета и личне моћи Александра Вучића. Александар Вучић као председник владе има моћ не само над владом, министрима и јавним предузећима, већ је и „сива еминиенција“, али и „страх и трепет“ у посланичкој структури СНС у парламенту Србије. Избор Вучића за председника Србије „релаксирао“ би партијску структуру СНС и отворио пут неким другим политичким функционерима за лидерску позицију у власти. Могуће је да и неки страни фактори очекују „померање“ Вучића са трона председника владе, како би СНС још неко време остала на власти без тежих унутрашњих сукоба и подела.

Планови политичке „завере“ у СНС 

Политичка пракса и ауторитет Александра Вучића у СНС је такав да Вучић неће „олако“ без политичке борбе дати премијерску фотељу која му сада омогућава неприкосновену власт. Ако постоје неки дубљи разлози онда су они на релацији политичке поделе у СНС, спољних притисака или смањења политичке енергије Александра Вучића. Док је Вучић лидер СНС и премијер, он држи ствар у својим рукама. Избор за Председника Србије подразумевао би могућу опцију да Вучић као Томислав Николић одступи са места шефа странке што му обара личну моћ. Тај пут за Вучића не би био само развлашћивање, већ и намере да унутар своје партије буде оборен у датом часу власти. Велика подршка у СНС према Александру Вучићу није „природна“ већ интересна за добијање велике моћи функционера СНС на свим нивоима власти уз корупцију и непотизам као што је била пракса у СПС или ДС у периоду највеће власти. Треба се подсетити како су Слободана Милошевића напустили или се од њега оградили најближи сарадници који су с њим били у власти од 1986. и касније. Слично је било и са Борисом Тадићем и његовом олигархијом од 2004. до 2012. године, али и Коштунице и ДСС од 2000-2008. године..Вучић има од кога да научи и око владања и личне моћи, али и политичког пада.

Не(верни) Тома и „господар“ Вучић

Томислав Николић је по свим анализама најбољи заштитник Александра Вучића да влада као председник владе са опцијама честих избора до 2021 године. Постоје и најаве промене устава Србије и могућности да се председник Србије бира скупштинском већином. Томислав Николић има значајну подршку из Русије и Кине и на тај начин даје Вучићу значајну подршку у равнотежи односа између Запада (ЕУ) и Истока (Русија и Кина). Томислав Николић је видно ослабио своју позицију у СНС препуштањем партије Александру Вучићу и сада је његова политичка судбина за други мандат везана за Александра Вучића. Александар Вучић у Томиславу Николићу реално види најбољу подршку и „заштиту“. Председник СНС и председник владе Србије Александар Вучић од доласка Томислава Николића као председника државе пушта „пробне балоне“ критике унутар СНС према Томиславу Николићу и тако га држи на „политичкој дистанци“, односно врши значајан притисак и сондажу његове позиције. Истоврмено, Александар Вучић зна да сваки други кандидат из СНС сем њега и Николића не би имао озбиљну снагу да стане на „црту“ др Војиславу Шешељу или кандидату других опозиционих партија. Међутим, једно је сигурно. Сваки наредни избори у СНС и превремени избори у Србији, смањиваће утицај и моћ Александра Вучића и јачање партијских фракција и кланова уз подршку моћног капитала и страних утицаја.

Томислав Кресовић

6 КОМЕНТАРИ

 1. Laka“srpska“ tema,za katolicke „blagdane“…partija i PARTOKRATIJA!
  PARTIJA = KANCER…BAR ZA SRBE…NA SRPSKI NACIN.
  Pricati o KANCERU A NE RECI KAKO SE ON LECI,SAMO JE „BLAGDANSKO OPELO“.
  Vucic STA GOD DA URADI,POGRESICE,ako se ne kandiduje,Toma ce da izgubi ili opasno oslabi,(dzaba podrska Kineza i Rusa,oni ne glasaju).
  Dzaba Tomina eventualna pobeda,to ce biti „PIROVA POBEDA“,A IZGUBICE!
  Tme ce se SNS (NAPRAVILI SU (IM) BELU KNJIGU UMESTO PROGRAMA!),pretvoriti u SAT OD PESKA,bez mogucnosti njegovog okretanja,sto vec jesu.
  Ako Vucic izadje na izbore,pored Tome,Kine,Rusije…u „KVALIFIKACIJAMA“,u predizborima…MORACE DA POBEDI SAMOG SEBE,da bi opstao na vlasti.
  To je nenormalno,ali je u Srbiji to normalno.
  Evo,i Jankovic se kandiduje…a mozda ce se kandidovati i Cedomir Tarzana Jovanovic,sin uvazenog cergara,koji je posedovao MECKU,(zato je Cedina politika da SRBI RODE MECKU…naviko mali).
  Ali,kao protest protiv stanja u kome se nalazimo,navijam za BILO KOGA,kao predsednika…za Seceroskog,(koji ne veruje vise TELEVIZORU…kako rece NA POCETKU VUCICEVE I TOMINE KARIJERE…JER SE CAK I SECEROSKI RAZOCARAO U SRBIJU!)…ko zna kog Jankovica,romskog sina Jovanovica,bosnjackog unuka Jeremica,BILO KOGA,SAMO NE TOMA I VUCIC!
  Imali su skoro 30 godina u politici,ISKORISTILI SU TO i dosta je.
  Nama i tako ppomoci nema,JER CE DOCI NEKA PARTIJA NA VLAST,A U SLUCAJU SRBIJE TO ZNACI (PARTIJA=KANCER),DA NAM BOLJITKA NEMA.
  Srbiju samo moze da spasi :
  -SUSPENZIJA PREGOVORA SA LAZNOM EU,
  -PODIZANJE 2 METRA ZICANE OGRADE I PROTERIVANJE POSTOJECIH IZBEGLICA (TE DVE MERE RADI TRAMP,ne prema EU vec u jednoj drugoj asocijaciji),
  -IZBACIVANJE HRVATSKIH BIZNISMENA I KAPITALA,(to radi hrvatska,izbacuje strane investitore,Madjare i ostale…)
  -SUSPENZIJA OVAKVE PARTOKRATIJE I FORMIRANJE SAVETA NACIONALNOG SPASA SA GRUPOM LIDERA,(UZ OVERU POLITIKE,PRED NOTAROM)…KOJI CE RADITI ZA SLAVU A NE ZA PARE…sto je Vucic I SRS ranije,najavljivao pre 25 godina,ALI JE SLAGAO,govoreci „mi radimo za slavu a ne za pare“?!
  Pametnog coveka mozes jednom prevariti,ali budalu mozes sto puta.
  Ustaska Hrvatska je dovela na vlast jednu Ribu,Kolindu,i dva Frajera,Plenkovica i Popova…TAKO SE TO RADI!
  USTASKA DRZAVA SE OSVEZILA ZA SLEDECIH 25 GODINA…
  A Srbija,VEC 25 GODINA GLEDA TOMU,VUCICA,SESELJA,GOJKOVIC (prva zena CETNICKI VOJVODA,bar je bilo planirano)…
  JEL SRBIJA SMATRA DA SU BAS ONI NASA BUDUCNOST???
  DA LI JE TO NORMALNO?

 2. Hm,hmmm..u Serbije,mnoge stvari nisu normalne.I u doba Nemanjica,porezi su se kretali 30-40%,dodjose Turci,skinuse na 10% poreze, i hebiga ostadose tu 500.godina..“bez ustanka“.

Comments are closed.