Томислав Кресовић: „Хладни рат“ против председника Николића

Томислав Кресовић: „Хладни рат“ против председника Николића

ПОДЕЛИ

Закулисане игре и интереси

Према председнику Србије Томиславу Николићу од почетка његовог мандата 2012. године води се необјављени, али видљив медијски и политички „хладни рат“. Најчешћи разлози дискредитације председника Николића су заједничка путовања по свету са супругом Драгицом и функционисање њене фондације. То је само политичка „шминка“. Тако политички таблоиди попут „Блица“ тендециозно пишу да је председник Николић од када је постао председник Републике 2012. године, „прелетео“ 512.392 километра, на путовањима је провео 221 дан, и обишао више од 40 држава, углавном у пратњи супруге Драгице. Од 2012. до 3. децембра ове године, Николић је путовао на све стране света, од Чилеа, Кубе, Аргентине, преко САД, земаља Европске уније, до Израела, Етиопије, Русије, Кине, све до Индонезије. Председник је највише путовао 2013. године, када је на путовањима провео 61 дан.„Улога председника Србије је да је представља Србију у свету у складу са својим уставним овлашћењима. Председник Србије није ни једним својим потезом злоупотребио Уставне обавезе, нити вршио притисак на владу Александра Вучића, или претходну владу Ивице Дачића. “Хладни рат“ против председника Србије вођен је највише због јачања веза са Русијом и Кином. Забрињава учешће дела руководства СНС у јавном прозивању председника Николића.

Шешељ као „дух из боце“

Опозиција није толико била негативна према председнику Николићу, све до повратка из Хага др Војислава Шешеља, и његовог уласка у парламент Србије. Структуре СНС нису на бизарне и непримерене изјаве др Шешеља и СРС о председнику Николићу реаговале, иако је Томислав Николић за председника Србије био кандидат СНС. То све иде на душу руководства СНС и постојања интересних група у овој странци. Ако неко вређа председника Србије као институцију легитимно изабраног и као кандидата СНС, онда је била политичка и морална обавеза СНС да регује. “Дух из боце“ др Војислав Шешељ не ради само против председника Николића, већ и СНС и Александра Вучића на један политички „некрофилски„ начин. Шешељева „освета“ према председнику Николићу је и компромитација СНС и премијера Вучића. На први поглед се чини да др Шешељ не угрожава премијера Вучића, а реално га „поткопава“. Ипак лидер СРС је „нежнији“ према премијеру Вучићу јер му је његова влада обезбедила услове не само за политичко деловање, већ и лечење и заштиту његових посланика које Хашки трибунал потражује за непоштовање суда.

Ко жели сукоб Вучић-Николић

Чудновата су размишљаља у СНС да држе у «конспирацији» свог кандидата за председника Србије. Зато председник Николић каже «Не видим ниједан разлог да се не кандидујем за председника Србије и не познајем човека у Србији који би боље обављао тај посао и сарађивао са владом”. Ако владајућа СНС нема после четири године јасан став о председнику Николићу, онда је реч о «закулисаним играма» које нису само део унутрашње већ и спољне политике и притисци Србије да кандидат СНС не буде Томислав Николић. Председник Србије је категоричан и да се не може десити да не добије подршку Вучића. и каже „Замислите Србију да Вучић и ја не сарађујемо”. Председник Србије је био «ветар у леђа» Александру Вучићу, а не његова «опозиција». Зато председник Николић каже: „Не дај Боже да крену стреле са Андрићевог венца ка Немањиној”. На одређни начин председник Србије шаље поруку подршке премијеру али и вид упозорења куда може удвојна политика на релацији влада-председник Србије да доведе Србију. Председник Николић око могућих превремених избора каже: „Од премијера зависи хоће ли влада постојати или неће. Друга већина не може да се састави. Александар Вучић је тај који процењује шта је урадио и да ли је потребна подршка грађана за нове потезе”. Председник Николић ни у овој ситуацији не жели да оспори право СНС и њеног председника да донесе одлуку о превременим изборима, иако су по правилу, превремени избори вид «ванредног« стања у држави, са ограниченим утицајем институција односно распуштеним парламентом и техничком владом.

Моћ «тајних клубова» у СНС

Председник Николић се није упуштао у страначке борбе, нити је шире водио кампању против разних интересних група које против њега воде «хладни рат». Зато председник Србије и каже „Мислим да ја као личност нисам направио непријатеља и супарника, али политичка опредељења су таква да сам ја не само од политичара него и од појединих редакција дочекан на нож. Издржали смо свашта моји сарадници и ја, моја породица и ја. Ја сам можда у односу на породицу, на себе лично и грешио, али у односу на Србију ниједну грешку нисам направио”. Поставља се суштинско питање да ли је Томислав Николић реални кандидат СНС за председничке изборе или не? Са друге стране евидентно је да председник Николић ужива «поверење» у врховима власти у Русији и Кини, али је и битно се каже да се у време своје власти није замерио ни једној влади, председнику државе са запада пре свега из ЕУ и САД. Зато је суштинско питање да ли је Томислав Николић по «вољи» Александра Вучића и СНС?Још је једна чињеница да су кадрови из некадашње ДС или Г 17 плус сада у врховима власти и моћи у СНС али и «тврди» радикали којима не одговрара Томислав Николић као кандидат СНС. Једни хрле некритички према ЕУ и САД, а други су и даље у матрици политиике др Шешеља. Око председничких избора води се и борба ЕУ и САД с једне стране али и Русије и Кине и њихових интереса у Србији.

Томислав Кресовић

6 КОМЕНТАРИ

  1. Hvala ti imenjače i rođače što braniš mene i snajku! U moru negativnih tekstova protiv mene i Drage, ovo je pravo osveženje! Alo, Vidovdanci, zašto dozvoljavate ovakve tekstove? Ko je ovaj Kresović? Jel on na platnom spisku Tome Grobara pa brani neodbranjivo? Baš ste se srozali kada angažujete ovakve autore iz komunističke veš mašine ispale. Šteta. Bili ste nekada Pijemont žive i pre svega zdrave reči!

  2. Hm,hmm…ravnogorka ili ne, Vesna Pesic je spremila „amandman“ da se, ukine pravo glasa „ruralcima u Serbije“, verovatno, ce ta odredba, da obori Tomu na izborima..i onako je obrijan ?

Comments are closed.