Интригантни геније: Непознате чињенице о Леонарду да Винчију

Интригантни геније: Непознате чињенице о Леонарду да Винчију

ПОДЕЛИ

Постоји неколико мање познатих детаља из живота Леонарда да Винчија, који углавном изненаде и оне који су мислили да све знају о великом генију

Kада је 1519. године умро Леонардо да Винчи, иза себе је оставио око 6000 страница на којима су пронађена његова животна промишљања, кулинарски рецепти и духовите анегдоте. Такође, из тих списа сазнало се много о Леонардовим изворима инспирације, жељи за вечном славом, али и приватним проблемима и љубавним јадима.

Већину чињеница које данас знамо о животу овог генија знамо захваљујући овим списима.

mona-lisa-690203-1280_14607219217

НЕПРИЗНАТИ СИН

Леонардо да Винчи је рођен 1452. године близу градића Винчија у Тоскани. О њему се бринуо отац који је био нотар и земљопоседник. Опште је прихваћено веровање да је његова мајка Kатерина заправо била локална сељанка.

Међутим, историчари верују да је она била роб, у власништву Леонардовог оца Пјера. Никада није живео са оба родитеља јер су они живели одвојено. До своје пете године о њему се старала мајка, а касније ће прећи у очеву кућу који је у међувремену оженио другу жену.

Током свог одрастања удаљио се од мајке, али су се повремено дописивали. Подаци пронађени у његовим забелешкама показују да је гајио посебну везу са оцем, чија га је смрт дубоко потресла.

leonardo-da-vinci-1128923-1920_14607219498

САМОУKИ ГЕНИЈЕ

За разлику од осталих великих уметника ренесансе, Да Винчи никада није имао било какво формално образовање. Ипак, има података да је био подучаван када је у питању читање, писање и математика.

Одрастајући у Тоскани, већи део времена је проводио у природи, која га је очарала али и обликовала његов уметнички дар. Нарочито су га инспирисали токови река и лет птица грабљивица. Уметник је забележио сан у коме птица грабљивица слеће на његово лице покушавајући да угура свој пернати реп између његових усни.

Тако је било до тинеџерских дана када је млади Леонардо отишао у Фиренцу да ради као ученик код истакнутог сликара Андреа Дел Верокија. Није му требало много времена да би надмашио свог учитеља. Причало се да је помагао Верокију приликом израде слика.

Једном је преузео одговорност да наслика анђела, на слици познатој под именом „Kрштење Христово“. Искусни сликар је био шокиран Леонардовим талентом, зарекавши се да никада више неће узети кичицу у руке.

potomci-leonarda-da-vincija-foto-ap_14607217690-1

НЕДОВРШЕНИ РАДОВИ

Да Винчи је радио споро, тако да многа његова дела нису завршена. То наравно није случај са Мона Лизом, али Лувр је и дом слике „Света Ана, Богородица и дете“. У питану је недовршено дело на коме је приказана Девица Марија, Исус као беба и богородичина мајка Света Ана.

Поред недовршених слика, Леонардо је оставио и много изума, а неки најважнији списи никада нису пронађени.

fap01-fonetap_14446451341

СОДОМИЈА

У својој 24. години Леонардо да Винчи је ухапшен заједно са још неколико мушкараца, а локални моћници су га оптужили за содомију и сексуалну експлоатацију седамнаестогодишњег Јакопа Салтарелија, пише Листверсе.

У Фиренци се содомија кажњавала смрћу. У недостатку сведока, оптужба је пала, па је млади уметник из процеса изашао некажњен. Ипак, дубоко га је погађала чињеница да је друштво у овом ренесансном граду склоно да оптужи без повода, мешајући се у нечију приватност.

Тада је почео да страхује за свој живот, па се преселио у Милано.

Шта се након тога догађало с да Винчијевим сексуалним животом потпуна је непознаница. Део аутора тврди да га је оптужба за содомију толико узнемирила да је остатак живота провео у целибату. Други пак сматрају да се редовно упуштао у сексуалне односе с мушкарцима, али уз много опреза.

„Акт размножавања (рађања) и све што има везе с њим толико је одвратан да би људи брзо умрли да не постоје лепа лица и бројна чула“, написао је да Винчи у једној од својих белешки.

Сигмунд Фројд његовој сексуалности је посветио цео рад у којем је закључио да је Леонардо био „латентни хомосексуалац који није предузимао ништа како би задовољио своју пожуду“.

img_1435410390

МИЛИТАНТ

По напуштању Фиренце, Да Винчи је трагао за новим ангажманом. Да би почео да слика, морао је да се додвори војводи од Милана, Лудовику Сфорци. Тада је почео да ствара дело за које се веровало да је круна његовог уметничког рада – џиновску бронзану статуу коња. Рад је прекинуо јер су Французи извршили инвазију на Милано.

Ипак, то није било све од Леонарда у његовој миланској ери. У том периоду уметник се ангажовао и на изради војничких направа. Пронађено је много скица са приказима конструкција топова, машина за стварање димних завеса, преносивих мостова чак и оклопних возила! Уз то нађене су и скице летелица, али не постоје званични подаци да је било која од њих направљена.

 

 

 

 

Dnevno.rs