Томислав Кресовић: Вучићева „протестантска“ новогодишња честитка

Томислав Кресовић: Вучићева „протестантска“ новогодишња честитка

ПОДЕЛИ

Порука  без “душе” и захвалности грађанима Србије

Новогодишње  честитке и поруке  грађанима  државници и председници влада упућују  да би  охрабрили  нацију,  и улили     снагу за  бољитак у животу грађана и  стабилности државе. Политичари упућују  грађанима  поруке   које су  у духу   националног    карактера и  историје, позивајући се на   вредности   нације, духовну  и  економску  стабилност  уз ширење рационалног оптимизма   у  искушењима  нације у наредном периоду. Поруке државника   када се обраћају  нацији   везују  за   опште добро, људске  врлине  али    напоре  које нација треба да  поднесе за бољитак  друштва. Премијер Србије Александар Вучић упутио је честитку грађанима Србије поводом новогодишњих празника. У руком писаној честитки он је свима пожелео много рада, а како је навео, „каса наше Србије биће сигурна и све пунија“. Он је написао да „сада када је Управа за трезор затворена и више нема уплата и исплата, да је Влада Србије остварила суфицит у буџету од 4,2 милијарди динара“.

„Ви, грађани Србије, успели сте да направите тај изванредан резултат, упркос свим изазовима, посебно имајући у виду чињеницу да смо у 2016. години, само за камате по основу јавног дуга, исплатили чак 128,5 милијарди динара. Суфицит у државној каси остварили смо захваљујући раду, дисциплини и вери вас, грађана Србије, да можемо да променимо и себе и нашу земљу.”

image001

Бирократско обраћење грађанину

Порука коју је премијер Вучић упутио грађанима Србије  нема ни  државничку  а још мање  моралну подршку  већ је написана као да ју је срочио  министар финансија или   званичник ММФ-а. Порука је без “душе” и реалне захвалности  нацији  на  стрпљењу, трпљењу  и подршци   владиној политици. Премијер Србије је   износио  новогодишњу  поруку и  честитку  грађанима као   “чувар” државне касе, као  порезник и у много чему личи на протестантски  “стерилни”   садржај  Макса Вебера, а не као  премијер  нације  која  у себи носи  дух  хришћанске православне  етике као  и других  религија. Испразна честитка и порука о трезору, државној каси за коју је пре свега  “казненим  мерама” погођен   “мали  човек”  или “господин грађанин”  говори о  губитку саосећања  власти  за  напоре грађана. Премијер  Србије  се није захвалио   “грађанину”  и “малом“ човеку  на великим издацима који трпи од државе, на високим  порезима   и  слабим  институцијама где је грађанин  још  увек  “слуга” власти, а не да је власт ”слуга”  грађана. Премијер Србије   шаље   новогодишњу поруку грађанима  без  државничких порука јединства   нације и  јачања одговорности државне власти. Грађанин Србије је омогућио  Александру Вучићу  и СНС да влада, и грађанин се  понаша  одговорније него  сама власт. Грађанин Србије је трпељив, снисходљив према власти, често уплашен и то све власти у Србији дуго  користе. Према  грађанину Србије  политичари се  у Србији понашају као  према “марионети” коме се обећавају  “куле и градови”  и често  “потемкинова села” уз велику   медијску и политичку  манипулацију. Премијер  Србије  се “испразно”  и административно и  без  топлих речи и емоција обраћа  својим грађанима  само  као пореским  обвезницима и буџетским корисницима. Председник владе Србије обратио се грађанима  као “инкасант” уз претходно доношење сета закона који  додатно  финансијски   глобе грађане и  смањују им  ниво економских  слобода  на терет    државне и локалних  власти. Нека лепа реч о  грађанима Србије недостаје у новогодишњој  честитки  председника владе Србије. То говори  о усиљеним  реформама  под притиском ММФ   који грађане претварају у “цифре и шифре”. Власт  без душе функционише  само  по  кибернетском  моделу са логичким колима ”да“ или “не” или са  економским   леонтијевим  таблицама пореских  служби  и ставки у буџету. Буџет Србије  није само  новац  већ и жртвовање  нације  али  и одговорна власт како  ће (зло)упоптребити  поверење  грађанина.  Премијер Србије  је  нешто требао да научи како се грађанима Русије обратио председник Путин који трпе тешке мере  економских санкција ЕУ и САД. Мало више “душе” и  срдачности  потребно је политичарима у Србији, а не само да се из пропагандних  разлога сликају  са  осиромашеним и трпељим  грађанима Србије.

Томислав Kресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. Cestit stav o surovoj stvarnosti…
  Bolest je toliko velika,siroka i duboka,da ako krenes da zavijas nogu,otpadose bubrezi,i obratno.
  Demokratija je laz,dimna zavesa…
  Vucic nece da primeti da u toj DINKICEVSKO-SOROSEVSKOJ EKONOMIJI,koju on sprovodi i sa ozarenoscu promovise u Srbiji…PROFIT odnose tajkuni,vecinom stranci,A SRBIJA DUGO NEMA ZARADU,a narod RADI ZA PLATU,BEZ PROFITA.
  A zasto mi radimo,AKO NEMA PROFITA?
  Obican pas lutalica,kada zatekne kost na ulici,ne legne da je glodje,VEC JE SKRIJE NA NEKO MESTO,zatrpa je…to je za njega ZARADA,PROFIT,USTEDA…i ide dalje…nadje nesto za jelo,pa se vrati,kada zatreba,po onu kost.KADA ZATREBA ILI,KADA HOCE DA UZIVA.
  A mi?
  NAROD JE BIO VLASNIK FIRMI,GAZDINSTAVA,ZADRUGA…
  Nisu stranci doneli fabrike piva,vec su oteli nase i sa nasim parama odnose PROFIT.
  A VLADA SVE AMINUJE.
  Gde je 15 milijardi dolara,koje je vlast imala u rukama,preko 10 zaduzivanja U ZADNJE 4 GODINE…i preko 4 od radnika,penzionera,seljaka,DIREKTNO OTETA IZ RUKU,SMANJIVANJEM ZARADJENOG?
  Ako 15 milijardi podelis sa 4 godine,to je 3,75 milijardi godisnje…podeljeno sa 365 dana,to je preko 10 miliona americkih dolara dnevno!
  GDE SU TE PARE?
  Milosevic za duplo duzi period ,sa ratom,sankcijama i izbeglicama,nije napravio toliki dug.
  Cak i da je ovo posledica politike Tadica,pa su pristigle kamate…ostaje pitanje-
  GDE JE 15 MILIJARDI AMERICKIH DOLARA?
  Navedeno pismo predsednika je obicno RONJENJE „KROKODILSKIH“ SUZA.
  Nije lako prozderati toliki narod,SUZE SAME NADIRU,OD „MUKE“.
  Ako tako nastavi,POSLE „PUNOG MANDATA“ imacemo javni dug 100% bruto drustvenog proizvoda…sada imamo 75%,od cega je trecina dug ove vlade…
  U Spaniji,predsednik vlade Rahoj ,kao prijatelj Merkel,imao je pre 4 godine 90% javni dug,danas Spanija ima oko 100% javni dug…bruto proizvoda…
  NEMA ZEZANJA SA MERKEL!
  A pitajte Bugarsku,Rumuniju,oni nemaju veliki dug…da li ste primetili da je bugarski lev i BIH marka,u dlaku istog kursa ,kao nemacka marka,1 evro=1,95583 maraka ili leva…
  DVE NEMACKE KASE.
  Secam se premijerove „MUKE“,kada se spomenulo da ce Telekom otici za 2 milijade dolara,a on se zapita-„A STA DA URADIMO SA DVE MILIJARDE“???
  Sa 2 milijarde se moze kupiti 2 miliona odraslih krava najbolje vrste i ZAPOSLITI SVA SRPSKA SELA,kada ce se razviti proizvodnja stocne hrane,prodaja mleka,mesa…a od poreza na PROFIT…zivece SVI SRPSKI GRADOVI!
  „KINA CE SVO MESO KUPITI,AKO JE FITOSANITARNO U PERFEKTNOM STANJU I AKO JE UPAKOVANO I ZAMRZNUTO U KONTEJNERIMA PO 20 TONA“…to pise u prospektima stranih gradjevinskih firmi,koje izradjuju objekte za farme,konkretno za svinje…cime se stimulisu potencijalni farmeri…A MI DOVODIMO TENISA?
  To,da kupi 2 miliona krava, predlozio bi i predsednik Urugvaja Muhika,koji je to u Urugvaju uradio.
  Urigvaj ima slicnu teritoriju po povrsini,kao Srbija,duplo manje stanovnika,a PREKO 10 MILIONA KRUPNE STOKE.
  Da zelimo dobro svojoj zemlji,i mi sa tih 15 milijardi dolara,KOJE NE ZNAMO GDE SU ,ALI CE MO IH 50 GODINA VRACATI…mogli samo posle 4 godine da imamo 10 miliona krava!
  I SRBIJA BI BILA RAJ NA ZEMLJI.
  Ali,da bi uradio to sto je taj fantasticni Muhika uradio,treba usvojiti njegovu velicanstvenu misao:
  „NIJE SIROMASAN ONAJ KOJI MALO IMA,VEC ONAJ KOME MNOGO TREBA“!
  Mnogo ste bre gladni…i pokvareni.

 2. Hm,hmmm.. „a bozicna cestitka“..? Radnici „Zastava impro“ Kraujevac,,danas su, umesto badnjaka, zatekli katanc i zavarenu kapiju, njih oko 50..iskljucenu vodu i struju, navodno evropski vlasnik francuz sa evropkim standardima.

 3. „Кад поноћ стари сат објави,
  дигни чашу и свима наздрави!

  Пожели нам здравље и весеље,
  да Бог нам испуни све жеље!

  У Приштини драгачевска труба,
  Америку да покори Куба!

  Да Европу гази корак руски,
  сви Енглези да говоре србски!

  Да папа с` три се прста крсти,
  све док Путин гаса им не пусти!

  Бели ор`о да развије крила,
  Црна Гора да отера Мила!

  Нека јече звона србска славна,
  срећан Божић и Нова Православна!“

  Драган Славнић

Comments are closed.