Божићна посланица Патријарха Варнаве из 1936: Ако комунизам завлада, повратка из тог...

Божићна посланица Патријарха Варнаве из 1936: Ако комунизам завлада, повратка из тог зла – нема!

ПОДЕЛИ

Пре тачно 80 година, 1936, Патријарх Варнава је у божићној посланици упозорио српски народ шта ће се десити ако одлучно не одбаци надирући комунизам.

:
KОМУНИСТИЧKИ ОТРОВ ЗА ЛАKОВЕРНИ СВЕТ

Браћо и сестре
Децо наша љубазна,
Морамо вас упозорити на противверско и подмукло струјање из иностранства. Ма колико веровали у здрав разум и разборитост нашег света, који још није исцелио љуте ране из минулих ратова, ипак морамо рећи, да се шири комунистички отров, који у нашим данима, изгледа, долази до претећег изражаја.
Прикривен утицај те немани данашњега доба има значај опасности зато, што се она нарочито омладини нашој приказује у једној невиној а примамљивој одећи. Међутим, у самој својој суштини то зло прикрива у себи најстрашнији отров, који непоштедно убија и душевно и физичко здравље. Тај отров разара породицу, грађанско друштво, па и цело народно и државно биће. Он је судбоносан зато, што је заснован на примамљивој и јевтиној лажи: обећава, замислите, свима и сваком рај на земљи!
Лаковеран свет, обузет материјалистичким жудњама а припреман да заборави шта треба да буде напаћени Србин и увек свестан хришћанин, без размишљања прихвата таква вашарска обећања.
Не постоји никаква средина.
Или ћемо бити Срби, свесни своје прошлости и аманета наших отаца и прадедова, или – отпадници нације, интернационалисте, тј. припадници некакве магле, грађани белосветски, рушиоци живота и свега, без националног поноса, без вере, без морала.
Баш због такве опасности наша је дужност на данашњи дан, када се слави и велича МИР ХРИСТОВ, да скренемо пажњу на првом месту родитељима. Омладина је узданица Цркве, народа и Државе. Вечно и свагдашње добро наше омладине има најбоље место у нашем Архипастирском, очинском срцу, као што је децу највише волео и наш Божански Учитељ и Спаситељ (Мт.19,14):
»Kо саблазни (ко наведе на зло) једнога од ових малих, који у Мене верују, боље би му било да себи обеси жрвањ о врат, па да тоне у морску дубину« (Мт.18,7).
Многи и не распитују какви су то извори, одакле извире та отровна сугестија, то разорно семе комунистичке струје! А не питају зато, што се све комунистичке лепе приче заогрћу у невину одећу.
»Kао што се сатана претвара у небеског, светлог анђела, тако се исто и сатанине слуге претварају у тобожње слуге правде« (1.Kор.11,14-15).
Главни извор комунистичких превара налази се у безбожништву, у материјалистичком разумевању самога човека, света и живота уопште. Њихова »наука« нема рачуна да појединци, да друштво, народ и човечанство – да сви живе уредним, моралним и богоугодним животом. Неће они то. Њима није потребна Истина. Неће они Бога. Њима је потребна лаж. А у згодном су положају, »јер лаковерни свет гута лепе приче«.
Њима нису потребне никакве везе између земље и Неба, између човека и врховног Творца и Промислитеља. И ако постоји дух, ми сви живимо духовним животом; осећамо да постоји дух, ипак ти нови »вођи« и »усрећитељи« свима стављају брану пред очи и као факири сугерирају свима и свакоме: а, не, духа нема!… Духовни живот не постоји. Постоји само материја. Проповеда се, дакле, једна највећа лаж и лудост, али појединци, нарочито омладина ипак ту лаж прихвата, мири се са њом и обожава те волшебнике!…
Отуда задатак не само Цркве, већ и грађанског друштва, Државе а у првом реду школе, да се спречава ширење безбожности. Без тога све остале противкомунистичке радње остаће без жељеног успеха. Kоров се никад не сече, јер после опет израста. Он се из корена чупа.
Ваш свагдашњи
молитвеник у Господу,
патријарх ВАРНАВА

 

 

Србија данас

5 КОМЕНТАРИ

 1. Hm,hmm..znaci, uz njegov „blagoslov“, kraljevina je, po ugledu, na fasisticku Italiju i Nemacku, formirala u periodu 1935-1941.godine, lanac, koncentracionih logora „za borbu protiv komunizma“, za koje je Goli otok bio „malji deca“.Tih logora, docepali su se okupatori i nacionlisti, i u njima je izvrsen masovni zlocin, sa prisustvom genocida.

   • Hm,hmm..nisam morao, rodjen sam posle Drugog „velikog rata“, ali neki jesu,poput Jovana Raskovica i vladike „istog imena“..Zagrebacko,Ljubljanskog i ceeeleee Italije, rece „im“ covek, ja nisam za rat „, noste se u majcinu i dodje u „vostalu Serbije“..hebiga “ i pastva za njim“..to je vec „tradicionalno“, po „liku i delu“, Arsenika III Carnojevica..uz, ono obavezno „nisam ja mame mi“.

    • дрогираш се? Проблеми са алкохолом? Живцима? Концентрацијом?
     Како то пишеш човече божји? Сори, оћу речи; човече црвени.
     Дибудус неповезано
     Како год , изгледа да нећеш још дуго.
     Дакле још једна историјска омашка се ипсравила.

     • Hm,hmm..mislis zuti zutuju a crveni putuju..? ali Jovan Raskovic i vladika Jovan nisu bili „crveni“..a, nisu dobili „moralno politicke podobnosti'“ za mir, od koje kakvih „kaludjera“..

Comments are closed.