Дизајн – обележје културе и свакодневног живота

Дизајн – обележје културе и свакодневног живота

Водим се изреком дизајнера Џорџа Нелсона "Дизајн ... је манифестација капацитeтa људског духа да превазиђе своје границе... која по мени говори све о дизајну, истиче Естер Милентијевић

ПОДЕЛИ

Од самог рођења мр Естер Милентијевић, професор Графичког дизајна и продекан Ликовног одсека ФУ у Приштини-Звечан, била је окружена дизајнерским решењима, сликама, графикама, цртежима које је њен отац проф. мр Фатимир Зајми реализовао у свом атељеу. Термини који су се користили у таквом окружењу, постали су неке од првих речи које је изговорила. Разговарамо са њом о њеном стваралачком и професорском раду, као  и о графичком дизајну као честом облику примењене уметности.

ester-milentijevic-mudrostЕстер Милентијевић рођена је у Београду, а дипломирала на Факултету уметности у Приштини – Графички дизајн 1995. године, када је била најбољи студент Универзитета у Приштини . У почетном периоду реализација дизајнерских решења је била мануелна, каже она,  али већ од 1992. користила је информационо – комуникационо дигиталне технологије које утичу на њену креативност и она их претаче одговарајућим визуелним језицима и формама које имају своју практичну намену у савременом потрошачком друштву.

Плакати, билборди, каталози, књиге…

У периоду од 1991 – 1999. Естер Милентијевић ради на реализацији дизајнерских решења у породичном студију за дизајн и штампу ARTDESING заједно са оцем и сестром где се бави реализацијом решења као сто су: Визуелни Корпоративни идентитет производа или фирме, Идејно-графичко решење Лога, дизајн штампаних материјала као сто су плакати, билоборди, брошуре, каталози, књиге, амбалажа, илустрација.

ester-zajmi-solja-sa-likom-tesle– Године 1999. напуштам територију Косова и Метохију са породицом и остајемо без свега што смо годинама стварали, требало нам је мало времена да се снађемо. Након годину дана покрећемо студио за дизајн и штампу UNDERGROUND на Копаонику радећи на реализацији уникатних сувенира, каже Милентијевић. Њена каријера текла је успоном. Године 2006. одбранила је магистарску тезу под називом Билборд. Затим постаје доцент на студијском програму Графички дизајн, потом ванредни професор на истом студијском програму и 2014. године постављена је за продекана Ликовног одсека ФУ у Приштини-Звечан. Упоредо са радом на факултету помаже оцу и сестри у студију за дизајн и штампу КЕРЕФЕКЕ у Београду. Излагала је на преко 15 колективних и 30 самосталних изложби. Члан је УЛУС-а и УЛУКиМ-а.

О графичком дизајну као изузетно присутном облику примењене уметности  мр Милентијевић каже:

– Да у праву сте да је графички дизајн постао актуелни облик савремене примењене  уметности.

Примењене уметности које су својом суштином везане за уметничке вештине и знања, директно учествују у развијању квалитета живљења и самом развоју индустријске производње.

Дизајн је постао један од најважнијих обележја културе и свакодневног живота. Далекосежност дизајна је огроманa укључујући тродимензионалне објекте, графичке комуникације и интегралне системе од информационо – комуникационо дигиталне технологије до урбане средине.

Велико интересовање студената

Једно од основних питања је и Стручно оспособљавање и усавршавање у чему велики значај има концепт целоживотног учења , праћење трендова и честих промена у области ИКТ.

– Водим се изреком дизајнера Џорџа Нелсона „Дизајн … је манифестација капацитeтa људског духа да превазиђе своје границе… која по мени говори све о дизајну.

Интересовање студената на ФУ у Приштини-Звечан за ликовну уметност је велико. Ево шта каже Естер Милентијевић:

– Као продекан Ликовног одсека ФУ у Приштини – Звечан, хтела бих да напоменем да је интересовање студената за сва четири студијска програма Сликарство, Вајарство, Графика и Графички дизајн велико.

ester-milentijevic-nostalgijaСваке нове школске године уписујемо 20 студената на ликовном одсеку који имају одличне услове за реализацију уметничких и примељених решења које веома често представљамо у Галерији ФУ у Косовској Митровици.

Ликовни укус, креативне  иницијативе и идеје, интердисциплинарност дизајна карактеришу почетком новог доба и у условима актуелне транзиције у којој се налази наша земља, изискује стална улагања и изучавања примењених уметности и дизајна. Сходно томе  Факултет уметности у Приштини са привременим седиштем у Звечану на студијском програму Графички дизајн прихвата и успешно реализује, остварујући значајан допринос образовном и културном идентитету, напомиљњ Милентијесвић.

Шта је ново у свету уметничког дизајна, који је тренд актуелан?

Као што постоји тренд у моди тако постоји и тренд у графичком дизану који је данас једноставан, преовладава минимализам, геометрија, боје су постале флат, пастелне и не превише наглашене, једноставна типографија, ретро се поново враћа у свет графичког дизајна.

Kомбиновањем, аранжирањем визуелних елемената илустрације, типографије, фотографије, симбола и боје представља циљ преношења неке поруке одређеној публици.

Славица ЂУКИЋ