Душан Павловић: „Вучић има предност, али није непобедив“ (ВИДЕО)

Душан Павловић: „Вучић има предност, али није непобедив“ (ВИДЕО)

Предлог Покрета Доста је било (ДЈБ) за све оне који се декларишу и понашају као опозиционе странке је да се постигне договор о једном заједничком кандидату за председника Републике, а онда и другом заједничком кандидату за градоначелника Београда, као и да се они међусобно подрже. Са друге стране, до идентификације ко би могао да буде заједнички кандидат треба доћи након истраживања јавног мњења, иако морамо да сачекамо да Српска напредна странка (СНС) истакне свог кандидата јер без те непознате није реално правити било какав договор, изјавио је данас Душан Павловић, народни посланик у Скупштини Србије, потпредседник Покрета ДЈБ и професор на Факултету политичких наука.

ПОДЕЛИ

Павловић је, гостујући у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине, рекао да ће Александар Вучић највероватније бити председнички кандидат свих странака тренутно владајуће коалиције, упркос тврдњама самог премијера да „њему не пада напамет да то уради“.

„Вучић ће покушати да направи неку врсту референдумске атмосфере јер му сви други кандидати, који су му блиски, нису довољно поуздани, а онда ће покушати да ту атмосферу искористи да распише и ванредне парламентарне изборе и изборе за Скупштину Града Београда“, оцењује он.

Павловић сматра да је референдумска атмосфера неизбежна, уколико се Вучић буде кандидовао, док са друге стране, као опозиција морате да имате толеранцију на некога са чијим политичким програмом се не подударате баш 100 одсто. Он каже и да опозиција сигурно нису странке које са напредњацима имају коалиције на локалу, попут ЛДП, ЛСВ или ДСС.

„Сада је ситуација слична оној из 2000. године, када сте у опозицији имали велики број странака које су биле различите, али су превазишле поделе. Са друге стране, постојала је једна странка – СПО, која се звала опозиционом, али је сарађивала са СПС у Скупштини Града Београда, и после тих избора је избрисана са политичке сцене“, истакао је он.

Коментаришући истраживања јавног мњења, по којима је Вучић најпопуларнији политичар у овом тренутку у Србији, Павловић каже да се слаже са истраживањима по којима је кандидат владајуће коалиције у предности у односу на кандидата разједињене опозиције, али да то не значи да је Вучић непобедив, нити да ће да победи у првом кругу председничких избора.

„Ако претпоставите велику дискриминацију опозиције, негативну медијску кампању и још већу крађу на изборним местима, онда можда Вучић и може да победи у првом кругу“, каже он.

Павловић сматра да су погрешне тврдње да ће странкама владајуће коалиције бити тешко да подрже Вучића, ако буду расписани и ванредни парламентарни избори, јер су све те странке на тренутним позицијама јер им је управо Вучић то омогућио.

Заједно и на ванредне изборе, па влада орочена на годину дана

Павловић је опозицији предложио, не само заједнички наступ на председничким изборима, него и на ванредним парламентарним, уз формирање шаролике владе која би била орочена на годину дана, а онда и нове изборе у фер и демократској атмосфери.

„Поента да се обједини већи распон бирачког тела и да се издвоје странке лажне опозиције, које никако не бих звао, попут ЛДП, ЛСВ и СРС, такође ни ДСС. Ту би у обзир дошле Двери, ДС, СДС, Нова странка и Левица Србије. Услов је и да Вук Јеремић и Саша Јанковић такође то подрже, као и многе невладине организације и грађанске иницијативе“, објашњава он и додаје да би то могло озбиљно да уздрма режим Александра Вучића.

Павловић предлаже неколико ствари које би та прелазна влада требала да уради – транспарентност свих јавних финансија, враћање свих плата и пензија на ниво пре смањивања, , повезивање радног стажа за раднике оштећене током приватизације јавних предузећа, укидање претплате за јавне сервисе и трајно пребацивање на буџет, реформа изборних закона, као и медијских закона, те реформа Републичке изборне комисије професионалног тела за контролу избора.

„Буџет је сада препун нетранспарентних давања, где грађани не знају за шта су паре потрошене. Онда, јавни сервиси не смеју да зависе од политичке клике на власти, што је сада ситуација код овог привременог финансирања, када вам се сваке године поручује да неће бити пара ако не будете добри. Ако дефинишете фиксно један одсто из буџета за РТС и РТВ, није важно ко је на власти. Грађани то плаћају овако и онако, без обзира да ли директно плате таксу или се из буџет јави сервис финансира преко пореза“, објашњава он.

ДЈБ учествује у полемикама, али не могу да добију реплику

Коментаришући наступ Покрета Доста је било у Скупштини Србије и негативне реакције на музички перформанс који су извели у сали скупштине, као и на конференцији за медије у скупштинском холу, Павловић истиче да је медијска ситуација у Србији много гора него пре само две године и да ДЈБ учествује у скупштинским полемикама, али да не могу да добију реч да реплицирају на увреде и оптужбе, као и да је јавни сервисе један пут исекао његов говор, а други пут прекинуо пренос када је требао да говори представник њихове посланичке групе.

„Снимак на којем посланици Доста је било певају Бајагину песму „Пада влада“ јесте контроверзан, а циљ је био да се пошаље порука да се не слажемо са циркусом који се прави у скупштини, са кршењем закона, кршењем скупштинског пословника, као и да смо против система којим оркестрира Вучић“, каже он и додаје да је пре дан скупштина радила целу ноћ, како би се седница завршила у среду преподне и како би Вучић избегао да одговара на питања посланика у четвртак.

„Вучић избегава дијалоге у скупштини, а када ипак дође, онда вам председница Скупштине не да реч. Вучић је најавио ТВ дуел са представницима пет странака опозиције истовремено, а не сме да изађе на њега. Истовремено, понавља како се никога не боји, а онда побегне пре него што представници праве опозиције дођу у салу да га питају или се договори са председницом Скупштине да опозиција не добије право на реплику. Он једноставно нема храбрости да се суочи са опозицијом“, оцењује он.

„У кафани не смеју да вам одсвирају песму Пада влада“

Павловић подсећа да Покрет Доста је било одговорно и утемељено износи ставове у Скупштини Србије, али да медији то неће да пренесу, а да су снимак на којем певају песму „Пада влада“ сви пренели.

„Пробајте да тражите у кафани да вам одсвирају ту песму… неће нико хтети. Пробајте од Бајаге да тражите на концерту да је отпева… не сме, а ова песма је написана пре 14 година“, истиче он и додаје да су је они одабрали како би показали да се не боје.

Одговарајући на питање да ли, као нови у парламенту, добро разумеју процедуре и дух пословника, Павловић напомиње да сваки посланик има право на реплику, ако га неко помене у негативном контексту и ако неко погрешно тумачи оно што је рекао, те да се до сада јављао око 15 пута, а да је само један или два пута добио право на реплику.

„У Скупштини имате посланике првог и другог реда, једни који су обесправљени и имају ограничена права, и други који имају вишак права. Ако то имате у скупштини, онда постоје и грађани првог и другог реда. Када тражите посао у јавном сектору, ако кажете да сте члан СНС, имате бенефиције и све предности у односу на оне који нису чланови странке“, указује он.

Овакве евроинтеграције су штетне за Србију

Павловић је предложио мораторијум на процес европских интеграција Србије јер сматра да су овакве евроинтеграције штетне за Србију, за њену привреду и за демократију, уз ограду да остаје европејац и да жели да Србија буде у Европи.

„Интеграције у којима се Европска комисија прави да не види да се десила Савамала, да постоји контрола и притискање медија. Европска комисија то примети у извештају који чита 100 људи, а онда министар спољних послова једне европске земље загрли премијера, потапше га по рамену и каже да идемо у добром правцу“, наводи он.

Павловић сматра да су у Србији угрожене медијске слободе, владавина права, па и сама демократија, те да очекује од ЕУ да каже да „ово више не може овако“.

„Треба да седнемо и да се поново договоримо о томе како треба да изгледа процес евроинтеграција, овако не може више, јер је супротно интересима грађана ове земље. Сада се кроз 35 поглавља Србија усклађује на веома површном нивоу – траже се институције које гарантују владавину права, али се не гледа да ли оне раде свој посао, тога немате у извештају и немате консеквенце када се нешто тако деси“, објашњава он и додаје да је Европска унија током 90-их доприносила развоју демократије, а да сада штети.

РТВ