Трамп позвао „Обамине” амбасадоре да поднесу оставку

Трамп позвао „Обамине” амбасадоре да поднесу оставку

Конгрес потврдио - Трамп и званично председник САД

ПОДЕЛИ

Транзициони тим изабраног америчког председника издао је указ којим се од такозваних „политичких” амбасадора у дипломатским мисијама САД широм света тражи да до инаугурације Доналда Трампа 20. јануара поднесу оставку, објавио је „Њујорк тајмс” позивајући се на америчке дипломате.

Тај план, како наводи лист, представља преседан у вишедеценијској пракси по којој су су амбасадори које је именовао одлазећи председник могли да остану на тој функцији све док Конгрес не одлучи другачије.

Политичким амбасадорима називају се они који постављени због својих врлина или блиских веза са председником, а међу њима се могу наћи и крупни донатори председничке кампање. Они се по правилу враћају кући по истеку мандата, за разлику од дипломата од каријере који често остају на амбасадорским положајима и по смени у Белој кући.

Налог из Трамповог тима, који је издат „без изузетка”, стигао је у Стејт департмент 23. децембра.

Стејт департмент је, како наводи амерички лист, све „политичке” амбасадоре одлазећег председника Барака Обаме обавестио писмом дан након новембарских избора да треба да доставе писану оставку са датумом 20. јануара.

Онима који желе да затраже продужетак мандата, препоручује се да поднесу формалан захтев уз одговарајуће образложење.

Новозабрани председници, без обзира из које странке долазили, често су правили изузетке како би дозволили амбасадорима да из личних разлога или због важних дипломатских питања остану на дужности док њихови наследници не буду потврђени, што некада траје месецима – преноси Танјуг.

Конгрес потврдио – Трамп и званично председник САД

Амерички Конгрес је потврдио гласове Електорског колегијума, чиме је Трамп и званично постао изабрани председник Сједињених Америчких Држава.

Конгрес је, такође потврдио избор Мајка Пенса за потпредседника САД.

Током бројања гласова на заједничкој седници оба дома Конгреса, демократе су изнеле мноштво примедби, али оне нису прихваћене, преноси АП.

Тиме је и званично потврђен резултат гласања 538 електора, по којем је Трамп освојио 304 гласа електора, а Хилари Клинтон 227, упркос томе што је она добила скоро 2,9 милиона гласова Американаца више.

За председничку победу Трампу је било потребно да освоји 270 електорских гласова.

Трамп и Пенс положиће заклетву 20. јануара – преноси Танјуг.

Политика