Најлепше очи француског филма склопљене занавек

Најлепше очи француског филма склопљене занавек

ОДЛАЗAК МИШЕЛ МОРГАН-КРАЉИЦЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ ФИЛМСКЕ ЕПОХЕ ХХ ВЕКА

ПОДЕЛИ

На самом измаку минуле године, (у уторак, 20. децембра)  у 97. години упокојила се прослављена француска филмска дива Мишел Морган односећи са собом величанственост епохе чија је владарка она дуго била. Тако је реаговала на одлазак из живота  филмске иконе  једна друга  звезда француског филмског свода плава, Брижит Бардо, која је с њом заједно играла у филму „Велики маневри“ („Les Grandes manoeuvre“, 1985.)

Симбол некоико покољења Француза

Француска жали за тим великим губитком, јер Мишел Морган је била симбол неколико покољења Француза. Помен је служен у  храму Најн Сир-Сен у петак, 23. децембaр, а сахрањена је истог дана у породичној гробници на Монпарнасу.

О смрти славне  филмске диве сазнало  се од  њених ближњих. Управо су они први обзнанили да су „најлeпше очи фрацуског филма склопљене занавек.“

Била је оваплоћење елеганције, грациозности и легенда за многе  генерације

Медији су забележили изјаву председника Француксе, Франсоа Оланда:

„Мишел Морган је била оваплоћење елеганције, грациознсти и легенда за многа покољења.“

Постала славна у 18. години

Прславила се у 18. години играјући у култном филму Марсела Карнеа „Обала у магли„ („Quai de  brumes“) снимљеном 1938. Прва је добила награду Међународног Канског филмског фестивала за најбољу женску  улогу, (1946. „Пасторална симфонија“), а у више наврата гледаоци су је бирали за „најпопуларнију глумицу године.“

Заљубљени Жан Габен

Њен изглед многе мушкарце је доводио да сиђу с ума. “Знаш ли како су ти очи заносне и лепе“, прошапутао јој је једном до ушију заљубљени Жан Габен током снимања. Њени партнери у филмовима  су  били и такви   неодољиви лепотани као што су Жерар Филип, Хемфри Богарт и Ален Делон.

„Током пола века Мишел Морган је била главна глумица  француског филма. Oна ће заувек остати звезда предратне, ратне и послератне епохе „,признао је режисер Клод Лелуш  који је с њом 1975. Снимио филм „Мачак и миш“  („Le Chat et la souris“).

Рођено име Симон Рене Русел

Мишел Морган  је рођена 29. фебруара 1920. у Најн-Сир- Сену,  а крштено име јој је Симон Рене Русел. Рано је почела да живи самосталним животом и почела да игра на филму са 16 година.

Поседњи пут на Монпарнасу

На гробљу на Монпарнасу на коме је нашла последњи покој, сахрањени су и  прозни писац Ги де Мопасан, песник Шарл Бодлер, композитор Камил Сен Санс. Друштво ће јој правити и њен супруг, истакнути мајстор француске комедије, Жерар Ури с којим се срела још 1958. на снимању и отада су били заједно до смрти, а сад ће се поново састати.

Пошто је изабран за члана Академије уметнсти Ури је замолио да се на акдемском знамењу угравирају чувене речи о лепоти очију његове вечне изабранице. Она је надживела супруга десет година.

После филма посветила се сликарству

Кад је осамдесетих година престала да снима, славна глумица се посветила сликарству.

Удостојена је почасних признања „Цезар“ и „Златни лав“, а такође је по њој добила име једна звезда у Алеји славе у Холивуду.

И њена отаџбина, Француска је виоско оценила заслуге Мишел Морган у одликовала је свим високим државним почастима међу којима се уздиже Велики крст Почасног легиона.

Бранко Ракочевић