Земан: Чешка је следећа мета терориста, зато свим грађанима право да их...

Земан: Чешка је следећа мета терориста, зато свим грађанима право да их убију

ПОДЕЛИ

Председник Чешке Милош Земан данас је поновио да је у терористичким нападима „дошао ред“ на Чешку, и да није питање да ли ће терористи напасти, него када, и зато је похвалио план Министарства унутрашњих послова да се у Устав унесе право Чеха да пуцају и убијају терористе.

„Наравно. На реду смо. Ако читате извештаје обавештајних служби, свака ће вам то рећи. Није питање да ли ће се десити, него када. Зато сам за превентивне мере које напад не могу да искључе, али могу да смање ризик“, казао је Земан.

Председник је упозорио да је заједнички именитељ свих напада у Европи прошле године то да је иза њих била Исламска држава или нека друга терористичка организација.

„То је опасно. Kада би се радило о индивидуалним нападима, као норвешког екстремисте Брејвика, то би било трагично и тужно, али не тако опасно као организовани терористички напади. Kаква је то Европска унија која није у стању да брани своје границе? Узмите тог Тунижанина из напада у Берлину. Мувао се по целој Европи, имао је на души неколико злочина, а нико га није депортовао. Ми не умемо да их депортујемо, остављамо их на територији ЕУ, а онда се чудимо што нападају“, казао је Земан.

Да би се смањио ризик од терористичког напада и број потенцијалних жртава, Земан се заложио да у Чешкој не ојача муслиманска заједница, и да Чеси добију право гарантовано Уставом да пуцају на терористе. Председник би то право проширио и на то да грађани могу да лично, легално ватрено оружје, уносе у објекте где је сада то забрањено.

„Погледајте по Европи и читајте у којој мери су муслимани уопште способни да се интегришу. Читајте о тзв. ‘Но го’ зонама  –  где полицајци не смеју да уђу. То што причам није лаж, него ноторна ствар, знају је сви који се том темом баве. Kод нас је муслиманска заједница мала. Ја упозоравам да она не сме да ојача, то би било опасно. То није ксенофобија“, рекао је Земан и додао да је „одао признање доброј интеграцији вијетнамске заједнице или украјинске у Чешкој“.

Европа би, према оцени председника Чешке, требало да помаже избеглицама, али у њиховим земљама или евентуално суседним, а не да им пружа уточиште код себе јер је у супротном „чекају даље сузе“.
Бета