Томислав Кресовић: Олигархије СНС траже Александра Вучића за председника Србије?

Томислав Кресовић: Олигархије СНС траже Александра Вучића за председника Србије?

ПОДЕЛИ

Вучић за “вучија” времена по Зорани Михајловић

Све су чешћи јавни наступи челника СНС који “кандидују” премијера Александра Вучића и лидера СНС за будућег председника Србије што говори да су за продужетак подршке Томиславу Николићу садашњем председнику Србије. Већ се увелико праве анкете, спинује се да би Вучић победио за председника Србије у првом кругу. Ова кампања служи за јачање олигархијске позиције у СНС и по “дубини” власти, али и реалном слабљењу ауторитета Александра Вучића у структурама СНС. Ако политички врх странке тражи од премијера Србије и лидера СНС да буде кандидат за председника Србије, онда желе да се ослободе његове “контроле” и моћи, али и могућности да Вучић “одступи” и као лидер СНС. То отвара и питање лидерске борбе у СНС за позицију премијера у опцији нових превремених избора који би ишли са председничким изборима

Поделе у СНС на “видику”?

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и члан председништва СНС у интервјуу за “Блиц” каже да “СНС има неколико кандидата који би уз велику борбу, труд и рад могли да победе, али само Вучић може да победи у првом кругу”. Ова оцена Зоране Михајловић само указује на вид политичког страха за очување позиција у СНС и међусобних борби на свим нивоима за добијање личне наклоности Александра Вучића. Зорана Михајловић каже: “Нећемо бирати кандидата по имену и презимену, већ по томе да ли може или уме да одговори на изазове времена. Долазе вучја времена и такав председник нам треба”. Михајловићка и други у СНС се “плаше” тзв. “вучијих времена”. Овакав став може да сугерише потребу дистанцирања од Русије ради бржег пута Србије ка ЕУ. Можда је реч о потреби да се “спасе гола кожа” власти под теретом тешких односа моћних држава пре свега односа САД, ЕУ и Русије. Зорана Михајловић позната као велика поборница Запада од времена када је била уз др Лабуса и Динкића и Г 17 плус и вероватно не види да би Томислав Николић, као политичар који ужива одређени углед у Русији и Кини, био погодан за “вучијим временима” Запада и Русије на Балкану и према Србији.

Лобисти у СНС против Томислава Николића

Зорана Михајловић никада није имала јасан и позитиван став према Томиславу Николићу, већ је била део лобија који је “гласник” неких струја у СНС против њега. Зорана Михајловић каже: “Николић је заслужан за победу СНС 2012.; био је добар председник у мирном времену, али иде другачије време у нашем окружењу и свету. Треба нам председник који уме да одговори на нове изазове”. Који су то изазови за Србију? Пре свега однос Србије према Косову под притиксом ЕУ и САД ради бржег пута ка ЕУ али и односи према Русији на политичком и геостратешком плану. Овде се јасно отвара став противљењу или сумњи у “способност” Томислава Николића да буде “равнотежа” интереса Запада и Истока већ да се иде до краја према Западу. Због тога потпредседница владе и члан руководства СНС Зорана Михајловић каже: “Одавно говорим да само Вучић може да победи у првом кругу и да владајућа коалиција треба да има заједничког кандидата. Прихватиле су сада то и моје колеге из Владе. Нама треба убедљива победа да би Србија остала политички стабилна, што је предуслов за даљи економски раст”. Зорана као “гласноговорник“ политичких струка у СНС каже: “Зато гласам да Вучић буде наш кандидат за председника“. Која су то “вучија времена” за Србију по Зорани Михајлоовић? „Није лако када јавни дуг порасте за 100 милиона евра због једне твитер поруке Доналда Трампа. Ново мешање карата између Русије и САД је прилика, али и опасност за нас, све зависи како се поставимо. Ту је и опасност од тероризма, али и од популизма који је донео Брегзит и однео премијера Италије. Против таквог популизма најбољи лек су резултати, ефикасна администрација, борба против корупције, европски стандарди у свим областима, веће плате, али на реалним основама”. Све што је рекла Зорана Михајловић иде у прилог да Александра Вучића “убеде” да се кандидује за председника Србије и да га тако политичка олигархија, пре свега она у којој постоје интересне струје СРС, ДС и Г 17 плус, али и страни интереси и да се на веома перфидни начин Вучић “ражалује” са власти и да се изабере “технократски” премијер из редова СНС и коалиције и после превермених избора и да се тако добије нова политичка гарнитура власти без Томислава Николића. Уколико овако мишљење буде доминатно у СНС, ускоро ова партија силази с власти (вољно или невољно) и реално се стварају услови за цепање СНС.

Томислав Кресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. Vestacka Zorana…vestacki profesor vestackog Univerziteta,ideolog vestacke politike…
  REALIZATOR VESTACKE SRBIJE.
  NATO ZORANA…tu je „prava“.
  Ali,Zorana je i majstor da uvek govori ono STO NEKO VOLI DA CUJE,PA I OVOGA PUTA.
  Ne zaboravite to.

 2. Ништа од овог не стоји.
  Ако Вучић оде са чела странке, странку преузима Николић.
  То Вучић неће дозволити. А Зечица за све Зорана Михајловић одлази одакле је и дошла, у ММФ, ЕК, Триматериналу исл. Она није одавде.
  Као председник Вучић неби имао никаква овлашћења, сем туристичких и парадних. Отишао би на Урлауп.

Comments are closed.