Обама: Ако не издамо своје принципе, Русија и Кина нас никада неће...

Обама: Ако не издамо своје принципе, Русија и Кина нас никада неће достићи

ПОДЕЛИ

ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Барак Обама изјавио је да се Москва и Пекинг никада неће по утицају изједначити са Вашингтоном.

У свом опроштајном говору у Чикагу, одлазећи председник САД ипак се донекле оградио. Нагласио је да до тога ипакможе доћи – уколико се Американци одрекну својих вредности.

„Наши супарници попут Русије или Кине неће се изједначити са нама по утицају у свету све док ми не одступимо од онога за шта се залажемо и не предам се некој великој земљи која застрашује своје мале суседе“.

Обама је позвао Американце да буду будни и да не подлежу страху пред лицем нових изазова:

„Исламска држава ће покушавати да убија невине. Ал, нико не може победити Америку ако ми у тој борби не издамо свој Устав и своје принципе“.

Обама је у Чикагу конкретизовао своју тезу о изузетности Америке, нагласивши прво да она не значи да је народ САД без мане. Додао је да та теза подазумева да Американци из генерације у генерацију демонстрирају своју способност да се мењају и побољшавају услов живота за нове генерације.

Још је подвукао: „Управо то имамо у виду када говоримо да је Америка изузетна. Истина је: наш пут ка прогресу није био раван. Функционисање емократије ув ек је тешко, понекад и крваво. Свака два корака напред доживљавају се као један корак назад“.

ФАКТИ