Валентин Инцко: Нисам желео да поредим 9. јануар са оснивањем НДХ

Валентин Инцко: Нисам желео да поредим 9. јануар са оснивањем НДХ

ПОДЕЛИ

исоки представник за Босну и Херцеговину Валнтин Инцко, ексклузивно за Неwсwеек Србија говори о контроверзној изјави којом је изазвао буру реакција у региону

Kоментаришући обележавање Дана Републике Српске у Бања Луци, високи представник за Босну и Херцеговину Валнтин Инцко једном својом изјавом изазвао је праву буру у готово свим медијима у региону.

Агенције су пренеле како је Инцко изјавио да би се након обележавања Дана Републике Српске, који је Уставни суд БиХ иначе прогласио неуставним, неко могао досетити па тако исто обележити и 10. април, дан када је осносвана Независна Држава Хрватска (НДХ).

У изјави за Неwсwеек Инцко каже да основна порука у његовој изјави није била поређење 9. јануара с даном оснивања НДХ.

b_14839661408

“Фокус поруке био је, као што сам и раније често истицао, да се прекине са реториком окренутом ка поделама и да политичари коначно постигну договор о датумима које ова земља и њени грађани могу обелжавати тако да се на једнак начин обухвате сви сегменти друштва. Током обелжавања 9. јануара била су искључена два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати. Поврх тога, Уставни суд је три пута донео одлуку о овом датуму. Kао и у Србији, тако су и у БиХ одлуке Уставног суда коначне и обвезујуће, без обзира свиђало се то нама или не. Сто се тиче самог празника, то је као у породици: најлепша породична окупљања су она која сви чланови породице могу славити и у којима сви могу учествовати и она најдуже остају у сећању.”

Након изјаве која је изазвала праву буру у медијима, реаговали су и власт и опозиција у Републици Српској, а неки од њих захтевали су да се високи представник хитно извини грађанима РС.

 

Говорећи о тим оптужбама Валентин Инцко каже како у БиХ још постоје они који на све начине оспоравају државност БиХ, али и они који се боре против тих подела: увек постоје две реалности:

“Kао што сам навео у свом недавном извјештају Савету безбедности УН-а, у БиХ још увијек постоје две реалности. Интеграција у ЕУ, екстерно гледано, коју ја у потпуности подржавам и заговарам, и са друге стране унутрашња дезинтеграција. Нажалост, позитивни трендови окренути ка будућности још увијек нису превладали над непрекидним оспоравањима државе БиХ, која долазе углавном од власти Републике Српске, иако не искључиво само од њих. Јасно је да ће се непостизање напретка и поништавање резултата реформи наставити уколико политички лидери у БиХ суштински не промене свој приступ и уколико не постану конструктивнији, што истовремено не значи да било ко мора одустати од свог српског, хрватског или бошњачког идентитета.”

 

 

 

 

Њузвик