Дванаест месеци минуле године на сликама из целог света (I)

Дванаест месеци минуле године на сликама из целог света (I)

ПОДЕЛИ

ЈАНУАР

1. Светски фестивал светла и дизајна Lux Helsinki

Сваке зиме у главном граду Финске, Хелсинкију, одржава се Фестивал светла и дизајна под називом Lux Helsinki.

У минулој години светлосни уређаји су украшавали 16 тргова у центру града.AG 1.

Светлосне инсталације као што су оне које је  произвела француска корпорација TILT биле су баш оно што је неопходно  северном граду са дугом  и мрачном зимом.

2. Интервју Guerilla Girls на тв каналу CBS

Guerilla Girls  је дала телевизијски интeрвју гостујући  у емисији  Cтивена Колбера на каналу CBS.

Aнонимна феминистичка група, формирана 1985. године у Њујорку, оценила је тридесетогодишњи пут који је прошла она сама, а и уметнички свет у целини. Проблеми су  остали исти: женско присуство у уметности је као и раније недовољно, а музејске селекције диктирају богати мушкарци.AG2Било је међутим занимљивије, оно што је Gueeilla Girls у тв интервјуу испричала о свом раду.

3. Џон Акомфра, главни глас афричке дијаспоре у „белом свету“, представљен на последњем Венецијанском фестивалу

Џон Акомфра, главни глас афричке дијаспоре у „белом свету“ Европе и САД, представљен је  на последњем Венецијанском бијенлу у центру троканалног видеа Vertigо Sea.AG 3Дана 16. јануара његова  изложба отворена је у Центру савремене уметности Arnolfini  у Бристолу.

Осим Вртоглавог мора, на тој изложби је први пут показан и најновији видео Акомфре-Torpikos, који се такође бави узајамним односима европских и афричких светова, историје и свести.

ФЕБРУАР

4. Гигантски  графит-портрет Даниела Хармса у Санкт Петербургу

У центру северне руске престонице, Санкт Петербурга, на згради број 11., у Улици Мајаковског, појавио се гигантски графит-портрет Даниела Хармса који је у тој згради живео  од 1925. до 1941. године.AG 4Аутори  овог  гигантског портрета су „стрит“ сликари из Алмате, Паша CAS и Павел Мокич, а сам портрет је урађен за једну ноћ поводом 74. годишњице песникове смрти.

5. Појасеви за спасавање Ај Вејвеја на стубовима Концертне дворане у Берлину

Ај Вејвај је извео још један друштвено засићени подвиг: окитио  је  стубове  на улазу у Концертну дворану у Берлину појасевима за спасавање.

На кићење шестине стубова отишло је  14.000  појасева за спасавање.

AG 5

Цела инсталација треба код гледалаца да побуди осећање солидарности према мигрантима с Блиског Истока који на сопствени страх и ризик секу и препливавају мора да би доспели у културну Европу неретко гинући на том путу.

Бранко Ракочевић