Томислав Кресовић: Председнички и ванредни парламентарни избори ...

Томислав Кресовић: Председнички и ванредни парламентарни избори у „пакету“?

ПОДЕЛИ

  „Празна“ столица председника владе Србије!?

Након одлуке председништва СНС  да садашњи председник владе Србије Александар Вучић буде кандидат за председника  Србије  отвара се реално питање и превремених парламентарних  избора. Без превремених избора  пада утицај  Александра Вучића и у странци али и  утицај СНС у бирачком телу. Ако је Александар Вучић  најбоље решење СНС за председника Србије, остаје  „празна столица“ за првог човека  владе Србије. Политички гледано  то би  требало да припадне СНС, али је извесно  да у широј  коалицији постоје  опције да владу преузме лидер СПС-а Ивица Дачић  или  да то буде неко  из СНС који би  био „бледа“  замена Александру Вучићу. Таква ситуација   је реални  увод у  кризу   владе, али  и парламента  јер би  се могло очекивати   „цепање“ садашње  владајуће коалиције   на мање посланичке   групе, која би довела до урушавања парламентарне већине и  пада владе, а било би  неповољно  и по СНС али и  по  политичку  стабилност Србије.

Вучић и Николић  заједно у  кампањи?

Садашња политичка власт у Србији  била је везана на ауторитету  и моћи Александра Вучића. Померањем Вучића на место председника Србије стварају се  „пукотине“ у СНС, али и владајућој  коалицији  која би  довела реално  до преверемених   избора до краја  2017. године. На тај начин  би и нова позиција председника Србије Александра Вучића, ако буде  изабран    била знатно  отежана како у  СНС  тако и у функционисању владе и парламента. Реално  је да би то требало са   оснивачем и првим председником СНС  Томиславом Николићем да Вучић иде у  кампању и за председничке и парламентарне  изборе, а да СНС  преузме Томислав Николић. Истовремено   превремени  избори проверавају     снагу и  „свежину“ СНС и „чисте“ је од  корупције и  штетног каријеризма и одређују  нову  реалност која прати  председничке и превремене изборе. Превремени избори су и  провера партија, али и интереса грађана и дају  ново  време  садашњој власти, или  ново време  неким другим  полтичким партијама.

Руско-црногорски   модел  на релацији шеф државе-председник владе?

Kада се Александар Вучић помера са места председника владе и шефа странке потребно је  странку одржати у „седлу“ и  спречити  све облике партијске корупције која  је била  у пракси  присутна и код СПС после Милошевића, код ДС после Бориса Тадића и ДСС после власти др Kоштунице. Председнички и превремени парламентарни  избори праве нову  или  модификовану  политичку  архитектуру и проверавају  да ли су партије   легитимне код грађана на изборима  заједно са председничким  кандидатима. Извесно је да Александар Вучић рачуна на Томислава Николића да одржи  партију, спречи  фракцијску поделу, али  и да можда Томислав  Николић после   превремених избора буде мандатар за састав нове-старе владе     по моделу   власти у Црној Гори  или Руској  федерацији  где су биле смене односно „рокаде“ државних  функција   председника државе и председника владе. Уколико СНС  не покрене и превремене изборе доћи ће не само до  сукоба у СНС за власт, већ и  институционалних блокада због  политичких борби у владајућој  коалиције и притиска  опозиције и  јавности  тако да би Србија ушла  у  озбиљније политичке   ризике.

Томислав Kресовић