Томислав Кресовић: Политички „шах“ Ивице Дачића

Томислав Кресовић: Политички „шах“ Ивице Дачића

ПОДЕЛИ

„Ловац на власт“

На политичкој сцени Србије и у садашњој власти нема виспренијег нити лукавијег политичара од Ивице Дачића лидера СПС, и првог заменика премијера и министра спољних послова Србије.

vucic-nikolic-dacic

Зашто? Ивица Дачић је за 25 година бављења политиком показао како се од виспреног портпарола политике СПС и Слободана Милошевића уздиже и пред собом све „чисти“, тактички се одриче Милошевића и вешто преузима СПС и подиже га као птицу „феникс“. Дачић је у преузимању СПС „помирио“ политичке струје и генерације и отворио пут СПС-у да политички преживи после 2000. године. Треба признати вештину политичког „слалома“ Ивице Дачића који је био подршка у „сенци“ владе др Војислава Коштунице, а онда кључна „карика“ за формирање владе са ДС и одржавања на власти Бориса Тадића. СПС и Ивица Дачић су доживели „ренесансу“ у периоду 2008.-2012. године иако је тада Србија ушла у спиралу глобалне кризе и великих корупција и афера владе и политике коју су водиле ДС и СПС.

Игре црвеног „кардинала“

Ивица Дачић има јаку политичку „интуицију“ и способност прилагођавања и политичког „преживљавања“. Тако је Ивица Дачић пред други круг председничких избора 2012. године између Томислава Николића (СНС) и Бориса Тадића (ДС) рекао да не зна ко ће бити председник Србије, али зна ко ће бити премијер мислећи на себе. Дачић је био премијер и министар полиције, а Александар Вучић заменик премијера и и министар одбране. Политичка моћ је била у рукама СНС и Вучића, али реална власт и међународни утицај је био у рукама Ивица Дачића. Избори 2014. године нису имали дилему за Ивицу Дачића и прави се политички дил Вучић-Дачић и „рокада“ фотеља председника владе. Александар Вучић постаје неприкосновени лидер, а Ивица Дачић његов „пратилац“ и корисник политичких „тантијема“ и „акција“ у власти али увек и конкурент. Ивица Дачић постаје министар спољних послова и вешто балансира на политичкој сцени Србије, али се показује и као дипломатски „шармер“ без спољнополитичких искустава, али са јачим „инстинктом“ који вешто користи на међународној сцени у односу Запад–Исток пре свега САД-ЕУ и Руска федерација.

Дачић у „играма“ Истока и Запада

Ивица Дачић има извесну „заштиту“ америчких али и руских безбедносних структура. Тако је за САД успешно обавио послове неутралисања јаких нарко-картела преко ЦИА и ДИА и и хапшења клана Шарић који су деловали у Латинској Америци и правили проблеме америчким интересима, и ту је добио значајно признање у САД.

Ivica Dačić i Putin foto Ap (2)_1000x0

Са друге стране, Ивица Дачић има одређену подршку и руске стране, кабинета Председника Путина и премијера Медведева око компаније Србијагас преко које се шири руски интерес у Србији али се незванично одржава и моћ СПС. Ивица Дачић и његови министри из СПС потписали су низ уговора са руском државом, што је и гаранција међусобног партнерства. Дачић је направио добре контакте у врховима власти у Кремљу, али и сада лобира и у Трамповом тиму. Дачић има више канала утицаја од Вучића у САД и Русији, а Вучић више контаката и интереса у ЕУ. Дачићу је засметала позиција Томислава Николића и јачање његовог угледа у Руској федерацији и Кини и ту се осетио угроженим па „лобира“ за Вучића као кандидата коалиције за председничке изборе. Тако се ствара позиција да је Ивица Дачић без Вучића у влади најјача политичка фигура која или преузима владу и реализује своје интересе, или иде на нове изборе и тражи нове могућности за одржавање на власти. Дачић из „нужде“ прихвата Вучића и нова позиција као председника државе га ослобађа конкуренције и контроле коју има од стране Александра Вучића док је председник владе.

Политички „рулет“ Ивице Дачића

Дачић перфидно води своју игру, али може и да се заигра. Рачуна да је елиминисао Томислава Николића из председничке трке и да уласком Вучића у председничку игру себи отворио пут за председника владе.

donald-tramp-ivica-dacic-foto-fonet-1389601671-426607

На овај начин слаби се позиција СНС и досадашњег ауторитета Александра Вучића и његовог „самарићанског“ приступа раду као председника владе. Ивица Дачић је по природи личност хедонистичких карактеристика и њему није одговарала „веберовска“ школа Александра Вучића у раду владе. Ивица Дачић уколико буде председник владе видно ће променити стил рада владе до превремених избора, ако сада не буду са председничким били и превремени избори. Тако ће Ивица Дачић ако буде председник владе стабилизовати односе у СПС који су сада доста проблематични, уредиће страначке финансије и ојачаће свој међународни углед. Уколико рецимо Александар Вучић и СНС буду прихватили да су само председнички избори, а не и превремени парламентарни могуће је да привремено Вучић ангажује неког од потпредседника као свог кандидата за председника владе и да то буде као могућа опција Зорана Михајловић до избора најкасније до краја 2017 године. Тада ће и позиција СНС бити знатно слабија него што би била са председничким изборима. Како се год окрене у тежој позицији је СНС и сам Вучић, а Ивица Дачић само пажљиво прати ситуацију и наставља своју „шаховску партију“ јер је вешт као „црвени кардинал“ Ришеље са великом базом податка и информација о својим противницима, савезницима. Ипак највећа политичка способност Ивице Дачића је интуиција и спососбност политичког прилагођавања у тешким и кризним ситуацијама.

Томислав Кресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. „На политичкој сцени Србије и у садашњој власти нема виспренијег нити лукавијег политичара од Ивице Дачића“

  па добро. важи. супер!

  али зашто дачић као такав не среди стање у земљи?
  ево нек он буде диктатор уместо вучића.
  ја ћу да га гласам ако почисти.

  Господине Кресовићу, молим Вас нађите мало времена да ми појасните: зашто је тако тешко стабилизовати ситуацију у земљи. Под тим подразумевам, чини ми се заиста баналне ствари:

  1. Култура и морал на ТВ и естради уопште
  2. Сигурност у школским игралиштима
  3. Третирање трудница и деце у болницама (хајд да не ширим и на старе особе па и оне радно способне- мада…болница је болница!)
  4. Дечији артикли без пореза на промет, и драконске мере за увоз истих који не одговарају сигурносним стандардима
  5. Кавез за криминалне азиланте, и криминалне држављане СРБ.

  До које мере су нашим политичарима везане руке?
  Постоје неке ствари које се интерно сређују. Зар нас у сваком друштвеном сегменту спутавају неки страни лобисти? Зар ми нигде, у ничему немамо слободу одлучивања на државном нивоу. Ок, Слободу одлучивања у највећој мери има појединац, али шта ћемо за оне којима треба мало навођење, о којима се морамо као друштво старати да не застране. Шта о оним који морају бити заштићени?

  У коликој мери грађани имају користи од нпр Дачића, виспреног и лукавог политичара?

  Хвала Вам уколико нађете времена да ми одговорите. Стварно ме мучи ово питање.

 2. Dobar dan „stari JATE-e“,posto je Kresovic zauzet predsednickim izborima i prati ih „iz minuta u minut“,ja cu ti odgovoriti na tvoje opravdano nezadovoljstvo,tzv malim-velikim stvarima.
  Navodim tvoje reci:
  „До које мере су нашим политичарима везане руке?
  Постоје неке ствари које се интерно сређују. Зар нас у сваком друштвеном сегменту спутавају неки страни лобисти? Зар ми нигде, у ничему немамо слободу одлучивања на државном нивоу.“
  Srbija je prijatelju,postala ALJKAVA TVOREVINA,koja sadrzi ALJKAVE INSTITUCIJE,koje se ne brinu ni za „narod ni za otadzbinu“.
  Beograd je kao CIGAN MALA,aljkav,neuredam,isaranih fasada grafitima…
  Dovoljna je jedna pijana noc i da neko napise TOLE LOPOVE ili MARIJA VOLIM TE ili ULTRAS…pa da to tako ostane decenijama,JER ALJKAVE INSTITUCIJE NISTA BRIGA NIJE…pocev od skupstine stanara,do skupstine opstine i dalje.
  SAMO IH OTIMACINA BRINE.
  Ovo je obrnut proces,nekada je bilo „podrustvljavanje“,a sada PRIVATIZOVANJE,sto je lep naziv za OTIMACINU I PLJACKU,a belosvetski lopovi se nazivaju milim imenom INVESTITORI.
  Dok nisu pocele fasade da ubijaju,VESIC SE NIJE SETIO DA TREBA FASADE RENOVIRATI,on i razni Vesici…
  Pogledajte Vukov spomenik,fantasticne stepenice,DOLE NE RADI KONTROLA NAPLATE PROLAZA NA STANICU,KOJI JE OTVOREN,alajbegova slama na svakom koraku…gore prema taksi stanici kod kafea Tramvaj,zardjale pokretne stepenice,trava zimi na njima,ruglo,opasnost…pocece zmije da iskacu,ali,BAS NAS BRIKA,OVAKVE AKJLKAVE I NEVASPITANE.
  NIKOGA MISTA NE INTERESUJE.
  Temisvar je cistiji od Beograda.
  Pricamo o turizmu A NAJPRLJAVIJI JE CENTAR BEOGRADA,SVI PODZEMNI PROLAZI SU RUGLO…ISPOD TERAZIJA!
  I STA,NISTA,BOLI SRPSKE CINOVNIKE STO SMO CIGAN MAHALA.
  NEOBELEZENE SAOBRACAJNICE,na auto putevima nedostaju trepcuca svetla pred naplatnim rampama,KOJA SE JEDINA UOCAVAJU KADA JE MAGLA…pa,kada je magla,tu se zabije po 20 eutomobila,NEKO POGINE,a ministar kaze,“treba brzinu prilagoditi uslovima“,DRZAVE NIGDE…
  SAMO MALO PRE,U HRVATSKOJ I NAZAD PO EVROPI,TA SIGNALIZACIJA JE OBAVEZNA…
  Po sellima ginu citave porodice u kolima,jer nema malog kruznog toka ili neke bolje signalizacije na ukrstanju puteva,posebno lokalnih i tranzitnih.
  Jedino srpski vozaci ne postuju ppravo prvenstva PESAKA NA PESACKIM PRELAZIMA,jer se osecaju ZASTICENI BEZVLASCEM I OPSTIM NEMORALOM.
  BANGLADES U MALOM,MOJ PRIJATELJU.
  Nema to veze sa „evropskim vrednostima ili (laznim) integracijama“,NITI SA PARAMA…ko je aljkav,ni pare mu ne pomazu.
  Nacisti su i ranih cetrdesetih,naredili renoviranje bombardovanog i srusenog,SREDJIVALI TRG SLAVIJA…ZASMETALA IM OPSTA ALJKAVOST,A TU ONI MIRNO ZIVE,NI DLAKA SA GLAVE IM NIJE FALILA,jer je Nedic bio „pacifista“ i govorio da su nam komunisti neprijatelji a NEMCI PRIJATELJI(?!)…i okolo se se kurcio…
  I danas,novi okupator „dozvoljava“ renoviranje bombardovanog,ali uz otimacinu istog…opet se obnavlja Trg Slavija,a opet se SRPSKA KOLABORACIONISTICKA VLAST KURCI,uz „edukaciju“ ove jadne raje,DA SU NEMCI I NATO NASI PRIJATELJI A DA SU NAM NEPRIJATELJI SVI DRUGI.
  CISTI NEDICEVSKI MENTALITET 100%,A PUNA IM USTA KARADJORDJA,OBRENOVICA I OBILICA…
  Ne vidim svetlo na kraju tunela…JER SE VESICI SAMO MNOZE.
  Posto je to tako,najbolje je da se SVI POVUKU KAO KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA,i da samo ostanu TRI RADIKALA,Seselj,Vucic i Nikolic,da se taj engleski sou konacno zavrsi…
  Radikali su pre 100 godina,makedoncima ogadili Srbe i Srbiju,pa redom,SVE SMO POD RADIKALIMA IZGUBILI,POD NJIMA ILI NJIHOVOM HUSKACKOM RETORIKOM.
  Kuda srpski „radikal“ prodje,TU SE SRBIN VISE NE RADJA,od Triglava do Djevdjelije,USKORO OKO BEOGRADSKOG PASALUKA.
  Seselj nije pusten da radi iza ledja Vucicu,vec DA CUVA LEDJA VUCICU,sto se vidi iz aviona.
  RADIKLASKI ANTISRPSKI PIR CE SAHRANITI SRBIJU,CIME POSTAJE MANJE VAZNO KAKO NAM JE,KAKO SMO I KAKVI SMO,KAKVE SU NAM FASADE,OBDANISTA,SKOLE,ULICE…

  • добро мајк, хвала на труду и доброј вољи, мада очекивао сам мало стручније. ти га овако, жаргонски, па на крају заби га у двориште радикалима. стварно хвала, ал то је мање више оно што и сам свакога дана гледам.

   али, опет мени није јасно. ево- премијер, председник, било шта. да га упоредимо са било којим власником (условно речено) било ког предузећа за ппу, нпр – фризерски салон.

   ето, дођеш и маш 4 године да водиш фризерски салон. гледаш да су ти радници продуктивн, мушерије (пословни партнери) задовољне, чуваш инвентуру и гледаш да посао остане и после тебе.

   ок, отвориш у 10 уместо у 8, једну муштерију оџепариш, једог радника не платиш на време или га шиканираш. прибор за рад не одржаваш, хигијена и општи изглед радње ти буду свеједни, уместо у 22 затвориш у 17:30. паузе ти нису у исто време и исте дужине него како кад.

   како је могуће да ти људи тако траљаво обављају посао? па да поставиш шиптара да ти чува војни магацин не би био пуно гори.

   како? зашто?

   људи – али…ЗАШТО ТАКО?

Comments are closed.