Драган Коларевић: ПИСМО АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКОМ МАЈОРУ

Драган Коларевић: ПИСМО АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКОМ МАЈОРУ

ПОДЕЛИ

Није уобичајено да председник моћних Сједињених држава пише једном мајору. Нарочито мале српске војске. То се догодило на крају Првог светског рата. Писма Вудро Вилсона гласи у целини:

„Драги мајоре Милићевићу, Вашом љубазношћу добих адресу чланова југословенских масона, коју сте ми послали по моме секретару г. Клосу, и извештавајући Вас о пријему молим Вас да будете добри изјавити пријатељима, чијом је добротом ова адреса састављена, моје врло срдачне изразе мога најтоплијег цењења њене садржине и нарочито осећање задовољства које ми овакав доказ пријатељства и пажње чине. – Срдачно и искрено Ваш Вудро Вилсон.“ (Подвукао Д.К)

На први поглед писмо се чини конвенционално, протоколарно, помало нејасно. Међутим, има се утисак да је прихваћено оно што је наведено у „адреси“. У слободнијем тумачењу, да су уважени предлози упућени америчком председнику Вудро Вилсону преко г. Колоса.

Није неглогична упитати се зашто амерички председник пише једном мајору, зашто пише неком ко је по рангу знатно ниже од њега, тилико да је то готово немогуће упоредити?

Ко је Душан Милићевић?

Мајор Мићевић је био заменик Великог мајстора Велике ложе Србије, касније Велике ложе „Југославија“, Ђорђа Вајферта. Био је власник хотела у центру Београда у коме су се окупљали слободни зидари чланови ложе „Побратим“ и припадници организације „Уједињење или смрт“. Боравио је у САД у октобру 1912. када је био представник Врховног Савета Србије на Интернационалној Конференцији Савезних Врховних Савета Шкотскога Реда у Вашингтону. Тада је Врховни Савет Србије постао пуноправни члан тог савеза Савеза што је подразумевало и право гласа.

Пашићев војни распоред

Никла Пашић је у Првом светском рату по ратном распореду послао масоне по важним Европским градовима да преко личних веза помогну окупираној отаџбини. Вајферт је био у Марсеју, остали у другим француским градовима, Швајцарској, Италији, Енглеској… Резултат таквог рада био је и контакт са америчким председником и његовим сарадницима.

Комеморација у ложи „Побратим“

Вудро Вилсон је преминуо 3. фебруара године 1924. Њему у част, у ложи „Побратим“, одржао је слово захвалности Душан Милићевић. Тада је и прочитао писмо које смо цитирали на почетку текста. Говор Душана Милићевића се чува у целини у Архиву Југосавије (Фонд 100, масонске ложе). Одајући пошту великом америчком председнику, „мајор Милићвић“ је навео да је Вудоро Вилсон дуго оклевао да САД уведе у рат и тиме је амерички народ добио са економског и финасијског гледишта велику корист. Захваљујући таковој политици економског развоја, када је ушла у рата, Америка је била толико снажна да је играла пресудну улогу у склапању мировних уговора и увођењу нових односа у свету. О томе је Милићевић говорио:

„Покојни Вилсон играо је можда најважнију улогу на конференцији мира. За све време конференције мира председник Вилсон је свагда, на сваком кораку, заступао мале народе. Ја с правом могу рећи да је српски народ уживао његово нарочито благовољење за време целокупног рада конференције мира.“

Милићевић је рекао и ово:

„Ја ћу браћу да подсетим само на онај моменат када је председник Вилсон био постигао да се постави једна гранична линија која би нама дала целу југоисточну обалу Истре и скоро једну трећину, ако не пуну тога полуострва. Ми бисмо имали и Ловран и Абацију, и целу Далмацију, и сва острва далматинска, да је тада уграбљен био моменат, и да се тада на то пристало.“

Душан Милићевић је говорио са српског, али пре свега југословенског аспекта. Имао је замерке на рад дипломатије и самтрао је да је она крива што није у потпуности реализовано оно што је омогућавала наклоност Вудро Вилсона према малим народима:

„Свака дипломатија, кад се крене у преговоре, мора бити подржана да би имала успеха. Ипак је тада наша дипломатија нашла да ће она сама, стојећи према италијанској дипломатији, која је несумњиво једна од најспособнијих у свету, моћи да извојује више него што нам је тада било понуђено од стране Енглеске и Америке да се спроведе код тадањег председника италијанске владе Нита. Сад је очигледно да је то била погрешка, јер смо сада изгубили и Задар и целу истарску обалу, а ипак смо дали Ријеку.“

Кратко писмо и говор заменика Великог мајстора Душана Милићевића посредно показују како су дељене територије и каква је била улога људи из сенке и званичне дипломатије. Ко је шта, колико и због кога добио, а колико изгубио? Када се то занемари, онда је могуће понављање грашака.

Драган КОЛАРЕВИЋ

7 КОМЕНТАРИ

 1. Морамо са Америком бити поново добри, у проблему смо. Народ каже: „Има и горе.“ Ова хистерия и величање Русие не иде на добро. Реалност ние таква, због стравичне медиске пропаганде све е као у Кустином филму, нереално и лажно. Русия ние пандам Западу, економски, популацииом, нити войно.
  Ако хоћете да приметите Русия е много умерени него српски яастребови, размажени Титови пиионири, юго носталгичари коии ни данас не могу да уклавире да е несврстаност увек била фарса, го к…а да е Балкан од 18 – сте под контролом сила победница Првог рата.

 2. Драгане соколе, већ дуже време пишем на „Видовдан“ да е Америка империя, а не локална сила. Као историчар тврдим да се ради о специфичной империи какву човечанство до сада не познае. Много е флексибилна, лукава и моћна. На моменте лаици помисле да е изгубила компас, не….врти ласом. Да вам кажем коме ће га набацити на врат неби веровали. А ако већ не веруете у људе коии виде даље од вас, зашто вам говорити? Прдиле зреле, опадале зелене.
  Ево годинама вам зборим да Бонстил ние због Русиее а ви и даље величате манитог Слоба и луђу скоевку. Велике историске грешке вуку велике последице. Те грешке смо могли приуштити док су Србљи правили седморо и ап. Али, сада као србског интелектуалца Драгане молим те прогледай. Америка се ние пуно променила, ми смо направили кобне заокрете .Мислим да ниси комуниста, можемо беседити, али априиори, Вулетово срце е у Лондону. Ту видим спас и Скадар. Па они нам га Вуле узели?
  Приметиио сам Драгане да волиш свой народ, и да ћеш разумети дубину и висину мисли найвећег србског мудраца 21 -вог века. Роде: „Без к….нема ни Колевке.“

 3. Драгане, сви су издали овай антички Народ, издала Црква на Папу намигую езуите, комесари Скоя, САНУ, Матица се курва….али запамти соколе да су Лазар и Милица србска удовица наш велики залог код Бога. Ми ћемо ово ладно прескочити…али возљубљени Роде ние жизњи подметнути Куста, Цигани лете по Васииони, Чегевара, Путко, Трамп….
  Кавиар кусате, када сте уништили србско село правите етно, вадите га и планирате србску породицу….Сиктер багро!Сиктер комуна олошу и шупљи философи светске правде, уметници по наруџби, а људима узмете дедовину на конто чистог ваздуха? Сараевски колошару, зашто сто динара турске друмариме у Сербии? Како ЈП у ЈП „Србијашуме.“ Кога ти клшару у име уметности и Путка овде заебаваш? Ми се као не сећамо „Андеграунд“ и да БГД не зна шта е банана. Сада си ти и Брега дошли да ширите културу у Београду. Сиктер багро! ЕКВ-е и само ЕКВ е направила искорак из Балкана према свету. Брега и Куста су мишеви комуна система, Сада би они да буду имиџ Београда. Не може. Едно е чашия и махала, а друго метропола. Едно е Жељо и Сараево а друго „Звезда“ и Маракана. Они коии су до юче навииали за њих сада су већи звездаши од Вулета. Дође Вардар, знамо на чему смо, дође Димано, Хайдук, Олимоия, знасмо на чему смо, али са тим им Сараева никад не знаш Србин, Муслиман (Бошњак е Бакир) или Рват.

  • Hm,hmm..bratya Vule, cini se da „compuyes“, samo kad si „janpi“, a sto se tice Kuste,Brege,Karajlica..“kad im je crko marsal“, zbrisali su u Beograd“, u „crkveni hor“..“tiho tece Misisipi“..“reka bez povratka“..penzionisanih hipika i dece cveca, sa mnogo vanbracne dece.

 4. Тито е биио утопиия. Звезда – Реал. Сто иљада е на Маракани. Огњен Петровић брани Сантиљани пенал. Све гори, а поред мене идиот из Сараева, муслим за Реал. Легох преко њега. Не браћо! Замислите „Север“ и тог залуталог идиота из Сараева коии беше за Реал. Од тада Роде Сарайлие за мене нису нормални људи, фолираю ,блефинг, кога мисле обрадити причом, Бгд. Зебали сте се, ви сте турска касаба а Београд е порушиио……

 5. Београд е метропола Балкана. Шта е София, шта Букурешт, шта шугави Загреб, а ви Сараевски удбини клошари би да културу. Изволите, вреди попричати. Изволи Сараево удба клошарио и центи у ЕУ када се за Сараево требало сазнати. Курве су поштен занат.

 6. Vule opasan si demagog! Sam si postavljas pitanja i sam odgovaras. Isto tako rade i psiho bolesnici koji uvelicavaju zapad a smanjuju velicinu nase majcice Rusije. Aj sad cu da budem pristojan i nrcu da te vredjam i kaznjavam jer nisam bog koji je za takve osobe merodavan.

Comments are closed.