Блиц: Колико Николић може да нашкоди Вучићу?

Блиц: Колико Николић може да нашкоди Вучићу?

ПОДЕЛИ

Најава председничке кандидатуре је сигурно највећи ударац који је Томислав Николић могао да зада Александру Вучићу. За почетак, угрозио би Вучићу победу већ у првом кругу, што је и био најистицанији разлог за Вучићев улазак у изборну трку. Али, то није све.

Сада је већ сасвим јасно и шта је натерало Николића да уместо у политичку пензију уђе у атомски политички рат против Вучића. Реч је о моћи, односно о покушају да се премијер стави пред свршен чин и тако натера на поделу утицаја у држави и СНС, у замену за Николићево повлачење из председничке трке.

Ако не дође до мировног споразума, питање је шта би и колико Николићевом кандидатуром могао да изгуби Вучић.

Иако је рађено на десетине истраживања о председничким изборима, ниједно није поуздано, а истовремено, мерило рејтинг и Николића и Вучића. Ипак, истраживачи тврде да ће Николић уласком у председничку трку свакако направити проблем Вучићу.

– Ако добије подршку Русије и буде имао добру кампању, Николић ће направити озбиљан проблем Вучићу за победу у првом кругу – сматра Бојан Клачар, извршни директор Цесида.

Он наводи да борба актуелног председника Србије за још један мандат није само ствар рејтинга, већ може да створи и одређену психолошку ситуацију која ће утицати на опредељење одређеног дела симпатизера СНС-а, али и на чланство напредњака које би могло да се приклони бившем лидеру.

– Не мислим да Николић има и приближно подршку као Вучић, али његово кандидовање направиће проблем код бирачког тела. Део њих ће да се определи за Николића, али и део руководства по локалу. Један део гласача може да оде у апстиненцију. Такође, ово ће први пут да ће напредњаци морати да се баве сами собом, до сада је то радила само опозиција – каже Клачар.

Да победника неће бити у првом кругу избора сматра социолог Владимир Гоати. Он каже да ће Николић, уколико се заиста заинати и кандидује за још један мандат, узети десетак одсто гласова напредњацима.

– Известан је други круг председничких избора. Како кажу боксерски стручњаци, неће бити нокаута у првој рунди – каже Гоати.

Николић и Вучић у другом кругу? Није нереално

У истраживањима јавног мњења Николић је значајно боље стајао од опозиционих кандидата за председника. Подршка њему била је већа у односу на Вука Јеремића и Војислава Шешеља. Ипак, понављамо, реч је о истраживањима у којима као кандидат за председника није био укључен Вучић.

Истраживачи, међутим, сматрају да чак и то показује да Николић добро стоји у односу на опозиционе кандидате, као и да би могао, уз добру кампању, да се равноправно бори са њима за други круг. Наравно, све то под условом да претходно не дође до договора Вучић – Николић.

Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, наводи за „Блиц“ да улазак садашњег председника у други круг не би искључивао.

– Опозиција је хетерогена, не толико због снаге појединачних кандидата, већ због разједињености. Улазак Николића у други круг могло би да спречи укрупњавање: или да Двери и ДЈБ подрже Вука Јеремића, или да ДЈБ стане уз Сашу Јанковића – објашњава Пејић.

Јеремић у проблему, Јанковић сигуран

Пејић, међутим, додаје и да би се и у том случају поједини кандидати могли наћи у проблему.

– Кандидатура Николића никако не може да нашкоди Јанковићу, али може Јеремићу, јер он има широк распон бирача, од припадника грађанске опције до такозваних национално опредељених гласача. Уколико би ушао у савез са покретом Двери, то би био лош сигнал за његове бираче који припадају грађанској опцији – закључује Пејић.

Блиц