Напредњачка Осма седница: Чији је ово крај? Николића, Вучићеве владе или оваквог...

Напредњачка Осма седница: Чији је ово крај? Николића, Вучићеве владе или оваквог СНС-а?

ПОДЕЛИ
285893975

Томислав Николић ће тражити да се СНС врати оснивачима те партије, међу којима су махом њему одани људи. Вучић поручио да неће доћи на сутрашњу седницу Главног одбора СНС на којој ће се одлучивати о кандидату те странке за председника Србије, Николић тражи да се обрати на том заседању

Kандидатуром за председника Србије Томислав Николић највише ће оштетити Александра Вучића, а они који боље познају политичке прилике не искључују могућност пада ове владе, као и озбиљан раскол у Српској напредној странци. Зато је Николићева одлука да се поново упусти у трку за шефа државе отворила практично само једно питање: чији је ово крај?

Прве анализе указују да је Николић најавом кандидатуре озбиљно наљутио премијера, али и ујединио Вучићеве присталице, међу којима је осим његових партнера у владајућој гарнитури, очигледно и лидер радикала Војислав Шешељ. И док је Ивица Дачић већ Николића прогласио за највећег противника, Шешељ је констатовао да је ово Николићев тужан крај каријере. Опозиција се, наравно, радује због оваквог епилога.

Главни одбор СНС сутра би требало да донесе коначну одлуку о томе ко ће званично бити кандидат те странке на председничким изборима. Очекује се потврда одлуке Председништва СНС да премијер буде њен кандидат.

Вучић је поручио да неће доћи на ту седницу, а како Недељник сазнаје, Николић је тражио да се обрати делегатима Главног одбора. Седницом ће због озбиљности ситуације највероватније председавати Јоргованка Табаковић. Очекује се да Николић после те седнице званично потврди своју кандидатуру.

Највише спорења између Вучића и Николића би могло да буде око наслеђа СНС, због чега неки и прогнозирају раскол у тој странци. Вучић очигледно није имао намеру да Николићу поново препусти СНС, што је био још један тас на ваги када је председник одлучио да се кандидује. Због тога ће, како сазнајемо, Николић тражити да се СНС врати оснивачима те партије, међу којима су махом њему одани људи.

Да ли је за Николићеву кандидатуру наводно била пресудна Путинова честитка за рођендан

Већ се спекулише колико посланика СНС у Скупштини Србије подржава Николића, и који би могли да откажу подршку Влади Србије. Уколико се испостави да се ради о озбиљном броју посланика, то би могло да изазове пад ове владе. Не искључује се могућност да у том случају Војислав Шешељ са својим радикалима сачува ову Владу. Све је то под претпоставком да се Вучић неће одлучити и на ванредне парламентарне изборе.

Николић ће у кампањи покушати да се представи као руски човек, а наводно је за његову кандидатуру била пресудна Путинова честитка за рођендан. Вучић већ спрема оштар одговор Николићу, а само је питање на које ће све начине ударити на још актуелног председника. Прве оптужбе на његов рачун говоре да ће Николић бити на мети због сарадње с тајкунима или опозицијом, те што је угрозио стабилност земље и континуитет ове власти.

Kада је реч о исходу председничких избора, аналитичари су склонији прогнозама да Николић неће озбиљније угрозити Вучићев резултат, мада никако не би требало пренебрегнути ефекте кампање. Други круг сада се намеће као једини реалан сценарио.

Оно што је сасвим извесно јесте да ће се најпрљавија кампања водити између Вучићевог и Николићев табора. Kолико ће тај поклон искористити опозициони кандидати Вук Јеремић и Саша Јанковић?

Има, међутим, сигнала да би до сутрашње седнице Главног одбора СНС можда могло да дође до неког преокрета или договора Вучића и Николића. Шансе нису велике, јер је Николић већ изазвао велики гнев код Вучића.

Николић је самом најавом кандидатуре умањио маневарски простор да сада од ње одустане. Без обзира на то да ли би Вучић после свега пристао да Николићу препусти премијерско место и лидерску позицију у СНС, што је изгледа био Николићев ултиматум да подржи премијера у председничкој трци.

Зато је реалнији крај било какве сарадње Вучића и Николића него било какав компромис.

 

 

 

Недељник