Томислав Кресовић: Сукоби у „политичкој фамилији“ Вучић-Николић

Томислав Кресовић: Сукоби у „политичкој фамилији“ Вучић-Николић

ПОДЕЛИ

Политички шок у Србији на Дан државности

Србија је у “политичком шоку” сукоба и неспоразума “фамилије” СНС , на релацији интереса, обећања између садашњег председника Србије Томислава Николића и председника владе Александра Вучића. Председник Србије Томислав Николић је пропустио прилику да широј јавности каже о својим намерама да се поново кандидује за председника Србије и то образложи СНС са чије листе је постао шеф државе 2012. године и на време добије подршку или има јасну слику да нема подршку.

nikolic-vucic

Председник Србије је „чувао леђа“ председнику владе у свом мандату, али био је неопрезан јер је своје намере морао да утемељи и у политици СНС, и да их укалкулише у политички рејтинг моћног лидера СНС Александра Вучића. Председник Николић добро познаје Александра Вучића и његове политичке намере и дуго прикривање сопствених политичких интереса може се третирати као недостатак политичке храбрости и облика „наивности“, али и „да ће код Александра Вучића добити оно што тражи, на начин како је поставио ствари.“ Александра Вучића као лидера у врхунцу моћи треба „замолити“, а не „тражити“ јер се са њим не разговара путем „уцена“ него „замолнице“ и интересних преговора. Председник Србије Томислав Николић добро зна да нема јачи углед у СНС од како је препустио странку Александру Вучићу, и да је изгубио ауторитет у врху СНС много раније. Преседник Србије Томислав Николић добро зна какав је политички „профил“ и „карактер“ Александра Вучића, и морао је да заузме позицију политичке личности, а не сентименталне позиције „оснивача“ или „политичког оца“.

Трагичне судбине председника Србије?

Србија је пуна искустава политичког „оцеубиства“ и династичких смена и завера. Треба да се подсетимо како је прошао Иван Стамболић од свог пријатеља којег је форсирао у каријери Слободана Милошевића. Треба да се присетимо како је прошао Слободан Милошевић од својих сарадника из СПС-а који су га препустили „судбини“ нове власти и одласка у Хаг.

2433000444ca9e0bc71291539369556_big

Милан Милутиновић, блиски сарадник Милошевића као председник Србије показао се кооперативним према новим властима ДОС, а онда је послат у Хаг. Да се подсетимо политичке судбине Бориса Тадића који је изгубивши од Томислава Николића председнички трон остао и без вођства у ДС и скоро био „најурен“ из странке формирајући своју партију.

Троугао раскола Шешељ-Николић-Вучић

Ако се вратимо на случај односа Томислава Николића и Александра Вучића, онда да се подсетимо како је Томислав Николић одвојио своје присталице као заменик председника СРС, и формирао СНС у коју ће се касније прикључити и Александар Вучић. Николић и Вучић су „поцепали“ СРС уз подршку ДС и СПС. Сада Александар Вучић има прилику да политички неутралише Томислава Николића и отера га у „политичку пензију“, или да Томислав Николић остане у политици и узме нешто инфраструктуре од СНС, неке посланике и формира своју политичку причу под „старе дане“.

trios_3

Политички спор кабинета са Андрићевог венца и Немањине траје знатно дуже, и има своје „портпароле“ из врха СНС али и чланова владе. На традиционалном пријему поводом Дана државности који је на Андрићевом венцу приредио председник Србије Томислав Николић упадљиво је било одусуство министара Владе Србије, руководства парламента Србије и врха СНС. То само говори да је врх владе Србије и СНС већ донео одлуку да „пусти низ воду“ Томислав Николић, а да присуство лидера и председника владе Александра Вучића буде само церемонијално, и да се пошаље порука Николићу да је „бојкотован“. То практично значи да је Александар Вучић донео Томиславу Николићу „свилен гајтан“ краја његове политичке каријере. Политичку и емотивну искреност и реакцију исказао је својим говором Председник Николић који је рекао: “Часно служим Србији. Представљам поносно своју земљу и браним њене интересе свуда и увек са једнаком одговорношћу, не само пред својим прецима и потомцима, већ пред свим грађанима, и онима који су мислили да ми не треба указивати поверење… Потписник сам, сведок и гарант реализације међудржавних споразума са данас најмоћнијим државама света, увек спреман да помогнем и да оно што сам договорио са другим председницима заживи, да се оствари. Нисам одустајао од принципа, свој посао сам радио са што мање помпе и буке. Био сам, а и сада сам, вређан, омаловажаван, потцењиван, али награда за труд биле су ми успешне реализације и добробит свих грађана Србије. Зато сам свој мандат започео одричући се странке коју сам створио, и наставићу да радим посвећено и неуморно докле год будем на овом месту, најбоље што умем и знам, за добробит свих.“

Вучић донео Николићу „свилен гајтан“

Председник Николић је у овим својим речима исказао и свој мишљење о начину његовог третирања у извршној власти, влади СНС и широј владиној коалицији и његовим заслугама. Председник Србије Томислав Николић оног часа када је предао странку Александру Вучићу себе је „пензионисао“. Сада више повратка нема јер други који су у олигархијској мрежи СНС и које је поставио Александар Вучић неће дозволити нити пристати да Томислав Николић се врати као лидер СНС или да преузме владу. Николић је много закаснио и имао је погрешне процене о свом новом мандату за председника Србије испред СНС и коалиције. Лидер СНС и председник владе је јасно осетио политичку немоћ и слабост Томислава Николића, и као моћни лидер који треба да победи друге на председничким изборима неће себи дозволити сентименталност пред Томиславом Николићем. Процењено је у СНС да је Николићев утицај реалативно мали, и да не представља већи ризик за њега и странку сем моралног карактера. Остаје ипак горчина у устима код обојице. Код Александра Вучића, јер је то други разлаз после др Војислава Шешеља, а код Томислава Николића друго разочарење у свог учитеља “Шешеља“ и свог политичког „сина“ Александра Вучића. Разни спољни утицаји присутни су код Вучића и Николића; нивои амбиција и очекивања доводе њихов однос до понижавајућег краја без могућег компромиса. И да хоће, Александар Вучић, сада му то не дозвољава партијска олигархија СНС и колациони партнери, пре свега Ивица Дачић. Једно је јасно, да се у Србији наставља традиција неповољних политичких и личних судбина председника Србије и да у скоријој будућности то прети и Александру Вучићу.

Томислав Кресовић

1 КОМЕНТАР

 1. A zasto se Vucic kandiduje ,kada ima 3 godine kao premijer?
  Ima vecinu,ima parlament…predsednik je tu najslabija karika.
  Sta to nije znao prosle godine…mozda da Toma slavi 65-ti rodjendan,ili,da ce Toma biti slab kandidat…ko ga je iznenadio kandidaturom,Vuk,Sasa…STA JE TO STO VUCIC NIJE ZNAO?
  PAD REJTINGA?
  Pa sta,IMA 3 GODINE KAO PREMIJER,dovoljno da se rejting popravi.
  Ili Vucic zna da nema boljitka,NIKOME?
  Sto nas narod kaze.SEDI GDI SI,NI ZA GDI SI NISI.

Comments are closed.