Грчка под притиском да смањи пензије за 35 одсто

Грчка под притиском да смањи пензије за 35 одсто

Ако пристане на нове мере штедње и услове за још један пакет моћи, премијер Ципрас ће поново завући руку у џеп популацији која је од почетка кризе закинута за 50 милијарди евра

ПОДЕЛИ

У појединим чланицама ЕУ ове године се одржавају важни избори и Европи се очигледно жури, па на владу Алексиса Ципраса врши све јачи притисак да до заседања Еврогрупе у понедељак заузме коначан став и да у замену за наставак преговора пристане на нове мере штедње од 3,6 милијарди евра.

Посета европског комесара за финансије Пјера Московисија Грчкој била је саставни део тог сценарија јер, без обзира на готово безизлазну ситуацију у којој се налази Атина, кредитори нису сигурни да ће премијер Ципрас пристати на њихове ултиматуме. Грчка влада разматра могућност политичког споразума са повериоцима који би јој оставио простора за даље договарање, али само под условом да се он односи на целокупни пакет, који ће укључивати даље мере за смањење дужничког бремена и утврђивање реалних параметара за примарни суфицит.

Московиси је од премијера Ципраса захтевао да што пре донесе одлуку која ће, како тврди, водити заокруживању оцене другог пакта реформи и отварању перспективе за наставка даљих преговора. За то, по мишљењу европског комесара, постоје добри услови јер је,  како је рекао, Грчка направила значајан напредак и „постоји могућност за успостављање баланса између императива финансијске стабилности и реалних потреба грчког народа који мора коначно да угледа светлост на крају тунела рестриктивних мера”.

Међутим, у пракси, пристајање на нове мере штедње од 1,6 милијарди евра до 2018. и допунских 1,6 милијарди касније, значило би смањивање пензија чак до 35 посто. Био би то тежак ударац за пензионере који су са укупним смањењима од 2010. до 2016. већ изгубили 50 милијарди евра.

На очигледну нервозу у еврозони указује изјава председника Еврогрупе, који упозорава да би повлачење ММФ из пакета европске помоћи Грчкој неминовно значило и њен банкрот. Јерун Дајселблум наглашава да је његов посао да стабилизује ситуацију у Грчкој јер би евентуални банкрот нанео огромну економску, али и политичку штету еврозони. У међувремену, све је алармантнија ситуација у грчким банкама, из којих је за последњих месец и по дана са штедње повучено 2,5 милијарди евра.

Јасмина Павловић Стаменић, ПОЛИТИКА