Томислав Кресовић: „Велики“ договор Председника Николића и премијера Вучића

Томислав Кресовић: „Велики“ договор Председника Николића и премијера Вучића

ПОДЕЛИ

Вучић добио подршку председника Николића

Политички сукоби шефа државе и премијера по правилу воде у облике “државног удара” и грађнских сукоба. Тај сукоб је избегнут, а политичке разлике и интереси привремено остављени по страни, да би се очувала стабилност Србије. Сукоби председника и премијера у Србији између Бориса Тадића и др Војислав Коштунице довели су до пада Коштуничине владе. Спор Коштунице као председника СРЈ и др Зорана Ђинђића као премијера Србије имао је за последицу сукоб ДСС и ДС као партија које су преко ДОС-а освојили власт. Тежина тог сукоба дала је за право “завереницима” да изврше политички атентат на др Зорана Ђинђића. Председник Србије Томислав Николић и председник владе и лидер СНС Александар Вучић постигли су “велики” договор о очувању политичке стабилност у Србији и СНС.

vuc48dic487-nikolic487_2

Овај договор је вид међусобног разумевања и стварања реалних услова да Александар Вучић као кандидат СНС и коалиције има подршку и председника Србије. На тај начин пале су у воду све процене и прогнозе око отвореног сукоба председника Србије и председника владе. Да ли је ово био стварни сукоб или је он финигиран у игри за престо и да ли је било и утицаја страних фактора за активирање или смирење конфликта сазнаће се брзо. Председник Србије Томислав Николић је одлучио да одустане од председничке кандидатуре и да подржи Александра Вучића на председничким изборима. Николић је на тај начин сачувао свој углед, али и политичке “акције” у СНС и спречио да буде бацан у “блато” политчких супарника и сабораца. Александар Вучић је свестан да би га раскол са председником Томиславом Николићем много “коштао” и да би његова позиција у странци, коју сада држе разни политички конвертити из ДС, Г-17+, СПО ослабила, јер би га на крају коштали политичке каријере. Николић је ипак “чувар” политичких леђа Александра Вучића.

Двојица политичара и оснивача СНС су тако пацификовали сукоб на који су рачунале супарничке партије пре свега др Војислав Шешељ. Својим јавним наступима су се насукали и лидер СПС Ивица Дачић и лидер СРС др Војислав Шешељ који су рачунали да ће се Николић политчки “обрачунати” са Александром Вучићем. Интерес СРС је био да др Шешељ буде у другом кругу са Александром Вучићем, а интерес Ивице Дачића да елиминисањем Николића отвори себи и странци политичка врата за ширу власт и могућу уцену СНС. Дачић је калкулисао да ће одласком Вучића са места премијера и шефа странке ако победи на председничким изборима, добити велику улогу у одржавању владе, а да ће Николић бити политички “потучен” и понижен.

Избегнут политички државни удар” одозго

Николић и Вућић су реаговали одговорно и државнички и у свом заједничком саопштењу су истакли да се „Србија налази пред озбиљним изазовима и искушењима, на које је неопходно пружити заједнички и свеобухватни одговор државног руководства. Јединство свих државних функционера‎ у решавању регионалних проблема и избегавање кризе најширих размера, приоритетни су задаци и председника Николића и премијера Вучића“. Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић су свесни да је кренуо шири и повезани притисак против Србије из БиХ, али и са Косова уз подршку страних ментора и да би сукоб Николића и Вучића био додатни разлог за дестабилизацију и Србије као и стања у Републици Српској и на Косову.

NIKOLIC - PUTIN

Председник и премијер усагласили политику која води заштити интереса и Србије и Републике Српске и угрожавања Дејтонског споразума после босанскохерцеговачке тужбе за геноцид, против Србије, као и по питању одбране виталних српских националних интереса поводом предлога за чланство тзв. државе Косово у Унеску и Савету Европе. Политичка свађа Вучић и Николића одговарала би и Бакиру Изетбеговићу и Хашиму Тачију. Председник Србије Томислав Николић је послао јасну поруку – „О функцијама ћемо после победе на изборима. Наставићемо да заједно подижемо Србију са колена. Александар ће бити кандидат за председника“. Политичке пројекције унутрашњих сукоба у Србији пре свега на релацији председник Србије, председник владе које би водиле Србију у неки облик политичког хаоса и “државног удара” супростављањем политике шефа државе према председнику владе по македонском сценарију, није се догодио. Политичко “помирење” председника Николића и премијера Вучића је и “хлађење” усијаних глава у СНС које нису разумеле дубину кризе која би настала конфронтацијом Николића и Вучића у веома напетом периоду на Балкану, када је већи број балканских влада угрожен, а државе нестабилне пре свега у Македонији, Црној Гори, Хрватској, БиХ. Нестабилност у Србији само би погодовала да се запали “балкански фитиљ”. Договор Николић-Дачић је и вероватно решио и питање да се превремени избори не одрже са председничким, и да се добије политичко време за смиривање тензија и да председнички избори немају карактер грађанског конфликта.

Томислав Кресовић

2 КОМЕНТАРИ

 1. Ne vidim toliku nestabilnost u „regionu“,TAKAV JE REGION…u BIH je vlast stabilna,u RS i Federaciji,nema nikakvih nestabilnosti…to sto Bakir radi,to stalno neko moze da radi…u Makedoniji su bili izbori,mislite li da Makedonija moze biti „beskonfliktna“ sa tolikim siptarima,tamo je stanje“redovno“…u Crnoj Gori su bili izbori,mozda smo i mi pomogli Milovoj daljoj vladavini…nemojte nas plasiti,kada je NATO VEC MEDJU NAMA.
  Cak ni u Rumuniji „nije tako lose“,pustite price o zapadu…RAZGOVARAO SAM SA COVEKOM IZ KONSTANCE,RUMUN…on kaze da je korupcija tolika da je narod poludeo,da su nekada za vreme Causeskua,mogli da ostave otkljucana kola na ulici,a sada…njemu su 15 krava ukrali i nikom nista…NISTA NIJE OTKRIVENO!
  Pitam ga KAKO SE KRADE 15 KRAVA,on kaze dodju trojica na konjima,naoruzani,isteraju krave,jedan konjanik napred ,pa krave ,pa 2 konjanika nazad…sve se obavi brzo,NOCU,SA FANTOMKAMA…krave zavrse u ilegalnoj klanici,njima pare a meni samo muka,jer drzava ne funkcionise.
  NISU OTKRIVENI?!
  Kada su u Rumuniji otkrili da je pola vlade u teskoj korupciji,spominje se direktna pljacka od jedne milijarda evra…HTELI SU DA DONESU ZAKON O NEKOM VIDU FISKALNE AMNESTIJE,kao sto su Spanci uradili pre nekoliko godina…i tada je narod izasao na ulicu.
  I sada ce neko da kaze,ZAPAD SE UMESAO…da bi vladali sa nama ili zastitili licni lopovluk.
  Dakle,nemojte nam pricati bajke…osim,AKO STE DEO KLANA.
  AKO SVE VLASTI PLJACKAJU,NEMOJTE NAS PLASITI PROMENOM VLASTI,JER TO NAROD RAZUME SAMO KAO-PROMENU PLJACKASA,STO NARODU IZADJE NA ISTO.

 2. Dakle,medijski „korpus“ u Srbiji,svojim (ne)delovanjem,svojim JEDNOUMLJEM I BEZUMLJEM,spontano je formirao cvrstu,stamenu,armirano-betonsku medijsku strukturu,koja bi se nazvala skraceno ANUS-Aktuelno Novinarstvo U Srbiji.
  ANUS je model srpskog jednostranog,jednoumnog,jednopolnog,jednopolitickog…“novinarstva“.
  Svaki „novinar“ ove JEDNOOBRAZNE SRBIJE,jeste fan i pristalica ANUSA i svakodnevno klice i trazi da klicemo „ZIVEO ANUS“?!
  U ime cega?
  U ime njegovog kukavicluka ili kretenizma?
  NEMOJTE NAS TROVATI,NEMOJTE KONTAMINIRATI NAS VAZDUH!
  Pokusajte da,AKO STE VEC „SVI ZA JEDNOGA,JEDAN ZA SVE“,a zna se ko su SVI i ko je JEDAN…pokusajte da budete pozitivni,PREMA SVOME JEDINOME,pokusajte da u narednih 2 meseca,2 godine,2 decenije,2 veka,NAJBOLJE…da iznosite vrline i dobrotu VASEG JEDINOGA,a nemojte da PLJUJETE PO OSTALIMA,nemojte SAMO DA PLJUJETE PO OSTALIMA.
  Jer,ako neko od OSTALIH pobedi,IMACEMO ISPLJUVANOG,IZVREDJANOG I MEDIJSKI OJADJENOG PREDSEDNIKA DRZAVE.
  Tada ostaje,ili UHAPSITI TAKVOGA,ako je to istina,ILI POHAPSITI PLJUVACE,ako su iznosili neistinu.
  DRUGE NEMA!
  Najjaci kanditat nepostojece vlasti jeste Tomislav Nikolic.
  Jedino normalno jeste da se kandiduje Tomislav Nikolic,u normalnoj zemlji.
  Ako JEDINI trazi „stabilnost“,zar nije normalno da bude 3 godine predsednik vlade,da nastavi kao „bog i batina“ u zemlji,a da podrzi Nikolica,I ETO STABILNOSTI?!
  Narod ojadjen,ucutan,zarobljenn,obespravljen,bez para,ne talasa…I TO JE NEKA STABILNOST.
  Ne,ON hoce STABILNOST,ALI MALO MORGEN.
  Najaci kandidat nepostojece opozicije jeste Sasa Jankovic…mozda je on „prodao veru za neveru“,ali ,drugi su „prodali veru za veceru“.
  Cilj spontanog udruzenja ANUS,jeste da se IZBLATE I ISPLJUJU I TOMISLAV NIKOLIC I SASA JANKOVIC.
  Ok,pljujte ,da citiramo sve nase politicare,“VI TO PLJUJETE RADI SRBIJE“.
  Ok,ja cu moj glas dati Tomi,ako se kandiduje ili Sasi,ako se Toma ne kandiduje,TO JE TAKODJE,ARMIRANO-BETONSKA ODLUKA.
  Dole Aktuelno Novinarstvo U Srbiji!
  DOLE ANUS!
  Ako imate smisla za satiru,koja satire…

Comments are closed.