Пажљиво послујте са банкама (ВИДЕО)

Пажљиво послујте са банкама (ВИДЕО)

Готово свакоме од нас се бар једном десило да сматрамо да уговори које смо склопили са банком, мобилном телефонијом, интернет провајдером нису испоштовани. Неретко платимо више него што смо очекивали, или добијемо мање него што смо нам је предочено, а често су за све криве фусноте које не читамо.

ПОДЕЛИ

Некада ситна слова, а некада дође и до неспоразума на шалтерима. Једна наша суграђанка тако је тек након две године сазнала да ипак није затворила рачун у банци, и да за тај период мора да плати одржавање е-банкинга.

Милинка Антонић 2013. године у банку је дошла како би угасила рачун, а из банке је изашла без писмене, али са усменом потврдом службенице да је њен рачун затворен.

„Урадила сам све што је од мене тражила, вратила сам картице, сравнила рачун на нулу, вратила преостале чекове и изашла из банке мислећи да сам рачун угасила“, каже Милинка Антонић.

Две године касније, нашој саговорици стигло је обавештење да на име електронског банкарства, Војвођанској банци дугује непуних 1.700 динара. Испоставило се да рачун ипак није угашен.

„Госпођи није затворен рачун у Војвођанској јер није поднела писмени захтев за затварање рачуна. Она је о томе уредно обавештена путем извода текућег рачуна и путем одговора на приговор који нам је упутила“, каже Бранислав Косановић, регионални директор Војвођанске банке.

За затварање рачуна у банци неопходан је писмени захтев, каже Косановић. Службеница банке никакав захтев није тражила, тврди Антонићева. Не смемо се ослањати на усмена образложења и за сваку радњу морамо узети писмену потврду из банке, кажу стручњаци. Уколико је и направила пропуст, зашто је обавештена тек након две године, пита се Антонићева?

„Банка има обавезу да одмах чим уочи да постоји одређено дуговање, обавести клијента, да им пошаље званичну информацију да постоји одређени дуг и да се он у одређеном року измири“, каже Александар Ивановић, финсијски консултант.

Од 2013-те до данас, на име одржавање рачуна и камата Милинка Антонић дугује преко 3.000 динара. У међувремену је и усменим и писаним путем у неколико наврата поносила захтеве за отпис дуга и затварање рачуна.

Из банке поручују да је решење да Милинка измири минус по текућем рачуну и да поднесе захтев за гашење рачуна.

„Ја бих се осећала и вец се осећам као магарац, кад бих платила још нешто што није моја грешка“, категорична је Милинка.

Да ли је у питању људски фактор са једне или обе стране, па је клијенткиња погрешно обавештена, или пак погрешно разумела процедуру, сада је немогуће утврдити, а цифра која је од почетних 46 динара месечно порасла за 65 пута, до проналаска решења само ће наставити да расте.

Весна СПАСОЈЕВИЋ, РТВ