Томислав Кресовић: ЕУ у кризи, а Србија “стабилна”?

Томислав Кресовић: ЕУ у кризи, а Србија “стабилна”?

ПОДЕЛИ

Србија као “Потемкиново село” у Европи

Европа и ЕУ су у најтежој кризи од краја Другог светског рата и неформалног завршетка „хладног рата“. ЕУ је у кризи индентитета и унутрашњег легитимитета, а Европа подељена тензијама између ЕУ и Русије и НАТО, ратом на Блиском и Средњем истоку, великом кризом са мигрантима и исламским тероризмом и подељеним Балканом, али и све израженијом разликом у политици и сарадњи САД и ЕУ…

image001Док трају велике препирке Трампове адмниистрације и ЕУ, Турске и ЕУ, Русије и ЕУ, дотле Србија по мишљењу премијера Србије и председничког кандидата Александра Вучића је стабилна држава. Председнички кандидат и премијер Александар Вучић каже: „Србија је стабилна, стабилна економија. Потребна је раст, озбиљност, одговорност. Има стабилну већину да функционише у народној скупштини. Следећи избори су 2020. године, а председнички 2022. године. Баш онако како се то одиграва у свим стабилним европским демократијама, тако ће да буде у Србији“. Кључно питање је да ли сада у Европи има стабилних демократија. Искуства и политичка дешавања показују да је европска демократија у великој кризи најавећој после Другог светског рата, у кризи међусобонг поверења држава и влада се може видети по нестабилностима у моћним државама са развијеним демократијама попут Велике Британије, Француске, Италије и Немачке.

ЕУ у паду, Србија у успону

Демократије у Европи су на ивици грађанских побуна, промена и отпора неолибералној политици уз јачање националног популизма па и екстремизма .Дакле Европа и ЕУ су у кризи демократских институција. Данас нико не може да гарантује у Европи исход националних политика и дужине мандата власти водећих полтичара у ЕУ. На тај начин председник владе заправо исказује вид политичке жеље и даје своју прогнозу да ће Србија бити “демократко острво” стабилности у односу на европски “потоп”. vucic-nato-euОкружење Србије је веома нестабилно, као и оне државе чланице ЕУ на Балкану које су у велким превирањима као што је Бугарска, Румунија, Грчка. Дугогишња криза у Грчкој је упозорење за читав Балкан и Србију. Премијер Александар Вучић је истакао да је Србија прошла најтежи период у којем је било више ванредних парламентарних избора, јер је то било неопходно, како би се проверила подршка реформама у тешким моментима. Превремени избори 2014. и 2016. године имали су за циљ јачање позиције СНС и личног ауторитета Александра Вучића на полиитчкој сцени Србије.

Ко кога спашава?

Ипак тешко је проценити да превремених избора неће бити најкасније до пролећа 2018 године. Односи у Србији пре свега социјални, ниво беде и сиромаштва, али и превирања на полтичкој сцени као и у у владајућој коалицији не гарантују да неће бити за мање од годину дана превремених избора са изборима у Београду и другим локалним властима. Веома је амбициозна али нереална процена да ће садашња влада трајати до 2020 године. СНС је имала најбољи резултат 2014. године, да би број њених посланика био око 100 на изборима 2016 године. Оно што забрињава је да се лидер СНС Александар Вучић за две године свог мандата брзо заморио и “потрошио” и сада жели да буде Председни Србије, да ради на спољополиитчком плану и јачању свог међунарародног угледа.

Plakati-Vucic-8

Јавно мнење је негде “разочарано” да се премијер Србије “заморио” после две године свог мандата као председника владе, а очекивало се се да ће апсолутном влашћу имати мандат председника владе до 2020 године. Сада је неизвесно коме ће Вућић поверити мандат за вођење владе Србије. Игра око премијерског “престола” је између партијских олигархија из СНС, експерата ММФ и Светске банке попут министра Вујовића или вештог полтичког “трговца” Ивице Дачића. Политика премијера Александра Вучића је била “кратког даха” са тзв. “шок терапијом” под окриљем ММФ и ЕУ. Шта може више и даље да уради Александар Вучић као предсендик Србије ако то постане, а није урадио у свом полумандату као премијер Србије са много више моћи и власти. Када се “бежи” са оперативне функције председника владе на рекласирајућу позицију председника Србије остају велика питања разлога и мотива који се могу крити и у пројекцијама личне власти и интереса СНС, али и укупне хипотеке власти Александра Вучића као председника владе. Шеф државе и у условима пада владе одржава политичку моћ која може да спасе владајућу партију и коалицију од дебакла својим утицајем. Извесно је да су кругови у ЕУ дали “зелено светло” да Александар Вучић се кандидује за шефа државе. Србија је успшена држава са 70 одсто становништва са примањима до 30 000 динара

Томислав Кресовић

3 КОМЕНТАРИ

 1. Bogami…kako se stvari odvijaju,Kresovic ce biti ratni dopisnik,iz svoje kuce.
  Jeli ljudi,HOCE LI BITI RATA?
  Hajte malo da pustimo Jankovica,jer on ne uvodi gej zakon,UVODE GA EVROPSKE INTEGRACIJE SRBIJE.
  Hajte da ostavimo Vucica,eto,DA SU IZBORI NAMESTENI,ON BI DAO TOMI DA SE KANDIDUJE,posto je sve posteno,mora on licno da zasuce rukave.
  I vec radi UJEDINITELJSKI,kao predsednik svijuh…eto,i po Andjelkovicu i po Krsticu,on nije hteo da nanese stetu opoziciji,pa nije raspisao parlamentarne izbore,JER JE ISTA NESPREMNA?!
  BRINE I O POZICIJI I O OPOZICIJI.Brine i kontrolise.
  Tako nasi analiticari prave PITU OD GOVANA.
  Nego,koji ce cin imati ratni analiticati,mozda neki obuku crne kozne mantile,mozda neki ne dobiju cin od rodjene drzave,vec od folkokupatora…
  NISTA NOVO ZA BEOGRAD.
  Kazu danas,SRUSICE ZGRADU GENERALSTABA…pomislih,OPET BOMBARDOVANJE?
  „Srecom“,to je rekla NASA VLAST…mi ce mo da rusimo,za nase pare,ALI SADA,DANJU RUSIMO!
  SVOJI NA SVOME…

 2. Postovani, u Srbiji jos uvek nije zavrsen ideoloski niti unutar srpski gradjanski rat.On se vodi medju partijama, izmedju vlasti i gradjana .sukoba država i najviše rat u samom čoveku gradjaninu Srbije i Srbinu.Situacija u svetu,regionu i Srbiji je zastrašujuća .Valja se zlom ,prevra i nasilje ,a mi se sprdamo sa drugima i sa samim sobom.

 3. Upravo je Gojkovicka rekla da ce SKUPSTINA RADITI POSLE IZBORA…sada ne radi ni Vlada,VUCIC NECE DA BUDE PREDSEDNIK VLADE…predsednik je u depresiji,profesionalnoj…I DA POSTOJI,SISTEM JE U DUBOKOJ LADOVINI…
  A zasto Vucic ne zeli da bude predsednik vlade,ko zna?
  Posle ce doce LETO 2017-TE,opet 3 meseca NISTA…tako da NEMA RADA INSTITUCIJA POLA GODINE i tako svake godine.
  Gde sledecih 6 meseci da se opzicija javi,AKO NEMA SKUPSTINE?
  Ko se to sprda sa zemljom,da mi je znati?

Comments are closed.