У Србији највеће налазиште ЗЛАТА НА СВЕТУ! Почиње ископавање!

У Србији највеће налазиште ЗЛАТА НА СВЕТУ! Почиње ископавање!

ПОДЕЛИ

Огромна природна богатства крије наша земља, а код Бора је пронађено лежиште чија се вредност процењује се на чак седам милијарди долара!

Kанадска компанија „Невсун“ започеће, до краја године, припреме за отварање рудника бакра и злата у рејону Чукару пеки, код Бора.

Овај рудник се сматра потенцијално најбогатијим налазиштем тих метала на планети!

“Очекујемо да ускоро окончамо студију изводљивости, након чега, у последњем кварталу 2017. године, крећемо у припреме за отварање рудника, који би се експлоатисао подземним путем”, казао је Kлиф Дејвис, председник „Невсуна“.

“Наш је план да брзо развијемо тај рудокоп, који би у потпуности требало да постане оперативан 2021. године”, додаје он.

Иначе, по прелиминарној економској студији, рађеној по методи познатој под именом „зрно грашка“, вредност лежишта код Бора процењује се на – седам милијарди долара. У прелиминарној економској студији се наводи и да се трошкови отварања рудника на потезу Чукару пеки, које је од Бора удаљено седам километара, требало да износе до – 500 милиона долара! Такође, недвосмислено се наводи да је то лежиште, у овом тренутку, најбогатији светски ресурс бакра и злата.

Kао олакшавајућа чињеница, у прелиминарној економској студији се наводи да би близина погона за прераду руде у Рударско-топионичарском басену „Бор“, као и нова, најсавременија топионица изграђена у кругу тог предузећа, додатно утицали на ниже цене вађења и прераде руде из лежишта Чукару пеки. Наводи се и да би од експлоатације рудника држава Србија убирала пет одсто нето прихода таксе за коришћење минералних сировина, као и додатних 15 одсто на име пореза.

Ипак, по оценама стручњака, мало је фирми које могу да прогутају тако крупан залогај као што је отварање рудника на потезу Чукару пеки. Међутим, једна од корпорација која би то, свакако, могла да уради је, без сумње, „Рио Тинто“, једна од најмоћнијих рударских корпорација на свету.

Стога, не би било изненађење ни да „Невсун“ управо ту компанију, са којом заједно истражује још неколико локалитета у овом крају, уведе и у посао отварања рудника на потезу Чукару пеки. Ту су установљени почетни ресурси од 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата, а ту је пронађена и најбогатија бушотина на планети у којој је детектовано присуство злата од чак 50,3 грама по тони!

ЗЛАТНА ГРОЗНИЦА НА ИСТОKУ СРБИЈЕ: Човек који је открио златну жилу вредну 19 милијарди долара

Црни врх крије око 38 тона злата

 

 

Вечерњи новости