Радисав Ристић: Изборни кругови

Радисав Ристић: Изборни кругови

Приликом процене да ли ће се ући у други изборни круг, не треба изгубити из вида и утицај медија на које, несумњиво, рачунају опозициони кандидати. Посебно када се има у виду постојање штампаних и електронских медија који се отворено залажу не само за други круг, већ и за победу неког од кандидата који излазе на мегдан Александру Вучићу.

ПОДЕЛИ
Тешко је у овом тренутку, готово немогуће, предвидети да ли ће Александар Вучић, и поред наведених претпоставки, председничку промоцију обележити 2. или 16. априла. Извесно је, међутим, да ће, на крају, његов тријумф бити више него убедљив.

Radisav-RisticПише: Радисав РИСТИЋ

У крајњи исход управо расписаних председничких избора, објективно гледано, нема никакве сумње. Више је него извесно, свиђало се то некоме или не, да ће будући председник Србије бити Александар Вућић. Неизвесно је, међутим, да ли ће у председничку фотељу засести после првог, или другог изборног круга. Јер, без обзира на бројна истраживања и прогнозе политичких аналитичара да ће још увек актуелни премијер већ у првом кругу имати натполовичну већину, никако не треба одбацити могућност да ће председничку промоцију славити петнаестак дана после окончања првог изборног круга. На то, поред чињенице да су опозициони кандидати у председничку трку ушли знатно раније од Вучића, указују и неки из економских разлога непопуларни, изнуђени, потези актуелне власти, као и лоше процене у вези са блокирањем рада парламента до завршетка председничких избора.

Међу лошим потезима, како их квалификује један део јавности, несумњиво је и Закон о привременом умањењу плата и пензија. Јер, без обзира што се ради о изнуђеном решењу у оквиру фискалне стабилизације, немогуће је пренебрегнути чињеницу да је, највећим делом, наишло на неодобравање пензионерске популације. А није искључено да ће, заједно са симпатизерима опозиционих странака, управо тај део бити онај језичак на ваги који ће председничке изборе увести у други круг.

Извесност другог круга, па чак и победу неког од опозиционих кандидата, данима најављује чак и премијер Вучић, мада јавност, што се евентуалне победе неког од опозиционих кандидата тиче, сматра обичном спрдачином на рачун Саше Јанковића, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића, Саше Радуловића, Ненада Чанка… Други круг се, при томе, никако не искључује, посебно када се има у виду очекивани број председничких кандидата од којих ће сваки да “штрпне” известан проценат гласова. То другим речима значи да би они, у укупном збиру, могли да премаше цифру од педесет процената и до Ускрса одложе избор председника Србије. Не треба, стога, а приори, одбацити очекивања разједињених опозиционих противника Александра Вучића који наступају по систему “свака вашка обашка”, уздајући се да ће уместо “два лоша”, њих десетак “убити Милоша”.

У прилог очекивањима да ће се ићи у други круг председничких избора свакако је и болећивост актуелне власти, оличене у личност Александра Вучића, према бројним појединцима који су у прошлости, пљачкашким приватизацијама и другим нечасним радњама, довели земљу до економског безнађа. Јер, иако је веома добро познато о којим је људима реч, они и данас уживају плодове свог бешчашћа. Изневерена очекивања у погледу законске одговорности тих људи, такође ће определити један број гласача да на гласачком листићу заокруже број неког од Вучићевих противника. Тим више што је немогуће пренебрегнути чјњеницу да неки од њих, бивших перјаница ДОС-а, заузимају данас високе положаје како у политичком, тако и у економском миљеу земље.

Контроверзна одлука председнице Маје Гојковић о прекиду рада Парламента до краја избора председника Републике Србије, ма колико била оправдана, наишла је на негодовање не само присталица опозиционих странака, већ и на део неопредељених, па чак и на део коалиционих партнера напредњака. Страх од хаоса који би евентуално могли да изазову опозициони посланици, што није искључено, под великим је знаком питања, посебно када се имају у виду мере које је, у складу са Пословником, могуће предузети уколико се оствари таква претпоставка. Познато је, наиме, да се у таквим случајевима, поред опомена и новчаног кажњавања, могу применити и мере одстрањење из рада заседања, чиме би био осујећен претпостављени хаос у скупштинском здању.

Приликом процене да ли ће се ући у други изборни круг, не треба изгубити из вида и утицај медија на које, несумњиво, рачунају опозициони кандидати. Посебно када се има у виду постојање штампаних и електронских медија који се отворено залажу не само за други круг, већ и за победу неког од кандидата који излазе на мегдан Александру Вучићу.

Тешко је у овом тренутку, готово немогуће, предвидети да ли ће Александар Вучић, и поред наведених претпоставки, председничку промоцију обележити 2. или 16. априла. Извесно је, међутим, да ће, на крају, његов тријумф бити више него убедљив.

ВИДОВДАН

17 КОМЕНТАРИ

 1. Predlazem da se Risticu smanji jos penzija za 40% (jer prethodno smanjenje ,recimo,od 10%,NIJE IMALO NIKAKAV EFEKAT)…a ako „napreduje“ njegov „skokholmski sindrom“ i nastavi da se zaljubljuje u lica srazmerno steti koja mu ta lica nanose,PREDLAZEM DA SE GOSPODINU RADISAVU RISTICU UKINE PENZIJA.
  To je jedini logicni sled stvari,kada je „nacertanije“ Ristica moglo da sugerise.
  Nema potrebe oponirati Risticu,kada kaze da su „opozicioni kandidati,pre Vucica usli u kampanju“,jer Ristic smatra da se Vucic pojavljuje svaki dan u medijima,SRBIJE RADI,A NE SEBE RADI.
  A po Risticu,OSTALI KANDIDATI SE POJAVLJUJU SEBE RADI,A NE SRBIJE RADI.
  Dakle,“cestitam“ ti Risticu,posedovanje staklene kugle,posto si „siguran“ sta ce se dogoditi… i kao prvom penzioneru,kome je smanjena penzija za jos 40%,cime si postao POCASNI,NEPLACENI,KONZUL SAVEZA PENZIONERA TANZANIJE I KONGA,ZAJEDNO ,U SRBIJI.

 2. „Више је него извесно, свиђало се то некоме или не, да ће будући председник Србије бити Александар Вућић“ – tvrdi autor ovoga clanka.

  Autor nam ne nudi ni jedan argument, ni jedan dokaz. On tvrdi da ce biti „ONO“ sto on prizeljkuje. Tako su, pred americke izbore, sve svetske medije, svi instituti, sve prognoze, pa i nas premijer (koji joj je isao na noge) tvrdili da ce pobediti Hilari Klinton.

  • Hm,hmm..ocigledno da „sarmu probao nije“, a,izborni krugovi,pod pritskom medija,kablovske, lice, ili bar podsecaju na „gospodare prstenova“. Tako, da je covek mozda „dobro ingormisan“, ko ce, u sledecem krugu, da istrci iz nekog podruma, sa vrecom listica, bez,istrage,postupka, storniranja i ostalog.

 3. Предпрви изборни круг у Смедереву : преко 2 000 људи гласало, мада није било струје

 4. Na šizofrene predloge anonimnog Majka u vezi sa ukidanjem penzije nema smisla odgovarati, jer je očigledno da se radi o osobi sa sa neizlečivim političkim kompleksima. Što se tiče gđa Vide, nemam ništa protiv činjenice da i ona, kao i svaki drugi građanin, ima pravo na opredeljenje u vezi sa simpatijama i antipatijama prema predsedničkim kandidatima. Ali, nikako nije u redu to pravo osporava ljudima sa čijim se mišljenjima ne slaže.

  • Treba da te bude sramota Risticu,sta pricas.
   Ne zna se sta je gore,tvoj takst ili tvoj komentar.
   Ja nemam politicke komplekse ,to su gluposti koje spominjes,jer ti konkretne stvari navodim,ti se bavis POLITIKANSTVOM,NAJJEFTINIJE VRSTE…
   Ja,na protiv, imam skoro 40 godina staza,a nemam 60 godina zivota,i ova ludacka vlast ,koja slusa nase neprijatelje…hoce da mi uzme TRAJNO 20,4%,sa retroaktivnim posledicama.
   GDE TO IMA ,OSIM U NAJCRNJOJ MAFIJASKOJ DRZAVI.
   Tebi su uzeli znacajan deo penzije,kao i mojoj pokojnoj tasti,koja je umrla,osakacena za skoro 10.000 dinara mesecno,u zadnje dve godine svoga zivota.
   To je Risticu 240.000 dinara,koje nije mogla da uziva,a bila je nepokretna.
   I umrla je.
   UMRLA JE TAKO OPLJACKANA OD STRANE MAFIJE,KOJOJ TO LIZES ZADNJICU.
   I NEBITNO JE STO SAM JA TE PARE NADOMESTIO,JER JE IMALA KUCNU NEGU 24 SATA.
   Ja sam platio 240.000 dinara negu,jer je toliko falilo da se pokriju troskovi,A IMALA JE TE PARE.
   Risticu,TREBA DA TE JE SRAMOTA STA PISES,ti si neizlecivo bolestan,ne znam da li si vojni penzioner,cini mi se da jesi,negde sam procitao…ali bolesno je klicati onome ko te unistava.
   Idi zeni pokazi svoj tekstic,STA TI ZENA KAZE???
   JA TE NE UNISTAVAM,JA TE SE GADIM!
   Sram te bilo!

   • Hm,hmm..valjda sram Aleksandra Vucica..valjda sram onoga sto je oslobodio penzionere „obaveze kupovanja odela’..valjda sram,Kori Udovicki, sa pozivom da penzioneri prodaju „velike stanove“ i plate nabijene racune za struju i platu nekom poput Bajatovicu. Hm,hmm.. analizom, je utvrdjeno, da se u penzijama krije, deo „minuli rad“, pa ga treba oduzeti i vratiti nekako MMF, da eksploatcija bude totalna i „retroaktivna“, da povrate „izgubljenu dobit“, koju su im „uzeli komunisti“…tokom 50 godina „druzenja“…??

 5. Bez namere da komantarišem nesuvisle komentare g. Majka koji osim uvreda i vulgarnosti nezna da uzme učešće u civilizovanom dijalogu, najiskrenije preporučujem da sačeka krajnji ishod predsedničkih izbora i, na osnovu većinske odluke građana Srbije, sagleda (ne)objektivnost teksta na koji, osim ostrašćenosti, nema konkretnih primedbi. Ne znam da li će ga, ako se prevario u računu, biti sramota koju , bez razloga, pripisuje meni. Nastavak dijaloga predlažem posle konačnih rezultata izbora. Dotle, sve najbolje čoveku koji je na brzinu, tokom vladavine prethodnih vlasti, napunio radni staž od 40 godina. Ja sam, takođe, posle četiri decenije u unuformi starešine JNA, i 60 godina života, stekao punu penziju koja je umanjena spornim Zakonom o kome sam napisao više kritičkih tekstova na sajtu Vidovdana, „Politici“ i „Vojnom veteranu“.

  • Izvini Risticu,ako sam te uvredio,mimo smisla o kome pricam,IZVINI.
   Ali,reci mi KOJI JE SMISAO TVOGA TEKSTA,sta ti hoces nama da kazes,OTKUD TI ENERGIJA,da to pises,osim ako time nemas dodatni prihod.
   Pa cak i da imas prihod,jos gore.
   Dakle,Ti,kao covek ,ZRTVA OVOG REZIMA ,dakle OVOG REZIMA,NE PRETHODNIH(!)…kako Ti uopste pises o tom rezimu,koji te je ojadio,materijalno i moralno?
   To ne razumem Risticu.
   TO JE FENOMENOLOSKO PITANJE,NE LICNO.
   Kako to da sam JA „NA BRZINU“ STEKAO 40 GODINA STAZA U PRETHODNIM REZIMIMA,kako kazes uvredljivo…A GDE SI TI STEKAO SVOJIH 40 GODINA,NA MARSU???
   Kako te nije sramota?
   Ja nemam politicke ambicije,sto mi podmeces,OSIM PRAVA I PRAVDE.
   Osim Srbije,ali,GRATIS RISTICU!
   JA SE BAVIM SVAKODNEVICOM RISTICU,GRATIS!
   GRATIS=BESPLATNO,BEZ NADOKNADE,RISTICU.
   To je PRVI USLOV da bi bio SLOBODAN,BEZ POSLODAVCA,RISTICU.
   Ti se bavis politikom,i to na najgori nacin,POLITIKANTSTVOM,ti nameces da ce On da pobedi,TI DELUJES DEFETISTICKI,tvoj tekst je DEFETISTICKI Risticu.
   Kao vojno lice znas da je DEFETIZAM KAZNJIV,a kada je neposredna ratna opasnost i rat,ZBOG DEFETIZMA SE STRELJA,PO KRATKOM POSTUPKU.
   Kako se ne plasis da siris defetizam.
   Pa rekla ti je gore i Vida,komentator,OTKUD ZNAS STA CE SE DESITI?
   A DA,DEFETIZAM ZNA.
   A ne smeta ti Risticu,sledece:
   -sto je rad skupstine suspendovan
   -sto je predsednik vlade u trci za predsednika,a nije dao ostavku,pa trosi NASE pare za SVOJU kampanju,ako ne subjektivno,A ONDA BEZ SUMNJE,OBJEKTIVNO
   -sto se bilo kome ko pomisli na kandidaturu,ONEMUGACAVA USLUGA NOTARA…
   SVE TO TI NE SMETA,VEC KAZES,VUCIC CE POBEDITI.
   Bravo Risticu.
   NEKA POBEDI VUCIC,AKO CE TEBI LICNO BITI BOLJE.
   NAVIJAM ZA VUCICA!
   Bar jednom coveku,pored njega samoga,ce biti bolje.
   TI PISES DA BI TEBI BILO BOLJE RISTICU.
   Ja pisem i komentarisem,da bi SVIMA BILO BOLJE,ne vecini,ne manjini,ne meni,NEGO SVIMA!
   DZABA PRICATI…

 6. Niko, praktično niko, ne može da me uvredi zbog tekstova kojima se oglašavam u medijima, pa ni g. Majk koji mi pripisuje nepostojeće i ničim proverene osobine. Ne upuštajući se u činjenicu da je navedeni gospodin objavio rat srpskoj leksici, onbaveštavam ga da od svog pisanja nemam, niti tražim, bilo kakve dodatne prihode. Čak ni za feljton u „Politici“ u 15 nastavaka („Istina o Kadijeviću“), objavljenom od 15 januara, zaključno sa 4. februarom ove godine, nisam naplatio nikakav honorar, što očito demantuje navode g. Majka o mojim navodnim dodatnim prihodima. Pripisujući mi defetizam, gospodin Majk me dodatno uverava o totalnom nepoznavanju srpske leksike. Jer, u mom tekstu, jasno je to iole pismenon čoveku, nema nikakve naznake defetizma, posebno što od prve do poslednje rečenice ne izražavam bilo kakvu sumnju u konačan ishod izbora. Defetizmom je, van svake sumnje, opsednut g. Majk koji ovaj izraz upotrebljava, a da nema pojma o njegovom leksičkom značenju. Na kraju, piši ostrašćeni Majk šta hoćeš. Mene je, veruj, sramota da odgovaram na tvoje napament izrečene komentare.

  • I ti se mene izvredjao,ali to ne vidis.
   Drugo,nisam rekao da naplacujes,vec sam to hipoteticki spomeno.
   Najgore je sto tebe nikakvi ARGUMENTI NE INTERESUJU.
   Vidis li da su ti i drugi ovde dali primedbu OTKUD ZNAS KO CE POBEDITI,ali,to ne vidis.
   Na kraju,brutalno si me izvredjao da ne znam sta je defetizam…to je tvoje nevaspitanje,ali,DEFETIZAM JE KADA SIRIS STRAH I BEZNADJE,sada kada ima nekoliko kandidata…a sada se ljudi kandiduju,evo,Beli iz Mladenovca,koji je fantasticna pojava,ne odlucujuca,ali svakako za respakt,NE MOZE DA OVERI 10.000 POTPISA,jer ga opstruisu,a ima toliki broj potpisnika.
   I ovde mediji govore da je DS ostavio Jankovica,A DANAS SU ZAJEDNO NA MITINGU…
   VIDIS LI DA SE VODI NAJCRNJI RAT U MEDIJI,A TI ISTO U TOME UCESTVUJES.
   STRAH JE RISTICU ZAVLADAO,TEROR,KONTROLA SVEGA I SVACEGA…I TI U TOJ ATPOSFERI,KAZES DA JE TO,TAJ STRAH I TAJ REZIM I MORAL SADA U SRBIJI,POBEDNICKI.
   Zasto obeshrabrujes sve, osim tvoga izabranika,zasto siris malodusnost i gubljenje vere u sopstvene snage,svima,osim tvome izabraniku…zasto ne vidis fiormalno-pravno krsenje procedure,ZASTO TE NE ZANIMA NERELUGARNO STANJE?
   I nemas rec za sve ove argumente,samo me vredjas,od prvog tvog komentara.
   Nemoj mi se vise obracati,radi sta znas.

 7. „Више је него извесно, свиђало се то некоме или не, да ће будући председник Србије бити Александар Вућић“ – tvrdi autor ovoga clanka.

  Autor je potpuno u pravu. Odlican tekst. Svaka cast

  • Prica mi jedan Rumun…bio u Norveskoj,SUBOTA,guzva,SKORO CE PONOC…zaustavi ga policija,legitimise ga,vide nije Norvezanin…i,nakon kraceg razgovora,kada im je ovaj rekao da nije nigde pio,policajac ga pita,A ZASTO VI NISTE PIJANI…a on kaze da ne pije…a oni opet pitaju,A DA VI MOZDA NISTE POSLI U KRADJU,JER SU OVDE SUBOTOM SVI PIJANI,OSIM LOPOVA…?!
   Svi su se malo nasmejali,a policija ga je sela u svoja kola i odvezla gde je krenuo,cisto onako…
   NORVESKA POSLA…
   Nego,“MARKONI“…sta ti radis SUBOTOM u sitne sate,u 00,36,kako pise gore…kada pises ove uvredljive „depese“…JESI LI TO URADIO TREZAN…
   ILI SI PIJAN???

 8. Tvoj poslednji komentar g. Majk svojevrsno je priznanje da si zaista na ratnoj nozi sa srpskom leksikom, s obzirom da svojom definicijom defetizma demantuješ najeminentnija domaća i svetska enciklopedijska imena. No da ne dužim, predlažem ti da definiciju defetizma potražiš u Vujaklijinoj Enciklopediji stranih reči i ikzraza, Kljajićevom Rečniku stranih reči i izraza, Enciklopediju Britanika i drugoj leksikografskoj literaturi. Po tebi je defetizam širenje straha i beznađa što je, svaka ti čast, krupna dopuna navedenoj leksikografskoj literaturi. A imajući u vidu da ti je prelistavanje navedene literature očigledno slabija strana, pomoći ću ti navođenjem prave definicije defetizma. Prema navedenoj literaturi, naime, pod defetizmom, koji potiče od francuske reči defaite, podrazumeva se malodušnost, klonulost, neverovanje u uspeh, odustajanje od akcije… Ako ništa drugo, na kraju, očekujrm da mi bar zahvališ na ovom pojašnjenju. Jer u mom tekstu, složićeš se nadam se, nema nijedne jedine reči kojoj bi se mogao pripisati defetizam. Ovim stavljam tačku na bilo kakvu dalju polemiku s tobom.

 9. „…малодушност,клонулост,НЕВЕРОВАЊЕ У УСПЕХ,ОДУСТАЈАЊЕ ОД АКЦИЈЕ…“
  ТО ЈЕ ТО,Ристићу.
  Сам си себе описао.
  Захваљујем,иако ме само вређаш.
  Проглашавати режим,који те је урнисао, за победника…ТО ЈЕ ТО!
  Срећом,САМО СНС ВОЈСКА,МИСЛИ КАО ТИ.

Comments are closed.