Куд ће кренути Србија ако се опозициони кандидат повуче из другог круга?

Куд ће кренути Србија ако се опозициони кандидат повуче из другог круга?

ВУЧИЋУ, ЗАКОЧИ: СРБИЈИ СУ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ БЕЗ СЕНКЕ И БЕЗ РЕШАВАЊА СТВАРИ НА УЛИЦИ

ПОДЕЛИ

У ТРЕНУТКУ писања овог чланка председнички избори још увек нису расписани. Међутим, предизборна кампања је већ увелико почела.

У уређеним државама и стабилним системима то би већ само по себи било проблематично. Код нас је то тек један од проблема. Свакако не најважнији и не највећи.

Предизборне играрије су кренуле лошим током. Врло лошим. Иако је, барем када се ради о предвиђању наших кладионица, њихов победник већ сада познат. Квота на победу Александра Вучића је 1,02. То је још један од разлога због чега је сва одговорност за предстојећа дешавања на самом Вучићу.

У његовим рукама су и нож и погача. Има најбољу стартну позицију, има највеће шансе да победи, контролише и извршну и законодавну власт. Логично би било и да му је због тога у интересу да избори протекну у најбољој могућој атмосфери, без иједног приговора или протеста. Али, из неког разлога, логика Вучићевог изборног штаба је сасвим другачија.

Избори се већ сада гурају ка „сивој зони“, па ће пре него што и буду расписани почети и прича о њиховој регуларности. У свему овоме, то што матична служба у Зајечару ради и по ноћи због потреба локалног СНС – дође као мали прекршај. Јер, много је већи фаул суспендовање рада Народне скупштине до даљњег.

Не може највиши законодавни орган у земљи да буде закључан због одржавања избора. Где то има у нормалном свету? Поготово ако имамо у виду да је Народна скупштина власна и да контролише процесе из своје надлежности.

Она је један од гараната регуларности избора. Па изборе за шефа државе расписује председник парламента!

Посебан проблем је пратеће неусвајање оставке Саше Јанковића. Да ли сада постоји правни основ за оспоравање његове кандидатуре? И то није једино отворено правно питање око предстојећих избора. Биће их још наредних недеља.

Уз све, најаву како други круг може бити одржан баш на Ускрс сваки верник ће схватити као чисту провокацију. Не памтим шта се дешавало у годинама после Другог светског рата, али осамдесетих ни комунистима није падало напамет да на Ускрс нешто организују. Или, да споменем глупост око отказивања концерта Владе Георгијева у Смедереву.

Чему то?

Логика Вучићевог изборног штаба је ваљда да се до последњег тренутка бије одсудна битка за сваки глас, како би се остварила победа у првом кругу. Отуда и оволики притисак на институције и јавно мњење.

Ја ни то не разумем, јер победа је победа. У првом или другом кругу свеједно! Међутим, разумем да нам се свима може дебело обити о главу ако се ове играрије наставе и наш политички живот неповратно усмери ка сивој зони. Зато све ово и пишем.

Шта ћемо да радимо ако се избори никада не заврше? Шта ако Вучић прогласи победу у првом кругу, а опозиција то не призна? Или ако се скупи критична маса оних који ће оспорити легитимност целог процеса и пре одржавања избора?

Или ако се опозициони кандидат повуче из другог круга?

Србија може ући у нови круг озбиљних нестабилности ако се настави овако како је почело. У условима убрзане дестабилизације Македоније и БиХ и свих претпостављених догађања на албанском етнопростору – то нам уопште не треба.

Потребне су нам институције и што је могуће више политичке прибраности.

У наредним годинама нам се можда отвара шанса за поправљање укупне позиције каква се после тога још дуго неће поновити.

До тог поправљања неће доћи кроз дестабилизацију земље (мада сам слушао неке који и то тврде!?), већ управо супротно.

И када се кандидовао и када је кретао у кампању – Вучић је морао имати у виду тај шири контекст. То од њега захтевају историјски тренутак и функција коју ће обављати. И ту нема никаквих оправдања да он то не разуме или простора за пребацивање одговорности на опозицију.

За оно што ће се дешавати одговорност је на Вучићу.

Он сам одређује како ће се цео процес одвијати и у ком смеру ће ићи. И зато мора мало да закочи са кампањом. Да се потруди да избори прођу у што је могуће регуларнијој атмосфери. Да не падне никаква сенка на њихов резултат. Да не даје повод за сумњу. Да се судбина земље не решава на улици, већ у институцијама.

Ја за Вучића нећу гласати, али бих и после ових избора радије да живим и радим у земљи са легитимно изабраним председником и некаквим институцијама. Какве год да су, наше су, и колико год да су разваљене, у временима која ће уследити – и такве могу послужити сврси.

Душан ПРОРОКОВИЋ, ФАКТИ

2 КОМЕНТАРИ

 1. To sto ,navodno,“neces glasati za Vucica“,TO JE PRIJATELJU TVOJA LICNA STVAR.
  Iskreno,BAS ME BRIGA ZA KOGA CES GLASATI,sramota je da se na takav nacin obracas javnosti.
  Da li shvatas,da je to tvoja LICNA STVAR???
  A to sto ZELIS DA ZIVIS U „RAZVALINAMA“,I U SISTEMU KOJI TO NIJE,e to je tek za medicinsku analizu.
  DEFETISTICKE PRICE NAS URNISU DECENIJAMA,(„ne valja,ali moze biti gore“)…kakva je to logika…po tebi,da trpimo razvaline,jel?
  Neces da vidis da se smenjuje PROruski Nikolic i dovodi ANTIruski Vucic,(svakako ANTITRAPOVSKI,STO JE KLJUCNO),sto rade Mekalister,Devenport i Mogerini…
  Cilj je da Srbija NE ISKORISTI potencijalnu sansu za vreme Trampa,JER NIJE NORMALNO DA VUCIC I TRAMP IMAJU ISKREN ODNOS,KADA JE VUCIC PODRZAO HILARI I PLATIO FONDACIJI BILA KLINTONA I SEDEO SA NJIM U SRED KAMPANJE NJEGOVE ZENE?!
  A onda nam rekao da se „nije mesao“ u americku predsednicku kampanju.
  Za to vreme,SIPTARI LOBIRAJU,KOLINDA LOBIRA,licno leti u Vasinkton,ponizava se,razgovara sa bilo kime…svi se uvlace u guzicu americkim predsedniku,A SRBIJA,NITI LOBIRA,NITI SPREMA USLOVE DA SE TI ODNOSI RAZVIJAJU NORMALLNO U SLEDECEM PERIODU.
  SRBIJA OPET RADI KONTRA,PISA UZ VETAR,PO STAROM ENGLESKOM SCENARIJU.
  Zapad namesta,PO HITNOM POSTUPKU ,Vucica,zato mu PREKIDAJU MANDAT,jer njih BAS BRIGA ZA TZV.“RREFORME“.
  A nije pitanje „ljubavi“ izmedju Trampa i (BILO KOG) srpskog predsednika,VEC PITANJE KOSOVA,PITANJE REPUBLIKE SRPSKE ,PITANJE VOJVODINE,PITANJE SRBIJE I NA KRAJU -„SRPSKO PITANJE“.
  ZATO JE VAZNO KO JE SRPSKI PREDSEDNIK,BAS SADA…I BAS IMAMO SANSU DA SE UPROPASTIMO.
  Pobedili li Vucic (cime ce Prorokovic mirno i miroljubivo,nastaviti da zivi u RODJENIM RAZVALINAMA),Devenport ce dobiti svo ordenje ovoga sveta,za DOBRO OBAVLJEN POSAO.
  E sve to ,SVA TA NAVEDENA KRUPNA PITANJA,ce mo da „resavamo“ sa ANTIruskim (JER JE NIKOLIC SKLONJEN,KOGA RUSIJA OTVORENO PODRZAVA…),ali svakako ANTItrampovskim predsednikom republike,koga su anglosaksonski spijuni instalirali u kriticnom momento za zemlju.
  ZASTO VUCI NE RADI SVOJ POSAO KAO PREDSEDNIK VLADE,MAKAR JANKOVIC BIO PREDSEDNIK,ZASTO?
  Tada bi smo imali „jaku“ vladu unutra a imali bi coveka koji bi radio napolju,kao predsednik…bar bi seo sa Trampom (Jankovic ili bilo ko drugi),da ga pogleda u oci.
  Ovako,NI VLADE,NI POPRAVLJANJE RAZVALINA UNUTRA,NITI TRAMPA POGLEDATI U OCI,NAPOLJU.
  Sada ce dovesti Selakovica,koji je pokazao fasisticke manire,kao Kolinda sa srpskom cokoladicom…otimajuci flasu vode studentu,jer je proizvedena u Hrvatskoj?!
  STA CE NAM FASISTICKI MENTALITET NA CELU VLADE,DA STRANI MEDIJI OPET STAVE ZNAK JEDNAKOSTI IZMEDJU USTASA I NAS???
  Selakovic je napravio taj uzasni gaf i TREBA DA IZGUBI MOGUCNOST JAVNOG RADA.
  Ja jesam da se smanji prisustvo hrvatskih firmi u Srbiji,ALI DA PROTAGONIZUJEMO FASIZAM,TO JE NEPRIHVATLJIVO.
  TO NIJE SRPSKI!
  SEKLAKOVIC JE POKAZAO NESRPSKO PONASANJE.
  I taj ce biti predsednik „staklene“ vlade?
  DEVENPORT POSTAVLJA SELAKOVICA,KOJI ISPOLJAVA FASISTICKE MANIRE,SVE NAMERNO RADE.
  SKALAMERIJA,RUINA I RAZVALINA OD SISTEMA.
  A TA „RAZVALINA“ IMPONUJE PROROKOVICU,JER JE „NASA“,UMESTO DA JE SE STIDIMO.
  Ti Prorokovicu,rasturi svoju kucu,pa objasnjavaj zeni da im je dobro u tim razvalinama,jer su vase…DAJ BRE,AKO IMAS MOZGA I ONO DRUGO,BAR CUTI!

Comments are closed.