Жесток спор САД и Турске због Раке

Жесток спор САД и Турске због Раке

ПОДЕЛИ

Дамаск – Премијер Турске Бинали Јилдирим изјавио је да САД ризикују да угрозе односе с Турском уколико Курди буду укључени у борбу за преузимање сиријског града Раке.

Како АП преноси, Турска и САД налазе се у жестоком спорењу око планова које САД имају за ослобођење Раке, која се сматра престоницом Исламске државе, у односу на предлог Турске да са својом војском и снагама савезника изнесу борбу.

Јилдирим наводи да Турска неће бити део ниједне операције која укључује сиријске курдске снаге.

Он је изјавио да „уколико САД планирају да одаберу терористичке организације испред Турске у борби бротив ИД, то ће бити њихова лична одлука“, и додао да Турска на то неће пристати.

Коалиција предвођена САД данас је саопштила да је пребацила још припадника америчких војних снага у Сирију у намери да убрза пораз такозване ИД у Раки.

То је око 400 војника који ће у Сирији боравити одређен период, прецизирао је портпарол коалиције, пуковник америчког ваздухопловства Џон Доријан.

Према његовим речима, војници ће сарађивати са локалним савезницима у Сирији, односно са Сиријским демократским снагама и Сиријском арапском коалицијом.

Реч је о члановима артиљеријске јединице морнарице и војних ренџера, који су у Сирију пристигли у последњих неколико дана, пренео је Ројтерс.

У Сирији се већ налази 500 америчких војника.

Б92