Ј. Кореја: Суд подржао смену председнице, погинули демонстранти

Ј. Кореја: Суд подржао смену председнице, погинули демонстранти

ПОДЕЛИ

СЕУЛ – Уставни суд Јужне Кореје донео је данас историјску једногласну одлуку и формално сменио председницу те земље Парк Геун-хје због корупционашког скандала који је у тој земљи изазвао вишемесечна политичка превирања и погоршао већ постојеће националне поделе.

Против судске одлуке избили су протести у којима су две особе погинуле, међу којима један 72-годишњи мушкарац који је повређен током протеста након чега је преминуо у болници, преносе агенције.

Одлуком суда потврђен је опозив председнице Парк који је парламент изгласао 9. децембра, чиме је она постала први демократски изабран лидер Јужне Кореје који је смењен са функције.

Прва жена председник Јужне Кореје и ћерка војног диктатора из времена хладног рата Парк Чунг-хија, чија су оба родитеља убијена, данас се није појавила у суду, а председничка канцеларија је саопштила да она данас неће напуштати резиденцију и неће давати изјаве у вези са судском одлуком, преноси АП.

Устав захтева да председнички избори буду одржани у наредних 60 дана, наводи Ројтерс.

Вршилац дужности председника Јужне Кореје Хванг Кјо-ахн рекао је данас да поштује одлуку Уставног суда и да ће Кабинет стабилизовати земљу како би спречио интензивирање унутрашњег сукоба.

Парк Геун-хје смењена је због скандала везаног за корупцију у који су умешани јужнокорејски конгломерати, у тренутку када су појачане тензије са Северном Корејом и Кином.

До смене долази после вишемесечне паралисаности земље и нереда у којима су стотине хиљада људи излазиле на улице у знак протеста против корупционашког скандала због којег је и директор „Самсунга” завршио у затвору.

Парк (65) више нема председнички имунитет и сада би се могла суочити са кривичним оптужбама за корупцију, изнуду новца и злоупотребу овлашћења у вези са наводима да је ковала заверу са својом пријатељицом и саветницом Чои Сун-сил, оцењује британска агенција.

Само пар сати након што је јужнокорејски суд донео одлуку, севернокорејски државни медији осудили су Парк Геун-хје као „обичног криминалца”.

После одлуке суда о смени председнице, огласила се и америчка амбасада у Сеулу, чији је портпарол поручио да се САД радују „продуктивним односима” са новим јужнокорејским председником.

„САД су и даље сигуран савезник, пријатељ и партнер Републике Кореје. Народ Јужне Кореје је тај који одлучује о својим унутрашњим питањима, путем демократског процеса, и ми њихове одлуке поштујемо”, рекао је он, преноси Ројтерс, уз напомену да САД имају 28.500 распоређених војника у Јужној Кореји. (Танјуг)

Политика