Јеремић председник, Григорије патријарх?!

Јеремић председник, Григорије патријарх?!

ПОДЕЛИ

Епископ херцеговачки Григорије који је био близак људима Демократске странке и Борису Тадићу, сада лобира за свог пријатеља Вука Јеремића.

Из извора блиских Вуку Јеремићу сазнајемо да је направљен пакт између њега и Григорија који подразумева да епископ њега подржи за председника а ако Јеремић победи да он Григорија „прогура“ на место патријарха, тако што би се пензионисао актуелни патријарх Иринеј.

За познаваоце православне теологије, изненађујуће је добро познавање финеса које Вук Јеремић износи у својим верским трактатима, као рецимо приликом прославе Светог Саве на светосавској беседи. Но то није први пут да Вук показује добро „познавање“ православне српске традиције и теолошке мисли. У црквеним круговима међу онима који су непристрасни и који нису политички опредељени, износи се сумња да ове верске трактате пише неко од епископа или теолога специјално за Вука Јеремића.

После четвртог великог симпозијума „Теологија у јавној сфери“ који је зимус одржан у Требињу, све сумње у то ко стоји иза „теологије“ Вука Јеремића су отклоњене. Требиње у Херцеговини, чијим делом СПЦ господари владика Григорије, је место где је до сада одржан низ симпзијума и панел-дискусија под покровитељством цркве, тачније епископа Григорија. Ове зиме специјални гост сипозијума био је Вук Јеремић, „случајно“ баш уочи председничке кампање.

simposion

Управо на том симпозијуму се десио инцидент са намештеним фотографисањем митрополита Загребачко-љубљанског Порфирија Перића и Вука Јеремића, које је искориштено за предизборну пропаганду од стране тима Вука Јеремића. По протоколу Јеремић није требао да седи поред митрополита Порфирија, али је „неким случајем“ баш тамо завршио. Митрополит Порфирије је накнадно затражио да се спорне фотографије њега и Јеремића уклоне, и да се те фотографије  не могу користити у предизборну пропаганду с обзиром да он на то фотографисање није ни пристао, објаснивши да је он аполитичан те да нема свог политичког фаворита на предстојећим изборима у Србији.

Епископ Григорије је током претходног избора српског патријарха, када је изабран нишки епископ Иринеј,  нескривено показивао амбиције за упражњено место на трону српске цркве. Тада је босански црквени клан, предвођен Василијем Качавендом, био веома утицајан, па Григорије поред све своје жеље да постане патријрах није имао великог изгледа. У међувремену, Василије Качаведна, сад већ из добро познатих разлога, је уклоњен са места епископа Зворничко-тузланског и пензионисан, при чему се спекулисало да иза свега стоји управо Григорије као претендент на патријаршијски трон. Босански црквени клан је на тај начин уништен и тренутно не представља никакав фактор у цркви.

Епископу Григорију је још једино остало да Вук Јеремић победи на председничким изборима и да на неки начин компромитује клан епископа око Иринеја бачког у који спада и митрополит Порфирије Перић коме је већ запаприо чорбу у Требињу. Што се тиче митрополита Амфилохија који такође претендује на трон патријарха српског, он ни до сада није имао значајнију подршку међу епископатом СПЦ па се претпоставља да ће је у будућности имати још и мање.

Колико је „босанска веза“ Вука Јеремића и епископа Григорија јака да наметне своје фаворите на место српског председника и патријарха остаје да се види у догледној будућности.