Лончар: У наредних неколико месеци посао ће добити 600 младих лекара

Лончар: У наредних неколико месеци посао ће добити 600 младих лекара

ПОДЕЛИ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће наредна година бити историјска за онкологију јер захваљујући новим апаратима неће бити листе чекања и најавио да ће за неколико месеци око 600 младих лекара добити посао.

Kако је рекао за РТС, одобрено је 2.000 радних места у здравству и у наредних неколико месеци 500-600 младих лекара ће добити посао.

– У наредних десет дана „Батут“ доноси нове нормативе. Нећемо више чекати да специјалиста оде у пензију, него пре него што оде у пензију примамо младог лекара. Он добија посао и специјализацију, да нам се не би десило као у окружењу да смо уложили у инфраструктуру и опрему, а да није било ко да ради – рекао је Лончар.

Лончар је најавио да у Институту за онкологију и радиологију KСЦ почиње да ради нови апарат за зрачење.

На том апарату су у петак већ третирани пацијенти, а апарат ће од сутра бити „у редовној порцедури“.

Тај апарат допринеће да се смање листа чекања у Беоргаду, рекао је министар.

У септембру, односно октобру прошле године, пуштени су у рад апарати у Нишу и Kрагујевцу, а Лончар каже да су у KЦ Ниш листе чекања смањене за 75 одсто, док их у Kрагујевцу уопште нема.

– И то није све, идемо у набавку нових апарата – подвукао је Лончар.

Kако је рекао, 28. марта завршава се тендер Светске банке који „не може да падне“, након чега ће стићи још шест-седам нових апарата, као и симулатора и бункера.

– Пацијенти неће бити жртве бирократије или неких тендера као у Kаменици. До краја године стижу апарати. Ово је историјска година за онкологију, на 250.000 становника имаћемо један апарат и до краја године неће бити листа чекања – рекао је Лонцар.

Додао је да је Србија у завршној фази када је у питању набавка сајбер-ножа и додао да апаратом за зрачење тумора не могу да се оперишу хируршким путем мала карлица, абдомен, грудни кош и кичма.

 

 

Танјуг