ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Срби су, после Руса, најпијанија нација на свету!

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Срби су, после Руса, најпијанија нација на свету!

ПОДЕЛИ

Према истраживању Светске здравствене организације, у Србији сваки становник годишње попије 12, 5 литара чистог алкохола, што нас сврстава међу најпијаније нације на всету

Мапа на страници Светске здравствене организације показује колика је потрошња алкохола по глави становника у свету.

Мапа која се налази на страници Светске здравствене организације (WХО) показује да у Србији сваки становник старији од 15 година годишње попије више од 12.5 литара чистог алкохола, што их уз Русе, остатак источне Европе, и Португал, ставља међу најпијаније нације на свету.

Ова мапа настала је на основу података Глобалног информационог система о алкохолу и здрављу који делује у склопу Светске здравствене организације. Ради се о систему који прати и анализира здравствена стања нација, повреде и злочине настале под дејством алкохола, али и политичке одговорности у вези са борбом против алкохолизма. Према њоховим подацима организације 3.3 милиона смртних случајева годишње је повезано са алкохолизмом. Алкохол проузрокује преко 60 различитих врста болести које остављају значајне посљедице на појединца али и њихове породице.

Разлози за алкохолизам су, уз социјално безнађе, и “обичајна” конзумирања – пиће је обавезно у свим приликама, било да се слави или тугује. Што се тиче Србије, према скорашњем истраживању, више од 40 посто млађих од 16 година се једном или више пута напило, чак 90 посто њих је пробало алкохол, а сваки пети се често опија током године. Такође, сваки десети лечени алкохоличар је млађи од 30 година. Више од 70 посто пунолетног становништва у Србији конзумира алкохол, уз повремена опијања и управо из те категорије се касније и региструју зависници, њих 10 до 15 посто.

 

 

Дневни аваз

3 КОМЕНТАРИ

 1. Ми смо пили док је било комунизма: имо си времена и пара, већина имала родитеље на селу и пекла себи за зиму, плус је алкохол био јевтин и доступан. Ово сада је сенка некадашњег алкохолизма.

  Не знам ко прави ове табеле, али прваци пијанства су Северњаци: шта они попију – нас би убило код друге чаше.

 2. Ово је већ опробана пракса Турака да Србе и Русе прикаже као пијандуре.
  Овај тренд је већ дуже присутан и код другосрбијанаца. Наручена истраживања која немају везе са стварном праксом.
  Ево истинског истаживања и правих резултата јесте да је на Холандском али оно што зачуђује Србија се уопште не помиње у истраживању. Ове беднике из Двевног Туркистана треба подсетити да су истраживања достпуна свима преко интернета.
  http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-alcoholconsumptie-wereldwijd-bier-wijn-sterke-drank/
  Чак могу да се кладим да је неки дописиник Дневног Аваза из Холандије написао чланак јер муслимана из Босне и Херцеговине има доста у Холандији.

 3. Значи да појасним у истраживању се непомње Србија већ Босна и Херцеговина. Оно што је занимљиво је то да су Јужна Кореја, Естонија, Саинт Лука и Гренада испред Босне и Херцеговине а после на броју 6 је Русија.

  Мислим дали Видовдан нема друга посла него да преноси лажи и дезинформације Дневног Туркистана.
  СРАМОТА елем де браћо проверите информације пре него што их пласирате.

Comments are closed.