Могеринијева шаље Италијана уместо Давенпорта?

Могеринијева шаље Италијана уместо Давенпорта?

Троје европских дипломата ушло у ужи круг за избор новог амбасадора Европске уније у Београду

ПОДЕЛИ

ПРОЦЕС избора наследника амбасадора ЕУ у Београду Мајкла Давенпорта увелико траје у бриселским институцијама, а у ужи избор, како сазнајемо, ушло је троје европских дипломата, и то из земаља из нашег ширег окружења.

Највише шанси да дође на чело Мисије ЕУ у Србије има земљак европске шефице дипломатије Федерике Могерини. Овај кандидат долази из Италије и професионални је дипломата.

За позицију Давенпорта, коме у августу истиче мандат, заинтересовани су и Грчка и Аустрија. Атина је такође кандидовала вишегодишњег дипломату, а Беч – жену.

У бриселским дипломатским круговима кажу да је на Давенпортово место претендовало више од 20 кандидата, међу којима је и Јелко Кацин, некадашњи известилац Европског парламента за Србију. Међутим, он је практично отпао још на почетку конкурсне процедуре, јер је у врху европске дипломатије процењено да би његов избор био својеврстан “прст у око” Београду, с обзиром на његове честе критике на рачун потеза српских власти.

Након недавне турнеје коју је имала на Балкану, Могеринијева је одлучна да за шефа Мисије ЕУ у кључној земљи Балкана постави дипломату који добро познаје ситуацију у Србији и који ће моћи на конструктиван начин да сарађује са властима у Београду.

До априла би требало да буде окончана конкурсна процедура и донета одлука о постављењу новог амбасадора ЕУ у Србији.

Вечерње Новости