(ВИДЕО) ПАКАО КОШАРА – СВЕ ЈЕ ГОРЕЛО КАО НИКАДА: Ово је оно...

(ВИДЕО) ПАКАО КОШАРА – СВЕ ЈЕ ГОРЕЛО КАО НИКАДА: Ово је оно о чему српски медији не смеју ни да писну!

ПОДЕЛИ

Невероватна прича о људима који су водили битку за Кошаре, они су били готово пет пута слабији у односу на припаднике ОВК.

На врхунцу борби Војска Југославије имала је око 1200 војника, док је ОВК са доброволјцима око пет до шест хилјада.

Уз велику подршку НАТО авијације, око 1.500 војника је напало рејон карауле Кошаре у намери да продру дублје у Косово.

Караула се налази на обронцима Проклетија,недалеко од Ђаковице и Дечана.
У том тренутку је било око 100 припадника граничних јединица Војске Југославије, због великих напада, већа помоћ није могла да стигне.

У Македонији се у том тренутку налазило 16.000 НАТО војника спремих за копнени напад.

После пада карауле, стигло је појачање од више стотина припадника Војске Југославије , линија фронта је полако стабилизована, али до већих померања границе није дошло до краја рата.

Због мале бројности наших припадника, за њих није било одмора, док су припадници ОВК могли у сменама да раде због пет пута већег броја војника.Линија фронта на Кошарама није смела да падне, јер би то значило много веће и опасније ударе противничких снага, то је држало морал на високом нивоу војске.

Често су ишли у напад по киши, магли, снегу дубине један метар, што је уништавало морал непријатеља.

Циљ нападача је био да продру дубље у Метохију и да изазову Восјку Југославије на отворену борбу у којој би уз подршку НАТО авијације били далеко надмоћнији.

Невероватна сведочења говоре о најтежим тренуцима када су због густе магле војнци долазили до противничких положаја и враћали се на сопствене а да их притом нико не види .
Додатно је ситуацију отежавала тешка комуникација због прислушкивања радио везе. Тако се официр ВЈ присетио да ангажује двојцу Рома, који су на свом језику преносили команду артилјрији и минобацачима. Непријатељ до краја рата није успео да схвати овај шта се дешава, јер нису разумели ромски језик.

Млади војници који су бранили Кошаре имали су углавном 19 или 20 година. У овој бици учествовали су многи добровољци из иностранства.

Током борби ВЈ је имала 108 погинулих војника, а тела неких војника никада нису извучена са границе, док су снаге ОВК више од 200. Овај податак говори колико су се наши хероји свим снагама борили против далеко надмоћније силе.

Битка је званично завршена 14. јуна. 1999. године, према Кумановском споразуму ВЈ са снагама КФОР-а, када су се заједно повукли са Кошара.

Ослобољење