Ердоган се обрачунава са Западом: Аутократа прети Европи стотинама хиљада Турака у...

Ердоган се обрачунава са Западом: Аутократа прети Европи стотинама хиљада Турака у емиграцији

ПОДЕЛИ

На удару Ердоганових „тирада“, нашле су се Холандија, Немачка, Француска, Данска, али и Запад уопште

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који води кампању за референдум 16. априла, када ће се одлучивати о проширењу председничких овлашћења, у неђељу поподне оптужио је Холандију да се понаша као „банана република“, а Европу прозвао због „ћутања“.

Ердоган настоји да путем својих министара лобираи код бројних Турака, који живе и раде у европским државама, да се одазову на референдум о промени турског Устава, међутим власти неколико земаља су забраниле такве скупове, а Холандија је спречила долазак два турска министра, што је изазвало дипломатску кризу.

„Позивам све међународне организације у Европи и другде да наметну санкције Холандији“, рекао је Ердоган у недељу на скупу близу Истанбула и додао „Је ли Европа нешто рекла? Није. Зашто? Јер врана врани очи не копа. Холандија се понаша као банана република“.

Турски председник и раније је критиковао холандске власти за понашање које подсећа на „нацизам и фашизам“, пошто је Холандија у суботу испратила до границе Министарку за породицу Фатиму Бетул Сајан Kају, а нешто раније спречила је слетање авиона којим је требало да допутује турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Холандски премијер Марк Руте у недељу је позвао на смиривање напетости, али Ердоган је на такву понуду уложио приговор.

„Ви још нисте платили цену да бисте говорили о поправљању односа с Турском“, грубо је одговорио Ердоган пред хиљадама својих присталица. „Још морате да објасните вашу дрскост“, додао је и поручио „Ми смо стрпљиви, али наш ће одговор бити оштар“.

У недељу ујутро турски званичници накратко су заменили холандску заставу турском на конзулату у Истанбулу. Ден Хаг је затим уложио протест турским властима које су обећале истрагу инцидента.

„Доживели смо нехумано и неморално понашање“, рекла је новинарима министарка Kаја коју је на аеродрому Ататурк у Истанбулу дочекала маса с турским заставама.

Ердоган је већ оптужио Запад за исламофобоију и нацизам па је позвао међународне организације да наметну санкције Холандији.

Дешавања у Холандији су само кап која је прелила чашу. Још раније сличне скупове су отказале Немачка и Аустрија. Али, у овом рату ствари би се лако могле отети контроли, а Турска има итекако јак адут у руци. Подсетимо, од прошле године на снази је споразум између ЕУ и Турске о мигрантима, по којем велики број избеглица и миграната с Блиског истока остаје у Турској. Мевлут Чавусоглу је рекао како би споразуми с ЕУ, укључујући и договор о мигрантима, могли бити под знаком питања уколико ЕУ не имплементира визну либерализацију за Турску. Kриза која је у међувремену ескалирала, још је озбиљнија.

Турска трентутно на својој територији, у замену за милијарде евра, држи милионе миграната и избеглица. Ердоган је већ више пута ЕУ претио пуштањем миграната у Европу, а ако би то заиста учинио, тешко је и замислити какав би то утицај имало на Европску унију.

Холандију у среду очекују избори, а анкете говоре да Руте и антиисламски десничарски кандидат Герт Вилдерс воде врло тесну трку. Руте је забрану одржавања турских скупова и учешће турских министара на њима образложио претњом за јавни ред и мир. У Холандији живи око 500.000 турских имиграната и њихове деце, а већина има двојно држављанство и могу гласати у обе земље.

У главном граду Шведске је власник дворане која је требало да угости скуп с званичником из турске владајуће странке поништио уговор о закупу, не образложивши своју одлуку. Скупове су такође забраниле и Немачка и Аустрија.

У петак је немачки уставни суд саопштио да се турски владини званичници не могу позивати на немачка уставна права како би ушли у земљу ради политичких наступа. Та је одлука објављена док јачају напетости јер су у Немачкој отказани турски скупови подршке референдуму.

У сукоб на релацији Турска – Холандија укључили су се и Французи и Данци, а тиме се криза додатно проширила.

Француски министар Жан-Марк Ајраул позвао је на „смиривање“ дипломатске кризе.

„Поводом тренутних напетости између Турске и неколико чланица Европске уније, Француска позива на смирење. Такође позива турске власти да се избегну ексцеси и провокације“, поручио је министар. „Неопходно је показати одговорност и избећи бескорисне полемике“, додао је.

Ипак, потез данског премијера Ларса Расмусена у Анкари ће сасвим сигурно сматрати увредом. Он је, наиме, свом турском колеги Биналију Јилдириму рекао како би било најбоље да не долази у службену посету.

„Та посета не би се могла одвијати, а да притом занемаримо тренутне турске нападе на Холандију. Предложио сам турском колеги да одложи наш састанак“, написао је дански премијер у саопштењу.

Нешто пре тога Ердоган се обрушио и на Запад уопште. „Запад је јасно показао своје право лице последњих неколико дана. То што смо видели… јасно показује исламофобију… Рекао сам да сам мислио да је нацизам завршен, али нисам био у праву. Нацизам живи на Западу“, истакао је.

 

 

Индекс.хр

1 КОМЕНТАР

  1. LJudi mogu biti rasno ravnopravni i to je normalno, ali ne mogu i kulturno. Kultura je nešto sasvim drugo, postoje različite kulture, ali su sve one „niža“ i „viša“ i tu nemogu biti ravnopravnosti! Absurdno je (recimo) pozivati se na „ravnopravnost“ muslimana u nemuslimanskim zemljama! Absurdno je „pravo na ispoljavanje vere“ i u tom smislu tražiti podizanje džamija u zemljama koje nisu muslimanske. Vera privatan i intiman odnos prema božanskim silama, prema Bogu i za to nije potreban nikakav sveštenik niti hodža ali oni su eto, u neku ruku „učitelji vere“ i to onda postaje politika, na ovaj ili onaj način. Muslimanska i hrišćanska vera oprečno politiziraju svoja „stada“ i tu nema više diskusije. Znači da nemogu biti „gastarbajteri“ ravnopravni po verskim pitanjima sa domicilnim religijama i to bi trebalo biti jasno svim muslimanima koji rade u EU zemljama.

Comments are closed.