Папа Фрања неће Степинца прогласити за свеца

Папа Фрања неће Степинца прогласити за свеца

Папа Фрања неће канонизовати Алојзија Степинца, пише загребачки Глобус. "Овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити", наводе извори загребачког недељника.

ПОДЕЛИ

Ватикански „инсајдери“ сматрају да је мало вероватно да би у неко скоро време могло доћи до канонизације кардинала Алојзија Степинца, објавио је загребачки Глобус, наводећи да ће поглавар Римокатоличке цркве одложити одлуку.

„Мислим да овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити. Преузео је на себе доста рискантан потез, ствари су се јако заоштриле, и сад – шта год одлучи, изазваће ђавола. Мислим да је он све више свестан тога. Ако процени да би могло доћи до још већих сукоба између две цркве, неће се усудити да одлучи да или не. Он јесте храбар у много чему, али ово би сад више била политичка него црквена храброст“, рекао је за Глобус један од саговорника.

Ни последњи амбасадор СФРЈ при Светој столици, Ивица Маштруко, не верује да би до канонизације могло доћи у најскорије време.

„Папи није стало да изазива даље конфронтације, он ће вероватно одложити Степинчеву канонизацију. А што се Мешовите комисије тиче, ту заједничких ставова неће бити, осим што ће се обе стране усагласити око оцене неприхватљивих поступака власти у изрицању пресуде Степинцу 1946. И једни и други остаће чврсто на својим позицијама“, рекао је Маштруко.

И неки други важни инсајдери оценили су да је „мало вероватно“ да би у неко скоро време могло доћи до Степинчеве канонизације, а притом упозоравају и на чињеницу да рад Мешовите комисије не може бити квалитетно обављен за годину дана.

РТС