Томислав Кресовић: “Размишљања” Александра Вучића о новом премијеру Србије

Томислав Кресовић: “Размишљања” Александра Вучића о новом премијеру Србије

ПОДЕЛИ

Ко ће водити владу Србије у Немањиној?

„Србија је велика тајна“. Ово би била порука за кандидате за председничке изборе 2. априла. Политички, медијски, организационо, у предности је кандидат СНС и СПС Александар Вучић који сам води своју кампању. Изгледи да победи су велики, али су и изненађења могућа. Једино могуће изненађеје је да буде другог изборног круга на Ускрс што би довело до велике битке и заоштравања на политичкој сцени Србије. Опције за могући други круг имају лидер СРС др Војислав Шешељ и независни кандидат који има подршку и појединих партија Вук Јеремић. Уколико буде другог изборног круга, могуће је да дође до укрупњавања гласова опозиције за Вука Јермића. У таквој опцији, гласови СРС др Шешеља би ишли Александру Вућићу а не Вуку Јеремићу. Ако би у другом кругу био др Војислав Шешељ, мала је вероватноћа да би опозиција дала гласове др Шешељу, па би сигурунију победу реализовао Александар Вучић. Ипак, због разједињености опозиције и броја председничких кандидата, Александар Вучић би могао да „скупи“ око 45-49 одсто гласова у првом кругу гласања, а другопласирани највише 15-20 одсто гласова. Други круг гласања за председника Србије био би испуњен великом напетошћу и политичким „трзавицама“.

Председнички избори као „народни рулет“

Александар Вучић ако добије изборе у првом кругу, показаће да упркос кризи и великом притиску на стандард грађана добија подршку која обележава јаке политичке вође. Вучић каже у својој кампањи: “Овом земљом, никада неће управљати нико са стране, него грађани Србије: То је мој завет овде пред вама“. Слично је говорио и Слободан Милошевић у председничкој кампањи са Миланом Панићем кандидатом ДЕПОС-а 1992. године. По оцени Александра Вучића, он очекује победу од 90 одсто. Овде се дефинише Вучићева самоувереност, али и доза неизвесности и страха. Велики су изазови за Александра Вучића. Прва опција је да победи у првом или другом кругу и дефинише свој петогодишњи председнички мандат. Ако буде уверљиво победио, ојачаће своју партију. Ако буде слабији резултат, ојачаће политичке разлике унутар СНС и доћи ће до промене односе СНС и СПС. Неповољна ситуација би била да Вучић изгуби у другом кругу изборе, што би оставило трауме на њему, али и владајућој коалицији која га је предложила уз велики потрес на полтичкој сцени Србије. Таква ситуација доводи до политичког „растројства“ Вучића и коалиције или става да Александар Вучић који има већину остане као премијер и одржава извршну власт до преврмених избора који би се могли десити уколико изгуби председничке изборе најкасније за шест месеци.

Кандидати за премијера као „ноћна мора“

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је да сваког дана размишља о томе ко ће бити нови премијер, без обзира на то да ли ће победити или изгубити на председнкичким изборима. Вучић каже: „Имам нека имена, али не бих још о томе да говорим“. Победа Вучићу доноси реласкрајућу позицију да може на миру да изабере свог „заменика“ као председника владе Србије из редова владе, али и са стране од неких експерата или из своје партије или коалиције. Тако је функционерка СНС Зорана Михајловић изјавила да ће се о наследнику премијера Александра Вучића на месту премијера одлучивати тек по завршетку председничких избора. Зорана Михајловић каже да себе не види на месту премијера: „Мислим да ће то бити доста компликовано и тешко за свакога ко буде био на том месту“. За постојећу владу, без битнијих промена у њој, прагматичари власти који би могли да воде владу су Ивица Дачић из СПС-а који је већ био премијер Србије и има одређени углед у међународној политици. Могуће је да Вучић да би одржао односе у својој партији, позицију председника владе уступи досадашњем председнику Србије Томиславу Николићу, с тим да Вучић задржи позицију шефа странке. Вучић би као прелазно решење могао да активира и Јоргованку Табаковић садашњег Гувернера НБС  или неког ко ужива поверење код ММФ и ЕУ. Постоје и решења крајње занимљива, да се у политику врати и Млађен Динкић који има доста утицаја у власти Александра Вучића. Председник нове српске владе мора да прође одобрење Александра Вучића, СНС и коалиције, да има подршку ММФ и ЕУ, али и утицај код моћних држава, пре свега Русије, Немачке и САД. Деликатна ситуација после јаке и ауторитарне власти и политике Александра Вучића као председника владе. Званични подаци показују:

Основни показатељи

Јавни дуг – око 70% БДП
Инфлација – (годишња) 1,6%
Привредни раст – 2,8% БДП
Дефицит буџета – 1,4% БДП
Незапосленост – 13%
Курс динара (годишњи раст евра) – 1,5%
Дефицит у размени са светом – 4% БДП

Реално економско стање нације је напето између владиних рестриктивих мера које су одобрене од стране ММФ и ЕУ и великог распона друштвене неједнакости и сиромаштва са доминацијом „картон тржишта“, „бувљих пијаца“ „контејнер шопинга“, “секенд хенд шопова“ и мегамарктета, као и зелене пијаце. Члан Фискалног савета Владимир Вучковић наглашава да то што се ствари поправљају, не значи да ћемо ускоро бити развијена и богата земља. Вучковић каже: „Заостатак је велики, а унапређења умерена, па ће за жељени животни стандард бити потребно да прође више година. Ствари се поправљају, али с ниског нивоа”. Ове оцене указују да ће грађани Србије и у наредних пет година бити у трпном стању, дакле у мандату уколико победи Александар Вучић као председник Србије. Велики су улози у питању и Вучић ће све учинити са својом партијом да добије изборе. За то има и одређену подршку споља да би се сачувала стабилност у региону.

Томислав Кресовић

4 КОМЕНТАРИ

 1. Незапосленост 13%?
  У Србији је пре две године,овај Режим,између два Вулинова наступа,ОБЈАВИО СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ОД ПРЕКО 5%???
  Па где то има,НИГДЕ.

 2. „Александар Вучић je изјавио је да сваког дана размишља о томе ко ће бити нови премијер, без обзира на то да ли ће победити или изгубити на председничким изборима.“

  Ako se ne varam, Vucic nije ni dao ostavku na mesto premijera.
  Ta fotelja mu je osigurana.

  Vlast je strast. Najjaca droga. Koja je unistila i jace od njega.

 3. Sta kaze ovaj Kresovic: a moguce i povratak Dinkica.. To misli na polozaj premijera? Ne znam koga zamaja ovaj Kresovic al nedav o je tako pravio i kombinatoriku sa Jeremicem, doslov o je rekao „veoma iskoristiv covek“. Za koga bre, Kresovicu?
  Mani se ovoga i nađi sebi zanimaciju.

Comments are closed.