Прича о граду у коме живе становници из 187 земаља света

Прича о граду у коме живе становници из 187 земаља света

ПОДЕЛИ

Бројне природне лепоте, језера, Монблан, уточиште странца, али и вољени дом локалног становништа – само су неки од разлога зашто сви желе да посете овај град, који насељава више од 40 процената становништа ван Швајцарске

Вољени град локалног становништва, уточиште за оне које траже бољи и сигурнији живот, повољне економске могућности, поглед на Монблан, лепота језера, дом бројних међународних организација – све су ово разлози због којих људи широм света желе да посете један швајцарски град.

Kако изгледа град у који је дошло више од 40 процената становништва ван Швајцарске, град у коме живе становници из 187 различитих земаља?

Упркос међународним утицајима, Женева и даље полаже право на свој посебан карактер и историју. У XВИ веку, Џон Kалвин, велики протестантски реформатор, оставио је многе револуционарне проповеди на овом простору.

У Женеви је рођен и Хенри Дунан, следбеник калвинистичке вере, који је помогао да се оснује Црвени крст у овом граду 1863. године. Ова хуманитарна идеја била је инспирација за прву Женевску конвенцију 1864. године.

Kалвинов дух и даље погађа локално становништво и традицију моралне дисциплине и минимализма

„Мештани су веома опуштени, али су прилично конзервативни када је у питању комуникација с неким ко није пореклом из њиховог града“, рекао је Нијази Гунеј, пореклом из Турске, који у Женеви живи већ 15 година.

Бројне природне лепоте, језера, Монблан, уточиште странца, али и вољени дом локалног становништа – само су неки од разлога зашто сви желе да посете овај град, који насељава више од 40 процената становништа ван Швајцарске

Седрик Викера, пореклом из Женеве, која сада живи у Сједињеним Америчким Државама, признала је да је са својим градом остала у добрим односима, али да он понекад може бити тежак за нове становнике додајући да је за све потребно време и прилагођавање.

Без обзира на порекло, сви становници током лета уживају на Женевском језеру и на Женевској фонтани високој 140 метара. Ова два места иначе су међу најпознатијим знаменитостима у Швајцарској.

„Можете да пливате у језеру, ручате под ведрим небом и дружите се с мештанима, а у исто време да уживате у прекрасном погледу“, рекла је Седрик Викера.

Град је подељен на леву и десну страну. На левој обали има много барова и модерних ресторана, а у близини се налазе луксузне радње, као што је Ла Руе Ду Рхоне и продавнице познатних швајцарских сатова. На десној обали се налази главна железничка станица и дом је црвених фењера, који ноћном животу овога града дају посебан дашак.

Готово сви становници живе у становима. Већина зграда је релативно стара, а новија градња се налази између њих.

„Историјске зграде у Старом граду и насеље Еауx Вивес имају швајцарски шарм с каменим улицама и кречњачким кућама из XВИ века. Међутим, Женева није позната по својој великој и грандиозној архитектури“, објаснио је Андрáс Барта, становник Женеве и експерт за локални развој.

Упркос таквој ситуацији, становници себи не могу приуштити много избирљивости. Недостатак повољних цена некретнина, често тера људе да „скачу“ на први слободан стан.

Где можете да путујете?
Аеродром у Женеви је удаљен свега 6 километара северно од центра града, па је лако путовати било где у Европи. Европска авиокомпанија ЕасyЈет, користи Женеву као чвориште, што град чини приступачним местом одакле се брзо може доћи до Амстердама, Лондона, Париза, Берлина, Рима и Барселоне.

У француске градове Лион и Анси, можете на једнодневне излете возом преко Женеве, а све у року од три сата. Током зиме, популарна скијалишта су Мегèве, Порт ду Солеил, Вербиер и Цермат.

 

 

 

Б92