Руске духовне приче: РУЧАК

Руске духовне приче: РУЧАК

ПОДЕЛИ

Једном је отац Павле већ прилично стар и слабовид дошао у велики град.Ту је са митрополитом на чији је позив дошао одслужио службу. По завршетку митрополит му је дао нешто новаца за повратак и онда су се растали. До поласка воза имао је доста времена зато отац Павле одлучи да потражи неки ресторан и тамо руча.

Уђе он у први на који је наишао али га конобарица, љубазно замоли на изађе напоље. Гледајући старца у изношеној одећи са старим кофером у руци, мислила је да пред собом има скитницу.

Отац Павле изађе и убрзо наиђе на други који је личио на кантину са великом трпезаријом. Ту му рекоше да служе само комплексне обеде, тј. прво јело, па друго јело и на крају компот.

– Добро, то ми одговара, рече отац Павле и спусти свој кофер поред једног стола.

Узе послужавник са комплексним обедом, прво и друго јело и компот.

Када је сео за сто примети да је заборавио кашику и виљушку. Вративши се за сто он виде како неки човек седи и једе његово прво јело. Не говорећи му ништа отац Павле седе и поче да једе друго јело. Компот су поделили.

А онда тај човек устаде и пође према излазу. Отац Павле нехајно погледа испод стола, кад тамо – нема његовог кофера. А унутра је била свештеничка одежда. Значи, украо ми је и кофер. Мало му је било што ми је појео пола ручка него је и кофер однео- помисли отац.

Затим устаде и пође за лоповом али у трену спази свој кофер поред другог стола. На столу послужавник са недирнутим јелом. Све је ту. Прво и друго јело и компот!

– Какву сам грешку направио, рече отац Павле држећи се за главу, а тај смирени човек ни реч није рекао док сам му ја пола ручка појео.

Архимандрит Павел (Груздев)

Са руског превела,

Јагода Милета