Данијел Игрец: Тачијева замисао „Косова као седме републике“.

Данијел Игрец: Тачијева замисао „Косова као седме републике“.

ПОДЕЛИ

Београд је јуче добио нову поруку из Приштине. Тзв. председник Косова одлучио је да нас поново подсети на ону познату тезу о „Србији као држави без континуитета“. Тезу, створену у кухињи западних центара моћи, која је за време распада СФРЈ била свесрдно промовисана од стране оних држава које су желеле потпуно брисање српског политичког и националног фактора са Балкана.

Одјекнуло је у Приштини: „Србија није правна наследница Савезне Републике Југославије!“

Овим речима Хашим Тачи прокоментарисао је одлуку сепаратистичке приштинске „Владе“ да сву непокретну имовину Републике Србије и некадашње СФРЈ на подручју јужне покрајине региструје као државну имовину „Републике Косово“.

Шта нам својом изјавом поручује тзв. косовски председник, бивши вођа терористичке ОВК, садашњи ватрени заговорник што бржег формирања оружаних снага Косова?

Он нам поручује следеће:
1. Да о питањима везаним за правно наследство држава и сукцесију не зна апсолутно ништа.
2. Да је одлука квазидржавних институција о насилном присвајању српске имовине нелегална и политички мотивисана.
Нити је тзв. Косово имало статус „републике СФРЈ“ па да га данас Хашим Тачи представља као њеног легалног сукцесора нити Приштина има право да према Резолуцији 12 44 управља и располаже српском државном имовином на КиМ.
 Уредбом 1/99, донетом на основу Уставног оквира УН за привремену самоуправу на Косову и Метохији, право управљања свом друштвеном и државном имовином Србије пренето је на УНМИК. Преамбула Резолуције 1244 налаже јасну обавезу очувања и поштовања српског суверенитета у јужној покрајини.
То подразумева све облике државног суверенитета, па тако и суверено право Србије да располаже својом имовином у јужној покрајини. Администрација УН има мандат да само привремено управља том имовином без могућности њеног преношења или присвајања од стране нелегитимних власти у Приштини.
Одлука квазидржавне творевине о насилном отимању имовине наставак је политике економског развлашћивања Србије, која је започета одмах након 1999. године, противправном приватизацијом српских државних предузећа у јужној покрајини, а настављена кроз покушаје Приштине да узурпира инфраструктуру Телекома Србије, Трепче, Газивода и свих стратешких привредних објеката у власништву Београда.
Она је само још један у низу покушаја косовских сепаратиста да једностраним, радикалним потезима што пре заокруже непостојећу државност, а Србију ставе пред свршен чин и онемогуће отварање питања имовине у оквиру бриселског дијалога.
Неочекивани „не“ Брисела и Вашингтона формирању „војске Косова“ успаничио је политичке кругове у Приштини и показао да је прекомпозицијом односа снага у свету судбина „независног Косова“ неизвесна и стављена под знак питања. Због тога Иса Мустафа убрзано присваја преосталу српску имовину, а Хашим Тачи представља тзв. Косово као „седму републику“ и легитимног наследника СФРЈ.
Хашиме, узалуд се трудиш. Истина је другачија. Помири се са тим. Србија је правна наследница Југославије!“
unnamed-300x273
Мр. Данијел Игрец
Патриот

Цитирај