МИЛОШЕВИЋ НАРЕДИО ЈОВИЦИ СТАНИШИЋУ ДА УБИЈЕ КАРАЏИЋА: Радован се извукао у последњем...

МИЛОШЕВИЋ НАРЕДИО ЈОВИЦИ СТАНИШИЋУ ДА УБИЈЕ КАРАЏИЋА: Радован се извукао у последњем тренутку!

ПОДЕЛИ

БЕОГРАД – Бивши британски амбасадор у Београду Ајвор Робертс открио је да Слободан Милошевић био спреман да током рата у БиХ убије Радована Караџића.

Робертс је у интервју за сајт факултета Тhe London School of Economics and Political Sciencе,на коме повремено предаје, рекао да је тај задатак Милошевић поверио тадашњем шефу СДБ Јовици Станишићу након што су власти Републике Српске узели припаднике УН за таоце.

Foto: ProfimediaСве ово дешавало се током лета 1995, а Робертс каже да је лично ишао код Милошевића и рекао му да мора извршити притисак да се „плави шлемови“ ослободе. Милошевић је ратне лидере Републике Сркске, препричава Робертс, тад назвао „лудацима“.
Робертс се тим поводом након неколико дана поново састао с Милошевићевићем, да се види докле се стигло с ослобађањем војника УН.
– Шаљем Јовицу Станишића, шефа тајне полиције, да се састане са Караџићем и да осигура ослобађање тих војника – рекао му је Милошевић.
На питање коју је поруку послао преко Станишића, Милошевић је одговорио:
– Ако не ослободе те војнике, мораћу га убити – одговорио му је Милошевић.

Робертс сведочи да је у том тренутку, будући да је Србија била под санкцијама, Милошевић једноставно морао нешто учинити за разлику од ранијих ситуација.
Што се тиче Милошевићевог односа са лидерима РС, Робертс је казао да је Милошевић сматрао да „ми не требамо ништа имати са њима и да би он требало да буде једина особа која ће преговарати с њима“.
– Претпостављам да је и био управу, будући да се на крају то тако и завршило. На састанку лето 1995. године, кад је Милошевићу све то са босанским Србима дојадило, Милошевић их је све сабрао у Београду и рекао им да морају прихватити да ће он од тог тренутка водити преговоре и да ће, чак и ако се око нечег не слажу, његов глас бити пресудан. Кад сам касније питао Николу Кољевића (потпредседника РС) зашто су то прихватило, он ми је рекао: ‘Па нисмо имали избора’ – казао је Робертс.

Даље је навео да су лидери РС Срба „подвили репове да би им се потом у Дејтону, након преговора у којима је у потпуности са српске стране преговарао Милошевић, само саопштили резултати“.
– Кад је Момчило Крајишник видео карту која је договорена, био је толико шокиран да је пао у несвест – тврди Робертс.

Милошевић жалио што је превише веровао људима

Робертс тврди да је Милошевић више пута „показао знакове кајања“, а на Робертсово питање за чим највише жали, Милошевић је рекао да „највише жали што је превише веровао људима“. Тврди и да му је Милошевић више пута говорио да жали за тим што није имао већу подршку Американаца, што је очекивао, почевши од годишњице битке на Косову Пољу 1989. кад је на прославу одбио доћи последњи амерички амбасадор у СФРЈ Ворен Цимерман.

Курир

3 КОМЕНТАРИ

  1. Lako ti je sada lagati i pričati njega nema, vaša kultura nezna za poštovanje mrtvih, imali ste tolike godine pre smrti gospodina Miloševića da to ispričate, valjda to nije neka tajna vi ste ćutali i sada se javljate, sramota.

  2. Hm,hmm..Mosa Krajisnik „pao u nesvest“..ljubi ga mama Biljana Plovsic..a, koliko je krajisnika, popadalo u nesvest, sa traktora,prikolica,bicikala, kada su preko tranzistora culi, da je Radovan Karadzic,isti dan pocetka oluje, nalozio muslimanima i hrvatima,Banja Luke i okoline,da idu i naseljavaju Srpke kuce na Kordunu,Baniji i Lici..stoka jedna „neodguslana,kockarska“.

  3. nikad arogantni englezi nemogu da nauce osnovne stvari zivotu i posle se kao cude sto ih srbi ne vole a pojedini kao recimo ja i mnogo vise od toga.

Comments are closed.