Они су најуспешнији људи на свету, а нису завршили факултет

Они су најуспешнији људи на свету, а нису завршили факултет

ПОДЕЛИ

Да ли је формално образовање обавезно да бисте дошли до добро плаћеног посла? Већина људи верује да јесте, али формално школовање и диплома више нису сигурна формула за успех и високу зараду.

Да је ово тачно и у стварности, доказују и они – неки од најуспешнијих и најбогатијих људи у историји који нису завршили факултет, а ипак су постигли неслућен успех, о ком се говори свуда у свету. Прича о томе како је Билл Гатес “привремено” напустио Харвард и никада се више није вратио (бар не у својству студента) добро је позната, али далеко од тога да је овај титан ИТ индустрије усамљен случај.

Ларрy Еллисон: Након два одустајања – Орацле

Бивши директор америчке компаније специјализоване за рачунарске технологије Ларрy Еллисон одустао је од чак два факултета. И поред тога, он је један од најбогатијих људи на свету, чије се богатство процењује на чак 52,8 милијарди долара, што га сврстава на високу пету позицију најбогатијих, према писању Форбеса.

Након што је направио базу података за ЦИА, са двојицом пријатеља је 1977. године покренуо Лабораторије за развој софтвера, које су од 1982. познате под називом Орацле Сyстем Цорпоратион. Иако није више директор ове мултинационалне корпорације, Еллисон је и даље њен председник и шеф њеног технолошког одсека.

“Мој циљ није био да постанем богат, већ да створим радно окружење у ком могу да уживам”, рекао је једном Еллисон, у интервјуу за амерички портал Америцан Хисторy.

Стеве Јобс: Визија јача од беспарице

Ни суоснивач и дугогодишњи предводник Апплеа, можда и најинспиративнијег гиганта који се бави хардвером и софтвером, у свом формалном образовању није догурао много даље од средњошколске дипломе, коју је стекао 1972. Од школовања на колеџу је одустао јер његови родитељи нису могли да му га приуште.

Прошло је чак шест година од његове смрти, али се о његовом успеху и даље прича. Kада је умро, 2011. године, нето богатство које је оставио процењено је на 11 милијарди долара. Његов колега Стеве Wозниак, такође оснивач Апплеа, већ деценијама није активан у компанији; такође без факултетске дипломе, Wозниак је догурао до “свега” 100 милиона долара.

Рицхард Брансон: Може чак и без средње школе

У односу на Јобсову и Еллисонову имовину, Брансонова не делује толико велика (а ипак ће вам се завртети у глави када сазнате колика је). Оснивач бренда Виргин, који у свом ланцу има више од 400 предузећа, међу којима су авио-компанија и издавачка кућа, према свежим подацима Форбеса, “тежак” је 5 милијарди долара.

Брансон никада није завршио средњу школу – одустао је од ње у 16. години – али га то није спречило да дође до места где се данас налази. Залаже се за образовање и верује да школе треба много више да помажу предузетницима како би им дале подстицај на путу ка успеху.

Шта је заједничко овој тројици генијалаца?

Нико од ових људи не тврди да је академско образовање небитно. Међутим, упорно се испоставља да оно није неопходно – баш као што, са друге стране, одлични резултати на факултету не гарантују посао у струци и сигуран посао. Оно што је заједничко овој тројици јесу упорност, труд и надокнађивање градива са факултета кроз животне лекције. Јобс, Еллисон и Брансон нису до богатства стигли преко ноћи, већ кроз стално учење и усавршавање.

И ви можете исклесати своје вештине, а таленте претворити у алат којим ћете доћи до добро плаћеног посла. На ИТАцадемy постоје бројни курсеви уз помоћ којих ћете доћи до знања и вештина који гарантују одличну зараду. Научите да програмирате у Ц# или неком другом програмском језику, дизајнирате или правите мобилне апликације за само 12 месеци, и можда баш о вама будемо писали следећи пут. Никад се не зна!

 

 

Промо текст