Дневник заблуда: Споменици раздора

Дневник заблуда: Споменици раздора

Недавно је усвојена одлука да се народном хероју Милану Тепићу подигне споменик на територији београдске општине Савски венац

ПОДЕЛИ

Недавно је усвојена одлука да се народном хероју Милану Тепићу подигне споменик на територији београдске општине Савски венац. Овај мајор Југословенске војске погинуо је 1991. код Бјеловара у Хрватској када је дигао у ваздух себе и војно складиште, не желећи да га препусти непријатељу. Тепићу је већ постављена спомен-плоча у истоименој улици на Дедињу. Сама најава подизања споменика изазвала је дипломатску олују у Хрватској, која је упутила протестну ноту Србији. На месту бјеловарске Барутане, хрватске власти већ су подигле споменик хрватским војницима погинулим уз Тепића, као жртвама српске агресије.

У земљама окружења, све су присутнији проблеми са споменицима националне садржине који уносе раздор међу народима. Недавно су ветерани Хрватских одбрамбених снага у центру Јасеновца, највећег концентрационог логора на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата, подигли спомен-плочу са усташком крилатицом “За дом спремни”. Против плоче дигла су глас двојица посланика хрватске опозиције, а Српско народно веће, јеврејска заједница и Савез антифашиста у Хрватској бојкотовали су прошлогодишњу комеморацију у Јесеновцу због “ревитализације усташтва”.

Код Дервенте у Републици Српској, недалеко од места логора за Србе на католичком гробљу Рабић, подигнут је споменик припадницима Хрватске војске одбране у облику усташког симбола “У”. Иако вређа српске жртве, Срби одустају од његовог уклањања, “јер су свесни да га нико неће склонити”. Пре неколико година у месту Модран код Бијељине подигнут је сличан споменик који није уклоњен, иако су Срби, некадашњи логораши, то тражили.

Зато не изненађује отпор према изградњи Спомен-подручја Доња Градина, на простору логора Јасеновац који се налази у Републици Српској, на десној обали Саве, прекопута хрватског дела логора. Ту су мучене, убијене и покопане буквално стотине хиљада невиних жртава, припадника народа Срба, Рома и Јевреја. У бањалучку владу својевремено је доспео стравичан предлог “архитектонског решења” новог меморијалног комплекса у облику усташког знака “У” са укрштеним камом и маљем, симболима масакрирања невиних жртава у овом фашистичком логору смрти. Ласерска прецизност израде макете споменика показује да се не ради о аматерској, несланој шали. Уместо уједињења у изградњи меморијалног центра невиних жртава, у Босни и Херцеговини у току је кампања коју спроводе антисрпски и проусташки оријентисане снаге да би осујетиле или бар пролонгирале изградњу Спомен-комплекса Доња Градина. Медијску подршку кампањи пружа блогер из Бањалуке, познат по активностима којима покушава да дестабилизује Републику Српску. Изгледа да раздори на плану очувања сећања на трагичне жртве и догађаје на нашим просторима не могу да буду превазиђени ни данас, као што нису били у прошлости.

Слободан МАЛДИНИ, Вечерње Новости