Тужилац хтео да се убије ноћ пре убиства Ђинђића

Тужилац хтео да се убије ноћ пре убиства Ђинђића

ПОДЕЛИ

Док се спремало финале акције „Сведок”, планирано за четвртак, 13. март, када је требало да буду ухапшени Душан Спасојевић, Миле Луковић Kум и остали „“земунци“, у ноћи пред убиство премијера један тужилац је покушао да се убије.

Kако пише лист „Експрес“, у касним поподневним часовима 11. марта у просторијама тужилаштва тужилац који је био дубоко укључен у истрагу припадника сурчинско-земунске групе и акцију њиховог хапшења покушао је да се убије скоком с прозора своје канцеларије. Трагедију је спречио његов колега С. С., који га је буквално у последњем моменту скинуо са симса.

Шта ли је могло натерати тужиоца да се одлучи на такав корак, до данас није јасно, мада и сам овај покушај самоубиства није био до данас познат јавности.

Иако је прошло 14 година, још није утврђено да ли је тај тужилац руку на себе дигао због личног или пословног разочарања. Лист наводи, позивајући се на више извора, да је већи проблем што се у том тренутку на списку за хапшење није налазио Милорад Улемек Легија.

Иако се Милорад Улемек Легија од 2001. године налазио под истрагом због повезаности са земунским кланом, у том тренутку се није нашао на списку за хапшење. Битно је да се утврди зашто се то тада није десило, као и где је лежала његова моћ. Лист даље наводи да је легија био предмет обавештајног интересовања свог послодавца Безбедносно-информативне агеније. Легија се налазио на мерама због контаката које је остваривао с лицима из кримогене средине, превасходно се мисли на Душана Спасојевића званог Шиптар и Милета Луковића Kума. Поред њих, имао је контакте и са тада актуелним политичарма, бизнисменима и људима са естраде.

Због тих контаката БИА је почетком 2001. године свог сужбеника Легију ставила и на мере „тајног контролисања телефонских разговора”.
Лист „Експрес“ наводи да је упадало у очи што Легија често одлази у иностранство, односно у Мађарску и Грчку.

У Мађарску је између 2001. и 2003. године ишао више пута, док је у истом периоду одлазио у Грчку пет пута, и то најчешће у Атину. Према извештајима БИА на које се лист позива, Легија је у Атини остваривао контакте са безбедносно интересантним особама, сумња се да су то били агенти страних обавештајних служби.

Он је остварио и контакте с ликовима из дуванског бизниса, и, између осталог, с хрватским бизнисменом Хрвојем Петрићем.

Лист наводи да су Петрић и његов штићеник стајали иза организовања медијске капање против Зорана Ђинђића, Станка Цанета Суботића и Мила Ђукановића, који је спроводио недељник „Национал”, покојног Иве Пуканића. Kампања је покренута с једним циљем – сатанизације и дискредитације српског премијера.

 

 

Ало