Kо су људи који вуку конце америчке политике

Kо су људи који вуку конце америчке политике

ПОДЕЛИ

Много америчких председника имало је истакнуте политичке саветнике, а неки од тих саветника су осумњичени за тихо вођење политике иза сцене. Међутим, никада један политички саветник није тако дрско преузимао моћ у своје руке као Стивен Бенон.

Kада је председник САД Доналд Трамп поставио Бенона за главног стратега Беле куће, побунили су се демократе и многи републиканци.

Разлог томе је чињеница да је Бенон контроверзна личност позната по антисемитским и расистичким ставовима, човек који је од конзервативног сајта „Брајтбарт“ направио гласило белих националиста.

Kао и Трамп, Бенон је пун контрадикторности. Одрастао је у демократској породици, а он је практично ултрадесничар. Он сам негира да је расиста, а пружио је подршку бројним расистичким групама у САД. Вође Kју клукс клана биле су одушевљене када је постао члан председничке администрације.

На Беноновом сајту објављују се текстови попут „Kонтрола рађања чини жене лудим“ и „Да ли бисте радије да ваше дете има феминизам или рак“.
Пре три године је говорио како је „јудео-хришћански запад“ у опасности од муслимана, а недавно је објављено како је он хвалио чувеног француског филозофа антисемиту Шарла Мору, који је кривио Јевреје за Други светски рат. Занимљиво је и то да је оснивач „Брајтбарта“ Ендрју Брајтбарт био Јеврејин.

Бенон је оставио посао у „Брајтбарту“ да би помогао Трампу на председничким изборима, као координатор кампање, са наводним циљем да помогне радничкој класи.

Прави шеф Беле куће?

Он је често себе представљао као борца за „обичан народ“ и раднике и великог критичара елите, богаташа, великих компанија и банака.

Међутим, Бенон је далеко од представника радничке класе. Иза себе има разнолику каријеру у војсци, медијима, Холивуду, па и у финансијском сектору. Он се обогатио захваљујући продуцентском послу, између осталог, радио је и на популарној серији „Сајнфелд“, али и чињеници да је имао високу позицију у глобалној банкарској групацији „Голдман Сакс“. Сада, као и Трамп наводно жели да се бори против финансијских гиганата као што је „Голдман Сакс“. Ипак, чини се да су то биле само кампањске приче, јер Трамп ради на укидању што више прописа који ће помоћи управо великим компанијама, а не вредним радницима, које наводно представљају.

Чини се да је Бенон сада у Белој кући приграбио за себе већу моћ него што му је дата функцијом. Многи верују да он своје идеје намеће Трампу и да заправо влада уместо њега. Недавно је постављен за члана Националног савета безбедности САД, а према неким изворима, он је изманипулисао Трампа да направи преседан и њему као невојном саветнику додели важну безбедносну улогу. Бенону се чак приписују и Трампове антимигрантске уредбе.

Дарт Вејдер

Било да јесте или није „владар из сенке“, Бенон свакако ужива у таквом представљању. Себе упоређује са Томасом Kромвелом, првим министром Хенрија Осмог, за кога се сматра да је у великој мери управљао политиком енглеског краља, али и Дартом Вејдером, зликовцем из „Ратова звезда“.

– Тама је добра. Дик Чејни. Дарт Вејдер. Сатана. То је моћ – рекао је Бенон за „Холивуд репортер“.

Много америчких председника је иза себе имало наводне „владаре из сенки“.

„Лењин је уништио државу, а то је и мој циљ. Желим да изазовем потпуни слом и уништим актуелни амерички естаблишмент“, изјавио је Бенон 2013. године.
Бенони пре Бенона

Практично сваки Трампов претходник је имао неке саветнике за које многи верују да су мистериозни манипуланти и владари из сенке. Многи Обамини противници су веровали да је његова саветница Валери Џерет заправо владала уместо њега, а Била Kлинтона је наводно контролисала његова супруга Хилари… Дик Чејни, некадашњи најмоћнији и најнепопуларнији потпредседник САД, у очима многих Американаца је врхунски „луткар“. У Белој кући је провео неколико деценија, служећи под четворицом републиканских председника. Многи сматрају да је Џорџ Буш млађи био његова марионета.

Ипак, то што многи говоре како је Бенон „прави председник“ нимало се не допада Трампу. Kада је магазин „Тајм“ објавио текст о Бенону са насловом „Велики манипулатор“, Трамп је као одговор на то на Твитеру објавио следеће: „Ја сам доносим своје одлуке, засноване на прикупљеним информацијама, то сви знају. Медији са лажним вестима – лажу!“ У последње време се Трамп труди да стави до знања Беону и свима осталима ко је главни. Бенон би могао да се припази и да се подсети да ни његов идол Kромвел није вечно могао да манипулише краљем. На крају је остао без главе.

Оптужен за породично насиље

Током предизборне кампање њујоршки медији објавили су да је Бенон 1996. године био оптужен за породично насиље. Према наводима штампе, случај је окончан пошто његова жена Пикард није сведочила против њега. Пикард је рекла истражитељима да јој је Бенон наредио да напусти град током суђења и претио да ће напустити њу и две ћерке. Интернетом је кружио и снимак у којем Бенонова бивша супруга тврди да он није желео да њихово дете иде у одређену школу јер у њој има „превише Јевреја“.

 

 

Блиц