Стотине хиљада деце у Африци угрожено ХИВ-ом

Стотине хиљада деце у Африци угрожено ХИВ-ом

ПОДЕЛИ

Око 400.000 деце млађе од 15 година носиоци су ХИВ вируса у западној и централној Африци, али не примају антиретровирусну (АРВ) терапију због изостанка тестирања и стигме која прати ту болест, објавио је Уницеф.

Међународни фонд УН за децу и омладину упозорава да би десетине хиљада деце могло умрети наредних година.

Без тестирања и АРВ-а, половина рођених с вирусом ХИВ-а, узрочником болести АИДС, умреће пре него што напуне две године, а три четвртине њих пре петог рођендана, саопштили су стручњаци.

Због ограниченог тестирања можда се неће остварити глобална кампања организације УНАИДС, да се до 2020. осигура примање лекова свим носиоцима ХИВ вируса, преноси хрватски портал Индекс.

УНАИДС наводи да је у 2015. први пут у историји епидемије ХИВ-а западна и централна Африка имала највећи број нових зараза међу децом – њих 66.000 или 45 одсто од укупно 150.000 забележених у свету.

Само половина жена у том подручју прошла је програм превенције преноса вируса са мајке на дете због чега су деца изложена већем ризику заразе ХИВ-ом током трудноће, рођења и дојења.

Око 36,7 милиона људи у свету носиоци су вируса ХИВ који се преноси крвљу, семеном течношћу и мајчиним млеком, а половина од тог броја има приступ лечењу, а многи и не знају да су носиоци вируса.

РТС

1 КОМЕНТАР

  1. Hm,hmm..posle „Maltusovskog eksperimenta“,kada je Belijski kralj Gustav II,ubio oko 10.000.000 crnaca Konga i okoline,naucno je utvrdjeno,da je to „spor i skup projekt“, resenja prirodne prenaseljenosti stanovnistva, te se preslo, na novo resenje problema,pre nego sto se pojave na nekom kazanu „narodne kuhinje“ i „biroa za aposljavanje“,obzirom da im je zemlja,imanja,kuce preoteta..postali su „visak i pre rodjenja“..u „kapitalistickom raju“.Kapitalizam,podrazumeva, red i rad..znase kolike su potrebe za radnicima, za odrzivost proizvodnje i profita, a eventualni visak, smanjiti,pobiti i preuprediti sidom,ebolom i slicno. Monster planeta je na sceni.

Comments are closed.